Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Oštećenik: Prepoznao sam Čeljusku po hodu, visini i obrvama

Autor: Suzana Bandić

23.06.2009. 22:00
Oštećenik: Prepoznao sam Čeljusku po hodu, visini i obrvama

Foto: Filip BRALA



Optužni prijedlog Zlatka Čeljusku tereti da se lažno predstavio imenom Benjamin Brkljača te njegovo zemljište prodao švicarskom Hrvatu Jozi Golubu za sto tisuća eura, no on se na te navode izjasnio kako se ne osjeća krivim


Ne osjećam se krivim – rekao je jučer na Općinskom sudu u Zadru zagrebački poduzetnik Zlatko Čeljuska (54), poznatiji kao muž HTV-ove voditeljice Tončice Čeljuske, u nastavku suđenja koje se protiv njega, zbog prijevare, krivotvorenja isprava i ovjeravanja neistinitog sadržaja, na ovom sudu vodi već pune tri godine.
Optužni prijedlog Čeljusku tereti da se lažno predstavio te prodao švicarskom Hrvatu Jozi Golubu (48) tuđe zemljište za iznos od sto tisuća eura i to na način da je 29. prosinca 2005. godine na još uvijek neutvrđen način, pribavio original zemljišno-knjižnog izvatka za česticu zemlje površine 255 metara četvornih, inače u vlasništvu Benjamina Brkljače, kao i njegovu osobnu iskaznicu u koju je umetnuo svoju sliku. Zatim je, predočivši lažnu osobnu iskaznicu u Poreznoj upravi Zadar pribavio original kupoprodajnog ugovora za spornu parcelu koja je bila sklopljena između Mate Ivanova i Benjamina Brkljače te je stupio u kontakt s oštećenim Jozom Golubom i dogovorio s njim sastanak na Trgu pet bunara zbog kupoprodaje tog zemljišta. Zatim su se zajedno uputili u Geodetski ured “Geometricus” gdje su potpisali kupoprodajni ugovor koji im je unaprijed sastavila Vesna Bilić, a potom i kod javnog bilježnika kako bi ovjerili isti. Na koncu su otišli u poslovnicu Privredne banke Zagreb odakle je Golub sa svog deviznog računa podigao iznos od sto tisuća eura i isplatio ih na ruke Čeljuski. Cijelo to vrijeme Čeljuska se koristio identitetom Benjamina Brkljače, potpisivao se njegovim imenom i kao dokaz o vjerodostojnosti identificirao se osobnom iskaznicom na kojoj je bilo Brkljačino ime, a njegova fotografija.
Telefonom dogovorili kupnju
Na jučerašnjoj raspravi o tom događaju ponovno je svjedočio oštećeni Jozo Golub.
– Sjećam se da me okrivljenik prvi put kontaktirao telefonom između Božića i Nove godine te da me je pitao jesam li zainteresiran za kupnju zemljišta u Zadru, točnije na Putu Dikla u neposrednoj blizini restorana “Roko”. Ne želim da me se sada maltretira s točnim datumima, jer se njih ne sjećam, ali suštinu samog događaja nisam niti ću ikada zaboraviti – rekao je Golub te dodao kako mu je najprije okrivljenik ponudio cijenu od 140 tisuća eura, ali da mu je potom spustio na 100 tisuća eura, nakon čega je došao u Zadar potpisati ugovor.
– Angažirao sam Vesnu Bilić da mi provjeri je li tu dozvoljena gradnja. Kako je sve na očigled bilo u redu, ona nam je i sastavila kupoprodajni ugovor – prisjećao se Golub, dodajući kako mu je prilikom potpisivanja bilo sumnjivo, jer je okrivljenik rekao krivo ime oca. Prema njegovoj priči, najprije je rekao da je Pavao, a onda na upit Bilićeve nije li Ivo, ispravio se i potvrdio kako jest Ivo. Tom prigodom na dogovoreno mjesto kod Pet bunara oštećeni je došao u pratnji supruge Ljubice i njezinog rođaka Mirka Ivkića te njegove supruge Mirjane. Nakon što su obavili potpisivanje u geodetskom uredu i kod javnog bilježnika, on i Čeljuska su se, po njegovoj priči, uputili u banku zbog isplate. Tom mu prilikom Čeljuska ništa nije potpisao. Na povratku u centar grada Čeljuska je kod zadarskog Gradskog mosta rekao Golubu da zaustavi vozilo i pusti ga vani, a potom ga je ponovno kontaktirao mobitelom pitavši je li zadovoljan.
