Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Biograd na putu prema milijuntom noćenju

23.06.2011. 22:00
Biograd na putu prema milijuntom noćenju


Za prvih pet mjeseci bilježimo porast od sedamnaest posto kad su u pitanju noćenja i 14 posto smo jači kad je riječ o posjetiteljima. Optimistične brojke do sada govore nam da će i ova turistička godina biti s pozitivnim predznakom. Biograd je jedna od rijetkih sredina koja od 1995., kad smo počeli brojiti prve goste, nije zabilježila minus. Te 95 smo imali 16.400 noćenja, a lani smo završili sa 980 tisuća noćenja, kaže iskusni i uspješni direktor TZ Biograd na Moru Ivo Eškinja


U nastavku zajedničke akcije  Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto,  općinu i grad”, turistička patrola Zadarskog lista obišla je  Biograd  na Moru, grad na kojem nema potrebe da se štede  superlativi. Radi se o kraljevskom gradu s više od jednog  stoljeća turističke tradicije, prvaku u nautičkom turizmu, gradu koji iz godine u godinu pokazuje i dokazuje da turizam  nije nešto što se događa samo  po sebi, već se stvara upornim i  kontinuiranim radom. Kontinuiranim radom Gradske turističke zajednice, Grada i privatnog sektora tijekom godina  postigao se važni sinergijski  učinak koji rezultira time da  Biograd postaje sve poželjnije i  poželjnije mjesto za život njegovih građana, a tako i mjesto  za odmor turista.
Minus nepoznat pojam
Ulaz u grad zadržao je visoku  razinu hortikulturne uređenosti i čistoće. Istina, u ovoj godini  manji problem predstavljaju radovi na plinovodi koji se trenutačno izvode, a li to će se  uskoro sve sanirati i Biograd će  ponovno imati tip top ulaz.  Inače ulaz je postao i trgovačka  meka gdje se smjestilo nekoliko  trgovačkih centara. Dodajmo  da su table dobrodošlice postavljene na svima pravcima  ulaza – Zadra, Pakoštana, Benkovca, a na samom ulazu nalazi  se veliki plakat s panoramskom  fotografijom Biograda i natpisom dobrodošlice. Nije na odmet još jednom kazati da su  biogradske table jedinstvene,  imaju oblik pružene ruke te i  tim detaljem ljubazni domaćini  pokazuju kako ulaze u gostoljubivu i prijateljsku okolinu.  Sitni detalj koji otkriva pažnju.  Putokazi smeđe i bijele signalizacije upućuju posjetitelja u  centar grada. Inače smeđa i bijela signalizacija postavljena je  na svim važnijim punktovima,  prate turiste od samog ulaza u  grad do konačnog odredišta.  Radi se o tipiziranim tablama, a  na vrhu svake nalazi se tabla s  logom i imenom grada.
Do centra grada vodi drvored čempresa koji je zaštićen  kao spomenik parkovne arhitekture. Vidljivim putokazima  dolazi se do ureda TZ Biograd  na Moru na čijem čelu se nalazi  iskusni i uspješni direktor Ivo  Eškinja koji se ima čime pohvaliti.
– Za prvih pet mjeseci bilježimo porast od sedamnaest  posto kad su u pitanju noćenja i  14 posto smo jači kad je riječ o  posjetiteljima. Danas u Biogradu imamo 5.924 gosta, što je za  10 posto bolje stanje nego lani.  Optimistične brojke do sada  govore nam da će i ova turistička godina biti s pozitivnim  predznakom kao i sve dosadašnje koje su se događale na  prostoru grada Biograda. Biograd je jedna od rijetkih sredina  koja od 1995., kad smo počeli  brojiti prve goste, nije zabilježila minus. Te 95 smo imali  16.400 noćenja, a lani smo završili sa 980 tisuća noćenja.  Došli smo skoro do brojke od  milijun noćenja, što ćemo sasvim sigurno ove godine premašiti.
Idilična šetnica
