Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U gospodarsku zonu Crno dovesti svjetske brandove

Autor: Siniša Klarica

23.07.2008. 22:00
U gospodarsku zonu Crno dovesti svjetske brandove


Realizacijom zone Zadar će iz perspektivnog izrasti u vrlo uspješan grad, iako će u zonu biti potrebno investirati znatna sredstva u infrastrukturu, rekao je zadarski gradonačelnik Živko Kolega
Drugi dio jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Zadra obilježili su urbanistički planovi uređenja. Tako je usvojen konačan prijedlog UPU gospodarske zone Crno. Nešto malo manje o 400 ha današnjeg krša i niskog raslinja postat će uskoro motor razvoja Zadra. Želja je, posebno je naglasio gradonačelnik Živko Kolega, u gospodarsku zonu Crno dovesti svjetske brandove.
Radi se o tipičnom razvojnom, a ne politikantskom projektu. Postavlja se pitanje zašto ga nismo pokrenuli prije 5-6 godina. Tad još nismo znali kuda će prolaziti trasa spojne ceste iz Gaženice na čvorište Zadar 2, a i neki drugi uvjeti nisu bili jasni. Realizacijom zone Zadar će iz perspektivnog izrasti u vrlo uspješan grad, iako će u zonu biti potrebno investirati znatna sredstva u infrastrukturu, rekao je zadarski gradonačelnik Živko Kolega.
UPU Maraska
Radi se o zemljištu kojim gospodare Hrvatske šume, a dobivanjem svih suglasnosti nadležnog ministarstva i usvajanjem UPU-a stvorili su se uvjeti za izvlaštenje i prenamjenu zemljišta u građevinsko. Cijela zona bit će isparcelizirana s parcelama površine od 10 do 15.000 m/2 s time da će površina najmanje parcele biti 2.000 kvadrata. Izgradnja Gospodarske zone Crno bit će podijeljena u tri etape. Prva etapa bit će izgradnja dijela uz cestu D-8 i prema Babindubu, dok će se ostale etape realizirati prema unutrašnjosti zone.
Nakon zone Crno jednoglasno su pokrenute izrade urbanističkih planova uređenja pojasa Dikla, uvale Bregdetti 1., uvale Jazine te izuzetno zanimljiva i atraktivna prostora od Foše preko Kolovara do granice s UPU Karma. UPU Foša-Kolovare obuhvaća prostor koji ima i definirano pomorsko dobro, oko bolničkog kruga, te uzak pojas od prometnice Kolovare do mora.
Sjednica GV-a završila je zanimljivim slučajem nastavka aktualnog sata s početka sjednice. Kako na aktualnom satu nema rasprave, neformalno j uvrštena još jedna točka dnevnog reda. Naime, vijećnica SDP-a Omerka Šarić osvrnula se na UPU Maraska gdje su vijećnici usvojili plan koji u grafičkom dijelu nije obuhvatio dio oko vrha nove prometnice, koja od Đige vodi na samu ulicu Miroslava Krleže kod tzv. Maraskinih zgrada. Radi se o vitalnoj prometnici i okosnici cijelog UPU-a koji građane dijela oko Maraskinog parka i Krležine ulice vodi izravno preko barke na Poluotok. Poglavarica Nives Kozulić rekla je da se radi o tehničkoj pogreški, jer tekstualni opis UPU-a ionako opisuje i taj, ali neucrtani dio na koji je stigla i suglasnost nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Dva slobodna i idemo dalje!
Budući da su vijećnici tek 15. srpnja, dakle više od dva mjeseca nakon usvajanja, doznali za tu pogrešku, Omeraka Šarić je inzistirala na zakonitosti traživši da se cijela procedura donošenja UPU-a ponovi na zakonit način. Vijećnik HNS-a Željko Predovan koji je zbog privatnog posla, bio nazočan u samom ministarstvu kad se raspravljalo o toj pogreški, rekao je da mu je u MZOPUG-u rečeno da je UPU Maraska usvojen i da se može donijeti odluka o ispravci pogreške, koja, doduše, nije lege artis, a koja bi se kasnije upisala u Glasnik Grada Zadra. No oporbenu Omerku Šarić je podržao gradski poglavar Stanko Zrilić koji je rekao da jedino gradsko vijeće ima pravo donijeti izmjene i dopune postojećeg UPU-a, a ne birokracija koja zaslužuje kritiku.
Kritiku od gradonačelnika Kolege je kasnije “popila” i sama poglavarica za graditeljstvo Nives Kozulić, jer se na ovaj način gradskom poglavarstvu može vrlo lako inputirati pogodovanje, koje bespredmetno ako se radi o tehničkoj pogreški oko čega se složila većina vijećnika. U jednom trenutku sam se gradonačelnik Kolega zapitao je li pametno zaustaviti život i ne priznati kartografsku pogrešku, napominjući da on osobno ne zna “…što se radi nakon ovakve tehničke pogreške”. Kao iz topa stigao mu je odgovor iz vijećničkih klupa.
“Dva slobodna bacanja i idemo dalje”, rekao je uz salvu smijeha proslavljeni zadarski košarkaš i vijećnik HDZ-a Giuseppe Gjergja. Na kraju je predsjednik GV-a Zvonimir Vrančić rekao da će vijeće uputiti MZOPUG-u dopis za mišljenjem može li se nekako ispraviti ova tehnička pogreška, bez ponavljanja cijele procedure donošenja urbanističkog plana uređenja.