Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zbog zastare otpisano 3,7 milijuna kuna potraživanja

Autor: Željana Gardijan

23.07.2008. 22:00
Zbog zastare otpisano 3,7 milijuna kuna potraživanja

Foto: Vedran SITNICA



Kada se otpiše 3,7 milijuna kuna zbog zastare ne mogu dijeliti zadovoljstvo. Ipak nisu poduzete sve radnje. Neradom i nemarom došlo se do toga da se otpisuju potraživanja, a 160 milijuna kuna je nenaplaćenih potraživanja, istaknula je Šarić, napomnuvši još kako isplata glavnice izdanih obveznica za bazen i dvoranu dospijeva 2011. godine
Na jučerašnjoj sjednici zadarskoga Gradskog vijeća jednoglasno su i “u paketu” prihvaćena izvješća o poslovanju 12 trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra za 2007. godinu kao i Izvješće o obavljenoj reviziji proračuna Grada Zadra za 2007. godinu.
Izvješćima o prošlogodišnjem poslovanju obuhvaćeni su Vodovod, Odvodnja, Tržnica Zadar, Zadarski šport, Liburnija, Nasadi, Čistoća, Dom hrvatske mladeži, Športski centar Višnjik, Poduzetnički inkubator, Obala i lučice i ZADRA, razvojna agencija Zadarske županije.
Tisuću zaposlenika
Prema presjeku poslovanja svih poduzeća koje je sažeto iznio Jure Zekanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, proizlazi da su trgovačka društva uglavnom poslovala s dobitkom. Kao ona koja su u prošloj godini iskazala gubitak spomenuta je Odvodnja s gubitkom od 1,5 milijuna kuna te ZADRA s 1,4 milijuna kuna, no i to su gubici nastali uslijed ulaganja i razvoja. Kada je riječ o Odvodnji, zbog cijene odvodnje u cijeni vode koja je bila niska iskazan je gubitak. Poduzetnički inkubator imao je izjednačene prihode i rashode.
– Kada je riječ o tvrtkama u vlasništvu Grada, moram istaknuti kako se u njima ne trči za profitom jer su ona servis građana, istaknuo je pročelnik Zekanović nakon čijeg je uvodnog izlaganja otvorena kraća rasprava.
S obzirom na uglavnom pozitivne pokazatelje, kritike vijećnika su izostale pa direktori gradskih tvrtki koji su bili na sjednici nisu imali potrebe izlaziti za govornicu.
Vijećnik HNS-a Damir Mišlov kazao je kako je zadovoljan većinom izvješća, no da bi bio još zadovoljniji kada bi ta opširna izvješća imala i sastav nadzornih odbora čiji članovi, uvjeren je Mišlov, imaju veću naknadu nego li je ona vijećnička. Osim toga zanimalo ga je koliko se smanjio gubitak vode kada se stalno govori o takvom trendu te kako se privatnicima isplati graditi garaže kada tvrtka Obala i lučice “posluje oko nule”.
Željko Mikin(SDP) ovaj put nije bio kritički raspoložen, podržao je izvješća s napomenom da uvijek može biti bolje. Zabrinula ga je jedino kvalifikacijska struktura tisuću zaposlenih u ovim trgovačkim društvima.
Da vrtlaru ipak ne treba fakultetsko obrazovanje, odgovorio mu je gradonačelnik Živko Kolega, istaknuvši kako je već napravljena stručna kadrovska izmjena te da su u spomenutim tvrtkama sposobni ljudi pa ni uspjeh ne bi trebao izostati.
– Tvrtka Odvodnja uspješna je, odlično radi, a u minusu je jer su naše cijene bile niske. Vodili smo računa o tome kako je svako poskupljenje udar na standard građana. Umijeće je pronaći ravnotežu. Jasno je da Liburnija nije sama mogla kupiti vozni park. Cijena parkiranja je takva da nitko normalan ne bi gradio garaže. Mi nemamo ovakvu tvrtku da bismo zarađivali, nego da bismo napravili red u prometu. Zato su Obale i lučice na granici. Što se tiče gubitaka vode, voda će biti sve značajnija. Problem Vodovoda je taj što nedovoljno prodaje, a istodobno postavlja veliku kilometražu cijevi. No, promijenit će se to na bolje, izrazio je nadu gradonačelnik Kolega, zaključivši kako je apsolutno zadovoljan gradskom komunalnom politikom.
Nakon gradonačelnikova viđenja lanjskog poslovanja spomenutih društava, vijećnici su jednoglasno i skupno prihvatili sva izvješća.
Milijuni s neba
Izvješće Državnog ureda za reviziju ipak je izazvalo oporbene vijećnike na kritiku gradske vlasti koja prema njihovim istupima, a i prema mišljenju revizije nije iskoristila sve mogućnosti da bi naplatila potraživanja, dok je 3,7 milijuna kuna moralo biti otpisano zbog zastare.
Najprije se na izvješće osvrnula pročelnica za financije Grozdana Perić, istaknuvši kako se u mišljenju revizije daje vrlo visoka ocjena radu gradske vlasti koja bude nekoliko mjeseci pod revizorskim okom.
– Primjedbe se odnose na tri osnovne teme. U poslovnim knjigama nisu evidentirani udjeli u trgovačkim društvima u iznosu 203.986.869,00 kuna, što nije u skladu s odredbama pravilnika. Kao druga primjedba navedeno je da su koncem 2007. godine iskazana dospjela potraživanja za komunalnu naknadu, komunalni doprinos, gradske poreze, spomeničku rentu…, u iznosu od 125,5 milijuna kuna, a da nisu poduzete sve mjere radi njihove potpune naplate. Treća primjedba odnosi se na mišljenje da je nabava geodetskih usluga u vrijednosti 208.498,00 i dodatnih radova na sanaciji temelja zgrade Muzeja antičkog stakla u vijednosti 96.430,00 kuna, obavljena bez provedbe propisanih postupaka nabave, kazala je Perić, napomenuvši kako se nenaplaćena potraživanja odnose uglavnom na ona koja se inače naplaćuju.
Za razliku od njezinog pogleda na revizorsko izvješće, vijećnica SDP-a Omerka Šarić ukazuje na probleme.
– Kada se otpiše 3,7 milijuna kuna zbog zastare ne mogu dijeliti zadovoljstvo. Ipak nisu poduzete sve radnje. Neradom i nemarom došlo se do toga da se otpisuju potraživanja, a 160 milijuna kuna je nenaplaćenih potraživanja, istaknula je Šarić, napomenuvši kako isplata glavnice izdanih obveznica za bazen i dvoranu dospijeva 2011. godine.
I vijećnik HSS-a Tino Festini izrazio je zabrinutost zbog mišljenja revizije.
– Planiranje nije bilo dobro. Trebali smo rezervirati sredstva jer neće 2011. godine 140 milijuna kuna pasti s neba, upozorio je Festini.