Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izložba radova najbolje hrvatske tajnice

Autor: Ivan Stagličić

23.07.2010. 22:00
Izložba radova najbolje hrvatske tajnice

Foto: Adam VIDAS



U ugljanskoj galeriji “Baul” otvorena je izložba slika Danice Đurđe Ferina na kojoj su postavljena trideset i četiri njena rada.
Autorica je nekadašnja prvakinja Hrvatske i Jugoslavije, ali i Europe, u daktilografiji, a u toj je disciplini osvojila i naslov viceprvakinje svijeta, a proglašena je i najboljom tajnicom u Hrvatskoj. Izložba je stoga nazvana “Umjetnički pokušaj jedne tajnice…”
Osamdesetih godina Danica Đurđa Ferina priređivala je izložbe atraktivnih tapiserija, a od umirovljenja se počinje intenzivnije baviti likovnom umjetnošću, prvenstveno slikanjem u ulju i akrilu. Lani je u Zagrebu priredila izložbu zajedno s kćerkom Antonijom.
Njeni radovi se odlikuju kompozicijskom jednostavnošću, prisnošću, a u fakturu dekorativnosti vrlo uspješno i spretno uklapa svo bogatstvo boja. Teme su često apstraktne i tu najviše imponira svojom originalnošću, dok na realističkim motivima koristi fine tonove i nijanse boja, navodi se u katalogu izložbe.
Organizator izložbe “Umjetnički pokušaj jedne tajnice” je Turistička zajednica mjesta Ugljan, a otvorio ju je načelnik Općine Preko, Ante Jerolimov. Izložba će biti postavljena do 28. srpnja.