Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najveći zadarski spektakl ovog ljeta

Autor:

23.07.2008. 22:00
Najveći zadarski spektakl ovog ljeta

Foto: Zvonko KUCELIN



Za razliku od prošle godine kada je kao važan dio Millennium jumpa nastala i milenijska fotografija, ove godine neće biti milenijske fotografije, no skakači će ipak tijelima ispisati natpis MADE IN ZADAR CROATIA koji će oko kamere snimiti iz zraka
Strpljenju brojnih Zadrana i turista uskoro će doći kraj, jer će već sutra u popodnevim satima konačno moći doživjeti najveći ljetni spektakl – dm Millennium Jump & dance.
Riječ je o cjelodnevnom spektaklu koji organizira Društvo Propela Zadar i TZ Grada Zadra pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije, a koji je prošle godine zasjenio sve događaje ne samo u Dalmaciji nego i šire.
Prošlogodišnji događaj je okupio preko 1.500 sudionika koji su u nekoliko navrata izveli najmasovniji skok, a čije su snimke obišle cijeli svijet.
Umjesto tri, pet skokova
Ovogodišnji je Milenijski skok dobio i bitne dopune. Osim što će se za razliku od prošle godine kada se skakalo tri puta, ove godine izvesti pet skokova, dodan je i Millennium dance. Riječ je o koreografiji koju će povedeni inicijalnom grupom od 400-tinjak plesača plesati svi sudionici skoka, odnosno njih 1.500.
Cilj ovog dodatnog projekta je uključiti sve one koji vole, a i sve one koji misle da ne znaju plesati. Ciljane skupine ne postoje, a upravo zbog toga su pozivani svi oni koji žele biti dio masovnog plesa bez obzira na godine i plesne sposobnosti. Svi pripremljeni plesovi su iznimno jednostavni i to kako bi ih uistinu svatko mogao naučiti jer je jedino važno da se građani okupe u velikom broju i dobro zabave i u krajnjem slučaju doprinesu nečemu što nikako neće štetiti imidžu grada. Plesat će se četiri plesa koji su tako koreografirani da su svi slični jedan drugome kako bi se lakše naučili, a to su apache dance, relativno muški ples, iznimno jednostavan i zabavan, zatim cha cha slide, ples koji je nastao u Americi kao posljedica aerobika, potom square dance, klasičan kaubojski ples te dm – Zapleši sa mnom – ples iz posljednje dm-ove kampanje na pjesmu Luke Nižetića koji se ubraja u najvažniji ples.
Luka Nižetić kao šećer na kraju
Nakon prikupljanja prijava za sudjelovanje u Milenijskom plesu, u dvorani Jazine je održavana i obuka polaznika kako bi što bolje usvojili koreografiju, a za sve one koji su plesove učili kod kuće, putem instrukcijskog DVD-a konačno će se održati i generalna proba i to večeras u 21 sat na zadarskoj rivi. Također, svi oni koji žele skakati još uvijek se mogu prijaviti i to još večeras od 20 do 23 sata na Narodnom trgu. Važno je napomenuti kako skokovi i plesovi zapravo nisu povezani te da, ako netko želi plesati iako automatski dobiva svoje mjesto za skok, on nije obvezan skakati i obrnuto.
Saznajemo također kako je do jučer prijavljeno oko tisuću skakača te da straha od nepopunjavanja ili možda nezainteresiranosti nikako nema.
Za razliku od prošle godine kada je kao važan dio Millennium jumpa nastala i milenijska fotografija, ove godine neče biti milenijske fotografije, no skakači će ipak tijelima ispisati natpis MADE IN ZADAR CROATIA koji će oko kamere snimiti iz zraka.
Cijeli projekt osim zabavnog, sportskog te ekološkog karaktera ima i svoju humanitarnu notu, u sklopu kojeg je prihod od kotizacija namijenjen školi plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju.
S obzirom na činjenicu da je škola koja je pokrenuta na inicijativu organizatora prošlogodišnjeg Jumpa, održana i bila vrlo uspješna, i ove će godine prihod od kotizacija u potpunosti biti namijenjen realizaciji Škole plivanja za djecu s poteškoćama u razvoju, odnosno za djecu vrtića “Latica”, a svi sudionici skoka ili plesa kotiziraju se pri preuzimanju akreditacije.
Također, ove godine uvodi se i Neslužbeno prvenstvo Dalmacije u skokovima na ‘divljaka’.
Naime, sutrašnji program započinje oko 15.30, a sudionici raspoređeni duž rive – od zgrade Sveučilišta pa sve do kraja Morskih orgulja, prvo će istodobno skočiti na noge, potom slijedi ples cha cha slide, zatim skok na glavu- domino efekt, zatim ples square dance, potom ludi skokovi pa slobodni stil iz zaleta, nakon čega se slaže natpis tijelima. Četvrti skok je skok na glavu odjednom, nakon čega slijedi ples dm-Zapleši sa mnom, a peti skok je bomba nakon kojeg će kao posljednji ples uslijediti apache dance.
Program ne završava nakon posljednjeg skoka i plesa nego se nakon male pauze, nastavlja koncertom Luke Nižetića i grupe Rusway, a s obzirom da je ove godine naglasak isključivo na zabavi bit će prilike uživati i u zanimljivim izborima najboljeg skoka, najluđeg skoka i sličnim zabavnim priredbama.
Koliko je uistinu medijski interes obuhvatio ovaj događaj, dokazuje i to da će sutrašnji spektakl prenositi nekoliko televizija, a jedan od skokova bit će izravno uključen i u Dnevnik HTV-a.
 


Manifestacija podržava manifestaciju
Live & Loud festival koji se održava u petak i subotu, a koji organiziraju Udruga Šigureca i Stipe Bujas, svojim će skokom također podržati Millennium jump. Naime, svi članovi organizacijskog tima i nekoliko sudionika pridružit će se sutrašnjoj manifestaciji i skočiti sa zadarske rive. Naime, Live & Loud u svojem 8. izdanju pravi je međunarodni punk-rock festival – čisti zadarski proizvod. Na ovogodišnjem Live & Loud festivalu, jednom od prvih poratnih festivala nastupit će 60-ak sudionika raspoređenih u 14 bendova iz Italije, Bosne, Srbije Hrvatske. Milenijskim skokom Live & Loud postaje punk-rock festival s nagnućem u more.