Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Današnja djeca teško shvaćaju metaforu

23.06.2011. 22:00
Današnja djeca teško  shvaćaju metaforu


– Današnja djeca manje su naivna, ali i sve nesposobnija da pročitaju malo kompliciraniji tekst i da shvate metaforu. Ono što vidim, a što progredira je to da se simboličko značenje, preneseno značenje, sve teže kapira, rekao je Ferić


Kako bi zaključili  svoju drugu književnu sezonu  zadarski pisci okupljeni u  udruzi “ZaPis” ugostili su jednog od najčitanijih hrvatskih  pisaca, kolumnista prof. Zorana Ferića.
Susret sa ZaPisom i Ferićem održao se prošloga  utorka u večernjim satima u  Gradskoj knjižnici Zadar,  Ogranak Arbanasi, a otvoren  je uvijek originalnim nastupom Želimira Periša. Periš je  pisca pozdravio prigodnom  pričom “Film” kojom je apostrofirao Ferića i njegove likove, a zatim je gosta publici ukratko  predstavio predsjednik Udruge  “ZaPis” Robert  Nezirović.
Sam Ferić okupljenima se predstavio ulomkom iz  svog novog romana “Kalendar Maya” koji bi trebao  uskoro izići u izdanju Profila. Radnja romana prati  dvoje likova koji u  stvarnom vremenu  imaju 70 godina, a  Ferić svoje likove  kroz njihove priče  prati od mladosti  do starosti.
U razgovoru s publikom Ferić je otkrio kako mu je raditi  kao srednjoškolski profesor  našalivši se kako su današnja  djeca “demonska”. Priznao je  kako su djeca danas manje  naivna, ali i nesposobnija za  čitanje te je otkrio da im nikad  ne predaje svoja djela, ali im  često predstavlja djela svojih  kolega, suvremenih hrvatskih  pisaca.
– Današnja djeca manje su  naivna, ali i sve nesposobnija  da pročitaju malo kompliciraniji tekst i da shvate metaforu. Ono što vidim, a što  progredira je to da se simboličko značenje, preneseno  značenje, sve teže kapira, rekao je Ferić.
Dotaknuo se i teme potplaćenosti hrvatskih pisaca  koji za dvije godine rada na  knjizi dobiju honorar od svega 15,000 kuna te je progovorio o problemu nepostojanja struke pisaca. Istaknuo je kao svog uzora Slobodana Novaka, otkrio koga  od hrvatskih autora čita te  pokušao smjestiti hrvatsku  suvremenu prozu u kontekst  europske suvremene proze.
Na upit iz publike komentirao je Ferić i nedavnu dodjelu nagrade “Vladimir Nazor” Ivanu Aralici što je izazvalo polemike u kulturnoj javnosti.
– Ako pogedamo tko je bio  u žiriju vidimo da su u žiriju  bili politički neprijatelji. Od  svih njih nema nikog tko je  bio desničar ili na toj razini  sklon desnici. Prođe neko vrijeme i stvari se revidiraju, ali  mislim da čovjek koji zagovara podjelu Bosne ne smije  proći i u tom smislu javne  percepcije nekažnjeno, dakle  mora popiti svoju porciju  jezikove juhe, kao što su je  popili i ostali, istaknuo je Ferić.
Za kraj susreta Igor Eškinja  pročitao je svoju humornu  priču “Na piru” koja tematizira nedavno kraljevsko  vjenčanje, a kojom je nasmijao i publiku, ali i Zorana  Ferića.