– Bio sam u restoranu na ručku sa suprugom i njezinim rođakom i njegovom suprugom kad me je nazvao. Rekao sam mu da sam zadovoljan, a on mi je odgovorio kako će me ponovno nazvati za 25 dana. No nije, niti mi se kasnije javljao na moje pozive – posvjedočio je Golub.
Naknadno shvatio da je prevaren
Napomenuo je kako je tek po povratku u Švicarsku detaljno pogledao svu dokumentaciju te primjetio kako ima ucrtan neki put za koji nije znao. Stoga je nazvao Bilićevu da to provjeri. Međutim, Čeljuska se ni njoj više nije odazivao na telefonske pozive pa je ona stupila u kontakt s ocem Benjamina Brkljače. Ispostavilo se kako taj živi u Americi, ne prodaje nikakvo zemljište niti to ima namjeru učiniti. Kad mu je ispričala o čemu je riječ te opisala osobu koja se predstavila imenom njegova sina, shvatili su kako je posrijedi prevara. Stoga je ona o svemu odmah obavijestila zadarsku policiju koja je nakon svega mjesec dana ušla u trag Čeljuski te bračni par Golub pozvala na prepoznavanje.
– Tom prilikom, ni ja ni moja supruga, a niti Mirjana Ivkić, koja je s nama došla na prepoznavanje nismo sa sigurnošću mogli reći kako je to upravo Čeljuska. Bili smo pod stresom, a policija nam je rekla ukoliko nismo uistinu sigurni da je počinitelj pred nama da na nikoga ne upiremo prstom. To nas je u tom trenutku ponukalo pa smo ga tek kasnije identificirali kad smo ponovno dobro razmislili i prisjetili se svih detalja – rekao je Golub na poseban upit branitelja okrivljenika Čede Prodanovića iz Zagreba.
– Sad sam potpuno siguran da je to on, a prepoznao sam ga po hodu, visini i obrvama, iako je on u međuvremenu promijenio frizuru i boju kose – ustvrdio je Golub dodavši još na upit svog branitelja Smiljana Bakočevića kako mu je taj događaj uništio život te da je stres koji on i njegova obitelj zbog svega toga proživljavaju stajao njegovu suprugu zdravlja.
– Svaku večer u Švicarskoj gledam HTV-ov Dnevnik i sve nanovo proživljavam kada vidim njegovu suprugu. Ona svaki dan mijenja frizuru i možda će postati i urednica, a moja supruga već šest mjeseci leži u bolnici s dijagnozom karcinoma na mozgu. Nepokretna je i slijepa. Čeljuska mi nije samo uzeo novac, nego i suprugu – ogorčeno je zaključio Golub.
Ponovno saslušanje svjedoka i vještačenje
Obzirom na protek vremena od posljednjeg ročišta, jučerašnja rasprava je započela ispočetka, no provest će se u skraćenom postupku. Tužiteljstvo, koje zastupa Marijana Stipić, zatražilo je da se do slijedećeg ročišta provede novo grafološko vještačenje dokumentacije i potpisa, a kako bi se ovaj slučaj okončao što prije, pristalo je na čitanje iskaza svjedoka. Međutim, s tim se nisu složili Čedo Prodanović i Slaven Dmitrović, branitelji okrivljenog, već su zatražili da se ponovno svi svjedoci obrane saslušaju neposredno. Osim toga, prigovorili su iskazu svjedoka u onom dijelu u kojem se tereti njihovog klijenta, navodeći kako je on očito zamijenio identitet osobe u događaju koji opisuje, a koji se zasigurno dogodio.
Suđenje se nastavlja polovinom rujna kada će ponovno biti saslušani svi svjedoci te provedeno novo grafološko i telekomunikacijsko vještačenje.