Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Igre otvaraju ministri Lynne Yelich i Gordan Jandroković

Autor: Šime Ćurko

23.06.2010. 22:00
Igre otvaraju ministri Lynne Yelich i Gordan Jandroković


Posebno nas je obradovala vijest o mogućem dolasku u Zadar Nikolausa Berlakovicha i Norberta Daraboša, dvojice ministara u austrijskoj vladi, inače podrijetlom gradišćanskih Hrvata – kaže Jure Strika
Početak Hrvatskih svjetskih igara koji je zakazan 18. srpnja u 18 sati sve je bliže. Tada će se na Poljani pape Ivana Pavla II. pred crkvom Sv. Donata nakon četiri godine ponovno okupiti sudionici Igara, koji će se do 23. srpnja natjecati u raznim sportskim disciplinama, ali i upoznati s domovinom svojih predaka. Jure Strika, ravnatelj Igara, ovih dana s svom uredu radi “od jutra do sutra”. Trenutačno se dogovaraju najvažniji detalji oko otvorenja Igara.
– Igre će službeno otvoriti Lynne Yelich, ministrica razvoja Zapadne Kanade te Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova u Vladi RH. Himnu Lijepa naša otpjevat će Barbara Othman, operna pjevačica, koja je i ambasadorica Igara – potvrdio je Strika dodajući kako su za sada tek Hrvatski olimpijski odbor i Ministarstvo vanjskih poslova potvrdili pokroviteljstvo nad Igrama, a podršku je dala i Zadarska nadbiskupija. Grad Zadar i Zadarska županija, koji su prije četiri godine bili supokrovitelji Igara, na upite o financijskoj podršci (za sada) nisu pozitivno odgovorili.
– Iznenađeni smo manjkom zainteresiranosti lokalne zajednice za ovakav projekt, tim više što je riječ o događaju koji će samo na svom otvaranju okupiti niz uglednih gostiju iz Hrvatske i svijeta. Uz ministre Yelich i Jandrokovića dolazak je potvrdio i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odora te Antun Vrdoljak, član Međunarodnog olimpijskog odbora ujedno i počasni predsjednik HOO-a.
Lista onih koji bi se mogli naći na Forumu krije i još neka zanimljiva imena.
– Očekujemo i Tonyja Krstičevića, zastupnika u parlamentu Zapadne Australije, zatim Edwina Loughlina, kanadskog veleposlanika u RH, Davora Pavunu, našeg poznatog fizičara. Posebno nas je obradovala vijest o mogućem dolasku u Zadar Nikolausa Berlakovicha i Norberta Daraboša, dvojice ministara u austrijskoj vladi, inače podrijetlom gradišćanskih Hrvata. Berlakovich i Daraboš su prihvatili biti ambasadori Igara. To je samo potvrda ugleda koji Igre imaju u inozemstvu, što nažalost nije slučaj u našem okruženju – naglasio je Strika.


 MATEŠA: SPORT POVEZUJE, UJEDINJUJE I ZBLIŽAVA


Sudionicima Igara ovih se dana pismenim putem obratio Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.
– Hrvatske svjetske igre višeznačne su kako za hrvatski sport, tako i za sudionike osobno, ali i za ispunjavanje plemenite zadaće Hrvatskog svjetskog kongresa. Hrvatske svjetske igre amatersko su sportsko natjecanje Hrvata i njihovih potomaka koje okuplja iz svih krajeva svijeta te odašilju poruku zajedništva, domoljublja, prijateljstva. Kroz održavanje ovog festivala sporta još jednom se dokazuje koliku snagu u razvoju i održanju jedne zajednice ili društva ima sport. Sport povezuje, ujedinjuje i zbližava. Sudionicima Hrvatskih svjetskih igara želim puno sportske sreće, druženja, radosti i veselja, a Hrvatskom svjetskom kongresu uspjeh u organizaciji ove važne manifestacije.