Patrola se nastavila u društvu  s direktorom Eškinjom prema  staroj gradskoj jezgri. Prije toga  letimičan pogled na gradski autobusni kolodvor u vlasništvu  Liburnije, koji je ovo sezonu  dočekao s pristojnijim izgledom nego što je to bilo prijašnjih godina. “Cvjetnom” ulicom krenulo se prema katedrali  sv. Stošije, a zatim prema ostacima bazilika sv. Ivana  Evanđelista iz 11. stoljeća i novouređenog trga koji Biograđani nazivaju Brce, a koji je  rezerviran za klapske susrete,  koncerte klasične glazbe i  slično. Tišina kaleta stare gradske jezgre prekida se na gradskoj rivi tako tipičnoj za mediteranske gradove i mjesta.  Mediteran nije u zatvorenim  prostorima nego vani, na ulici,  uz more, osobito prijepodne  kada se ispijaju prve jutarnje  kave.
Biogradska riva, pravim imenom Obala kralja Petra  Krešimira IV., često je nagrađivana za svoju uređenost  na lokalnoj i državnoj razini i to  s pravom. Travnate površine  besprijekorno su uređene i obogaćene koloritom sezonskog  cvijeća, drveće za uređenosti  ništa ne zaostaje. Kante za  smeće pa čak i za opuške i žvake  postavljene su na svakom koraku, što je razlog da je riva  besprijekorno čista. Klupice,  pitari s cvijećem, noćna rasvjeta, samo pojačavaju taj dojam.  Riva pokazuje da visoka razina  hortikulturne uređenosti i besprijekorna čistoća u Biogradu  nisu luksuz, nego standard.
Riva je srce šetnice koja ide  od plaže Bošane do opjevanih  Solina. Šetnica je opremljena  svim potrebnim sadržajima,  klupama za odmor, javnom rasvjetom, koševima za sitni otpad  i postavljeni su pitari s cvijećem.  Sve unificirano, posloženo po  špagu. Najveća vrijednost šetnice uz borovo šumu u kojoj se  većinom nalazi jest njena komfornost. Široka je pet metara. I  tu se na jedan način vidi vizionarski način razmišljanja  Biograđana. Mogla se napraviti  šetnica od metar-dva, ali ona  uskoro ne bi zadovoljavala potrebe ni građana ni turista. Zato  se odmah napravila prava stvar,  a ne se ispravljale prijašnje pogreške. Inače na šetnici je i  neizostavni plan grad i njegove  šire okolice. Na rubovima karata nalaze se fotografije atraktivnih lokaliteta u okruženju  Biograda, kako bi gosti bili što  bolje informirani gdje se nalaze  i što ih okružuje. U takvo  okruženje i uklapaju se ugostitelji koji se brinu da terase  njihovih objekata budu ugodno  mjesto za boravak njihovih gostiju koji uživaju u domaćim  ribljim i mesnim specijalitetima.
Priču o Biogradu završit  ćemo opisom glavni gradskih  plaža – Dražica i Soline. Obje  plaže su besprijekorno  uređene, svojom opremljenošću zaslužuju plavu zastavu.  Ona za sada vijori samo na  Dražici, ali za očekivati je da i u  budućnosti bude podignuta i na  Solinama. Na Dražici je postavljen i ulaz u more za invalide što je rijetkost na domaćim plažama. Dodajmo za  kraj da je već sada na biogradskim plažama teško pronaći slobodno mjesto za ručnik. Tako je  to u gradu u kojem već sada na  početku prave sezone na jednog domaćeg stanovnika dolazi jedan turist.


Ponuda od Plitvica, preko Benkovca do Krke




Izvrsnu uređenost grada, bogatu ponudu brojnim manifestacijama koje  se praktično odvijaju na svakodnevnoj razini, odlično popunjava okruženje  u kojem se grad nalazi. Biograd se nalazi u centru Jadrana, okružuju ga  četiri nacionalna parka: Paklenica, Kornati, Krka i Plitvice i tri parka prirode:  Vransko jezero, Telašćica i Velebit. Ne treba zanemariti događaje koji se  odvijaju u gradskom zaleđu, posebno u centru Ravnih kotara u Benkovcu.  Tamo se i ove godine održava nekoliko respektabilnih događanja koji  zaslužuju da ih turisti vide. Biogradski gosti stvarno mogu svakog dana  izabrati neku drugu atraktivnu lokaciju za izlet i zadovoljni se vratiti.