Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stanovi zadarske mladosti

Autor: Šime Ćurko

23.07.2008. 22:00
Stanovi zadarske mladosti

Foto: Vedran SITNICA



Momčad prvoligaša sa Stanova za ovu sezonu ima iskustvo zajedničkog igranja još od Druge lige, a u kombinaciji s poslovično dobrim igrama na domaćim utakmicama u tome se i kriju najjači aduti Zadra. Problem je manjak iskusnijih igrača. Kad je kompletan Zadar ima momčad s kojom se može ciljati sredinu ljestvice, ali dogode li se izostanci važnijih igrača u igru će morati mlađi, uglavnom oni koji su tek završili juniorski staž. Kako će se oni snaći u ulozi nositelja igre teško je pretpostaviti. Iako na Stanovima nitko neće javno reći jedan od pokrića pomlađivanja momčadi trebala bi biti opcija da je od sezona 2009./10. Prva HNL umjesto sadašnjih 12 imati 16 klubova.
I u sljedećoj sezoni Zadar će svoje ambicije graditi na kvalitetnom veznom redu, igra kroz sredinu u kombinaciji samo s jednim isturenim napadačem posljedenjih godina postala je glavno obilježje momčadi sa Stanova. Zadar se tradicionalno na početku sezonu nada sredini ljestvice, a “pričuvna želja” je osiguranje ostanka. Stoga će sve osim borbe za ostanak za Zadar će biti uspjeh.
Momčad je u odnosu na lani doživjela tek neznatne promjene, a po linijama to izgleda otprilike ovako.
Vratari
Andrija Vuković krenut će u sezonu kao prvi vratar budući da je realno očekivati da će upravo on braniti na Poljudu. U odnosu na Antonija Ježinu Vuković ima malo više iskustva, a obojica su u Prvoj ligi upisala svega nekoliko nastupa. Danijel Subašić posljednjih sezona isprifilirao se u pouzdanog čuvara mreže i ni Vukoviću ni Ježniji neće ga biti lako nadomjestiti. Zatreba li bit će spreman i Tomislav Rogić.
Obrana
Tu se ništa nije promijenilo. Prva kombinacija je Batkoski na liberu, Puljić i Parmaković na poziciji stopera. Alternative su Modrić i Kruneš ili Milin u slučaju da ga se povuče sa zadnjeg veznog. Obrana je lani igrala na refule, od odličnih do vrlo skromnih izdanja. Prednost je što se svi igrači dobro poznaju, a i moglo se i dosta naučiti na lanjskim pogreškama. Zadru treba pravi Puljić onakav kakav je počeo prošlu sezone, a ne Puljić koji je u posljednjim kolima nakon lošijih izvedaba završio na klupi. Parmaković mora paziti na kartone, a Batkoski glasnije raspoređivati suigrače. Puljić i Parmaković mogu dobro skočiti i u napadu, posebno u prekidima, ali tu je soluciju Zadar lani vrlo malo koristio. Tko god igrao ostaje kombinacija s tri igrača zadnje linije u istom redu i Zadar jedini u ligi igra s takvim rsporedom.
Vezni red
Spremni smo utvrditi da o učinku vezne linije ovisi kakav ćemo Zadar gledati sljedeće sezone. Zna se koliko Župan, Tomasov, Batur, pa i Surać mogu dati prema naprijed, ali svi će oni morati odrađivati i svoj dio u obrambenim zadaćama. Bez toga sve što se napravi u napadu brzo će se izbrisati primljenim golovima. Tomasov je godinu dana iskusniji i očekuje se korak naprijed u njegovoj karijeri, Župan više nema problema s koljenom, Batur je željan dokazivanja pred zadarskom publikom, a Surać uvijek može odigrati na iskustvo. Na zadnjem veznom kreće Milin i tu je ulogu Ferdo lani dobro obavljalo. Milina će s klupe pritiskati Mišlov, u nekim kombinacijama i Modrić, a i Suraću ta pozicija nije nepoznata.
Za bokove se zna, Bilaver, Maruna i Gregov na desnoj, odnosno Pletikosić na lijevoj strani neće imati puno napadačkih zadaća. Njima je najvažnije pomagati zadnjoj liniji.
Napad
Želimir Terkeš cijelo je vrijeme bio na izlaznim vratima, a sada se čini da je konačno i definitivno napustio Zadar. Njegovim odlaskom otvorit će se niz problema, a kao nužnost nameće se angažman minimalno jednog napadača. Dodatna poteškoća je i ta što se s Terkešom toliko odugovlačilo, prošle su cijele pripreme, a Dalibor Zebić i igrači nisu znali mogu li računati na Terekšea ili ne. Štoviše, njegova potencijalna zamjena, ako uopće dođe, upast će u momčad kad je sezona već počela. A takvo što nije se smjelo dogoditi jer se onda postavlja logično pitanje čemu uopće služe pripreme ako ne uigravanju momčadi. Kako bilo, priliku će dobiti Mitrović, evenutalno i Rašo premda je taj dojučerašnji junior bolji na poziciji povučenog napadača. U napad se uvijek mogu ubaciti Batur, Župan ili Tomasov prema svo oni ne mogu biti dogoročna rješenja. Bez Terkeša postoji opravdna bojazan tko će nadoknaditi njegov lanjski učank od 21 gola koji mu je i donio titulu prvog strijelca lige.
 


