Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mjesto s više od pola stoljeća tradicije turizma

Autor:

23.07.2008. 22:00
Mjesto s više od pola stoljeća tradicije turizma

Foto: Adam VIDAS



Zajedničku akciju Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” nastavljamo predstavljanjem Bibinja. Turizam se u Bibinjama počeo razvijati sredinom prošlog stoljeća, a u zadnjih nekoliko godina dobiva posebno na zamahu. Njegovu turističku ponudu čini privatni smještaj, a vlasnici više od 800 soba i apartmana s oko 2.500 posjetitelja žele toplu dobrodošlicu svim gostima u mjestu ribara, težaka i očuvane dalmatinske tradicije i danas olako zaobilaženih životnih vrijednosti.
Na svim ulazima u Bibinje postavljene su table dobrodošlice. Uz to glavni ulaz iz pravca Zadra kao i iz Sukošana od ove godine su hortikulturno osvježeni. Patrola se nastavila prema centru mjesta, uređenom Trgu dr. Franje Tuđmana na kojem živi mjesto – ljudi se sastaju, izmjenjuju priče, a neumorne bake svaki dan prodaju svježe ubrano voće i povrće ili frišku ribu. Nakon kraćeg zadržavanja na trgu prvog hrvatskog predsjednika patrola se vođena smeđom signalizacijom nastavila prema uredu mjesne turističke zajednice koji je zadržao svoj izgled iz prethodnih godina. Odmah pokraj ureda nalazi se zgrada Općine Bibinje u sklopu koje je smještena stalna izložba eksponata iz svakodnevnog života starih Bibinjaca i koja je postala redovna lektira svakog iole ozbiljnijeg bibinjskog posjetitelja. Od eksponata koji se mogu pogledati tu su alati koji su se koristili u kući, polju do onih koji su se koristili za lov i ribolov.
Patrola je nastavila prema mjesnoj ljepotici, prekrasnoj šetnici uz more izgrađenoj prije par godina i koja u širokom luku obrubljuje uvalu Jaz i koja spaja staro selo s novim dijelom mjesta. Šetnica je opremljena svim potrebnim sadržajima: klupama za odmor, kantama za otpad, noćnom rasvjetom i hortikulturno je uređena. Na ovoj frekventnoj lokaciji postavljen je i veliki plan mjesta s panoramskom fotografijom Bibinja. Kritika za izgled plana koji je izblijedio tijekom vremena i trebalo bi ga zamijeniti. Nakon šetnice krenulo se prema starom selu gdje još punim plućima diše stara dalmatinska arhitektura sa svim svojim elementima. Među uskim kamenim ulicama Bibinje još uvijek čuva duh dalmatinskih težaka i ribara. Zadovoljstvo je vidjeti da su zadnjih godina vlasnici nekih kuća krenuli u skidanje fasada i otkrivanje ljepota kamenih kuća njihovih djedova. Stara jezgra čuva i zbirku sakralnih predmeta iz 15. stoljeća u crkvici Sv. Ivan Krstitelja.
Zadržimo se na hortikulturnom uređenju mjesta. Ljubav Bibinjaca, točnije Bibinjki, prema cvijeću vidljiva je na svakom koraku kroz uređene okućnice i balkone. Slobodno se može reći da je simbol mjesta bugenvilija koja praktično uljepšava fasadu svake kuće.
Turističku patrolu kroz Bibinje završit ćemo opisom tamošnjih plaža. Šest bibinjskih plaža koje se protežu kroz 4,5 kilometara obale koje su dovoljan mamac i razlog za posjetiti Bibinje, ali i golem kapital za budućnost. Radi se o plažama Lipauska, Branimirova obala, Šulterova vala, Punta Rožica, Padrele i Punta. Plaže su besprijekorno čiste, za što njihovi čistači zaslužuju sve pohvale. Svaka plaža je posebna po nečemu. Najatraktivnija je Punta Rožica, posebno atraktivna najmlađima zbog tobogana. Opremljena je i prijeko potrebnim osnovnim sadržajima – tuševima, kemijskim wc-ovima i svlačionicama. Sportski orijentirani i oni koji vole sunce izabrat će plažu Puntu smještenu uz marinu Dalmaciju.
Bibinje je zadržalo svoju vizuru. Prostora za napredak, nadopunjavanje turističke ponude još ima i za očekivati je kako će on biti iskorišten u nadolazećem razdoblju.


Cvjetni TIC
Vrt ispred ureda TZ Bibinje je bogato uljepšan koloritom sezonskog cvijeća. Ured je otvoren svakog dana i u njemu svi posjetitelji od ljubaznih djelatnika mogu dobiti informacije o mjestu, načinu smještaja i općenito o Zadarskoj županiji, atraktivnim lokacijama na njenom području i u njenoj blizini te druge neizostavne servisne informacije. Uz to na raspolaganju stoji besplatni turistički propagandni materijal uz planove mjesta, koji će posjetitelju približiti Bibinje i omogućiti mu lakše snalaženje kroz mjesto.