Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dijakronijska varijacija u metaforičkim modelima

Autor:

23.06.2009. 22:00
Dijakronijska varijacija u metaforičkim modelima

Foto: Vedran SITNICA



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije Mateusz-Milana Stanojevića. Rad pod naslovom “Dijakronijska varijacija u metaforičkim modelima: razrada metodologije” Stanojević je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Mario Brdar, prof. dr. sc. Dora Maček i prof. dr. sc. Danica Škara.
– Disertacija Mateusz-Milana Stanojevića izrađena je na visokoj razini, te obilato udovoljava svim uvjetima koji se postavljaju pred doktorski rad. Njegovo suvereno i kritičko kretanje kroz mjerodavnu literaturu dodatno je vrijedno obilježje rada. Autor je pokazao visoku razinu poznavanja teorijskog aparata kognitivne lingvistike, poznavanje činjenica engleskog jezika, dijakronijske tematike, te sposobnost samostalnog i izvornog zaključivanja. Rezultat je zreo izvorni rad visoke vrijednosti koji će zasigurno biti koristan svima onima koji se žele upoznati s kognitivnim lingvističkim pristupom konceptualnim metaforama, stoji, među ostalim u ocjeni Maria Brdara.
– Doktorska disertacija Mateusz-Milana Stanojevića zreo je znanstveni rad koji se zasniva na izvrsnom poznavanju lingvističke teorije, posebice suvremenih pravaca kognitivne teorije. No, rad je utemeljen i na jednako kompetentnom vladanju srednjoengleskim morfo-sintaktičkim konstrukcijama.
Smatram da je doktorska disertacija Mateusz-Milana Stanojevića vrijedan doprinos razvoju metodologije dojakronijske semantičke analize i proučavanju srednjoengleske metafore u svjetlu suvremenih lingvističkih teorija, stoji u ocjeni Dore Maček.
– Analizom ovoga rada moguće je zaključiti da je autor pokazao izvrsno poznavanje metodologije znanstvenog istraživanja i primjene iste, a sam rad je strukturiran prema svim pravilima koja karakteriziraju jedan dobro utemeljen znanstveni rad. Osim strukture i metodologije, evidentno je da Mateusz-Milan Stanojević dobro poznaje tematiku kojom se bavi i to s dijakronijskog i sinkronijskog aspekta.
Zaključno, ovaj rad po svojoj strukturi i izvrsnosti zaslužuje najvišu ocjenu, kao i preporuku da se što prije tiska, stoji u ocjeni Danice Škara.
Mateusz-Milan Stanojević rođen je u Varšavi, maturirao je u SAD-u, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2000. je zaposlen na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.