NK ZADAR
VRATARI: Antonio Ježina, Tomislav Rogić, Andrija Vuković
OBRANA: Naum Batkoski,Mario Kruneš, Josip Modrić,Ninoslav Parmaković, Ante Puljić.
VEZNI RED: Josip Bilaver, Marin Batur, Šime Gregov, Jure Jerbić,  Šime Maruna 180 71 1989., Ferdo Milin, Roko Mišlov, Filip Ozobić, Jozo Pletikosić, Marko Rašo, Dominik Sikirić, Jakov Surać,  Marin Tomasov, Dragan Župan.
NAPAD: Ante Mitrović, Želimir Terkeš (u odlasku)
Trener: Dalibor Zebić. Pomoćni trener: Zvonimir Jurić. Trener vratara: Tomislav Rogić. Kondicijski trener: Šime Tomašević. Fizioterapeuti: Marin Crnjak, Jerko Mikulić. Liječnik: Marko Prenđa.
Predsjednik: Branko Katić. Direktor: Novica Erlić. Sportski direktor: Josip Bajlo. Vanjski stručni suradnik: Reno Sinovčić. Tajnik: Mladen Baždarić.


Čeka se Komisija za licenciranje
Kao i prošle godine nogometaši Zadra u novu sezonu kreću utakmicom protiv Hajduka. Ovaj put ne na Stanovima već na Poljudu budući da su Zadrani tražili i dobili zamjenu domaćinstva sa Splićanima. Prvu domaću utakmicu Zadar će odigrati u 3. kolu protiv Osijeka, a do tada, nadaju se u klubu, Komisija za licenciranje HNS-a trebala bi dati pozitivno mišljenje za odigravanje utakmica u Stanovima. Naime, Zadar je još uvijek službeno domaćin u Šibeniku i kao takav će se voditi sve dok iz HNS-a ne stigne drugačije mišljenje.




Zebić: Kritična druga sezona
Dalibor Zebić povest će Zadar u drugu uzastopnu prvoligašku sezonu. Mladi je stručnjak u 74 utakmice na klupi od Zadra stvorio solidnu momčad za domaće nogometne prilike, a s nekoliko poteza pokazao je svoju trenersku perspektivu. Nijedan klub u Prvoj HNL nema trenera koji je tako dugo na klupi iste momčadi.
– Zadovoljni smo što se prošle sezone konačno izbjegli borbu za ostanak i ove sezone željeli bismo naprviti korak dalje. Poznato je da je svakom bivšem drugoligašu druga sezona u rangu više najkritičnija i zbog toga smo jako oprezni pred onim što nam čeka. Imamo vrlo mladu moga s pretežno domaćim igračima. To zadarska publika zna cijeniti i očekujemo i njihovu veliku podršku u stvaranju stabilnog prvoligaša – ističe Zebić.


Došli/otišli
Došli: Marin Batur (Pomorac), Jozo Pletikosić (Solin).
Otišli: Danijel Subašić (Hajduk), Želimir Terkeš (?).


Raspored
1. kolo: Hajduk – Zadar (27. srpnja, 20 sati; 2. kolo: S. Belupo – Zadar (3.8., 20); 3. kolo: Zadar – Osijek (10.8., 20); 4. kolo: Šibenik – Zadar (17.8., 20); 5. kolo: Zadar – Dinamo (24.6., 20); 6. kolo: Osijek – Zadar (31.8., 20); 7. kolo: Zadar – Croatia Sesvete (14.9., 15.30); 8. kolo: Cibalia – Zadar (21.9., 15.30); 9. kolo: Zadar – Rijeka (28.9., 15.30); 10. kolo: Zadar – Varteks (5.10., 15.30); 11. kolo: Zagreb – Zadar (19.10., 15.30); 12. kolo: Zadar – Hajduk (26.10., 15.30); 13. kolo: Zadar – S. Belupo (2.11., 15.30); 14. kolo: Osijek – Zadar (9.11., 15.30); 15. kolo: Zadar – Šibenik (16.11., 15.30); 16. kolo: Dinamo – Zadar (23.11., 15.30); 17. kolo: Zadar – Inter (30.11., 15.30); 18. kolo: Croatia S. – Zadar (7.12., 15.30); 19. kolo: Zadar – Cibalia (22.2.2009., 15.30); 20. kolo: Rijeka – Zadar (1.3.2009., 15.30); 21. kolo: Varteks – Zadar (8.3.2009., 15.30); 22. kolo: Zadar – Zagreb (15.3.2009., 15.30).
Treći krug (11 kola) igra se od 22. ožujka do 31. svibnja 2009.