Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vlahović: Nelogičan i neshvatljiv čin

Autor: Siniša Klarica

23.06.2009. 22:00
Vlahović: Nelogičan i neshvatljiv čin

Foto: Zvonko KUCELIN



Ne položiti vijence ispred obilježja antifašističkih boraca je toliko nelogičan čin da mi ponestaje komentara za tako nešto – Josip Vlahović (DSU). Nitko ne može falsificirati povijest i nitko za to nije dobio mandat – Ingrid Antičević-Marinović. Moj stav o tome je poznat u odnosu na ono što sam rekao o starom gradonačelniku – Božo Jusup


Polaganje vijenaca na Dan antifašističke borbe ponovno je uzburkalo zadarsku, a i širu javnost. Novi zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić nastavio je običaj svog prethodnika Živka Kolege koji nije htio postaviti vijence ispod zvijezde petokrake, simbola antifašističke borbe, ali i mnogih zločina koji su se s tom ili uime te zvijezde počinili nakon Drugog svjetskog rata.
– Mi poštujemo sve koji su dali plemeniti doprinos u Drugom svjetskom ratu i borbi protiv fašizma, ali i ograđujemo se od zločina koji su počinjeni. Iz moralnih razloga stavljamo vijence pod spomen ploču na Narodnom trgu, a ne pod zvijezdu na Gradskom groblju, rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić u povodu polaganja vijenca na Spomen obilježje na Narodnom trgu.
Tom izjavom više je nego jasan, ne toliko osoban stav zadarskog gradonačelnika, koliko vladajuće politike u Zadru, ali i u cijeloj Hrvatskoj. 
No, zanimljivo je što o tome misle neki građani Zadra. Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović ponovila je svoja razmišljanja o tome gdje treba položiti vijence za Dan antifašističke borbe.
– Iako je tijekom izbora Vrančić rekao da će vijence postaviti tamo gdje im je mjesto, to se nije dogodilo. Tim više je neshvatljivo takvo ponašanje i za takav postupak nema opravdanja. Nitko ne može falsificirati povijest i nitko za to nije dobio mandat. Ne položiti vijenac onima koji su poginuli za slobodu, a ništa nemaju s zločinima koji su se kasnije dogodili, znači ne shvaćati povijest. Naši dužnosnici se pred Europom hvale hrvatskim antifašizmom, kako je to za proslave 60. obljetnice pobjede nad fašizmom s pravom učinio premijer Sanader. No kod kuće, njegovi epigoni rade ono što nije dobro za građane Hrvatske, izjavila je zadarska saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović.
Prvi čovjek Tankerkomerca Božo Jusup nedavno je u našem listu žestokim riječima prozvao tadašnjeg gradonačelnika Kolegu i to baš zbog stava o polaganju vijenaca. Jusup je tada rekao: “Po meni je neshvatljivo da takva osoba može obnašati gradonačelničku funkciju. Gradonačelnik ne smije učiniti sve građane Grada Zadra svojim taocima, a on je to učinio javno odbijajući položiti vijenac na spomenik antifašistima. Time je odbio antifašističke zasade na kojima je Europa stvorena, a ja sam se, budući da puno putujem Europom, zbog toga jako stidio.
Danas Jusup kaže:
– Ovoj stvari ne treba komentar, a niti ove stvari trebaju Zadranima. Moj stav o tome je poznat u odnosu na ono što sam rekao o starom gradonačelniku, rekao je kratko Jusup.
Nekadašnji prvi čovjek Gradske uprave, danas gradski vijećnik DSU-a Josip Vlahović, također je komentirao odnos gradske uprave prema obilježavanju Dana antifašističke borbe.
– Svako vrijeme nosi svoje zablude i tada se događaju prilično nelogični potezi. To nije ništa novo i nepoznato je u ljudskom ponašanju. Ne položiti vijence ispred obilježja antifašističkih boraca je toliko nelogičan čin da mi ponestaje komentara za tako nešto. Jednostavno je to teško shvatiti, rekao je Josip Vlahović.