Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Koncert prožet spontanošću i inventivnim improvizacijama

23.07.2010. 22:00
Koncert prožet spontanošću i inventivnim improvizacijama


Na Festivalu suvremene glazbe, u sklopu 16. zadarskog kazališnog ljeta, u četvrtak je u dvorištu Providurove palače nastupio Gianni Cazzola sextet feat. Gendrickson Mena Diaz& Humberto Amesquita. Na bubnjevima je bio Gianni Cazzola, s trubom je nastupio Gendrikcson Mena Diaz, na saksofonima Emiliano Vernizzi, Humberto Amesquita – trombon,
Simone Dacion za klavirom te Roberto Piccolo na kontrabasu.
Gianni Cazzola (rođen 1938.) jedan je od najboljih europskih jazz bubnjara. U 44 godine glazbene i umjetničke karijere imao je priliku pratiti slavne američke soliste (Art Farmer, Jooe Venuti, Gerry Mulligan, Lee Konitz, Tommy Flanagan, Phil Woods, Benny Golson, Ray Brown, Steve Lacy, Clark Terry), a pjevačice kao što su Billie Holiday, Sarah Vaughan, Sheila Jordan i Nancy King obavezno su ga uvrštavale u prateću skupinu prilikom turneja po Italiji.
Započinje karijeru 1957. godine u bandu koji je predvodio gitarist Franco Cerri, a godinu dana poslije uvršten je u povijesnu postavu talijanskog jazza, kvintet Basso-Valdambrini.
U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga stoljeća surađuje s najvećim imenima talijanske scene (Gianluigi Trovesi, Paolo Fresu, Giorgio Gaslini, Franco D’ Andrea). Također, bio je docent na milanskom Konzervatoriju.
Gianni Cazzola posvetio je projekt “The Blakey legacy” velikanu hard bopa, bubnjaru Art Blakeyu.
U nastupima uživo sextet nalazi optimalna rješenja u sklopu vlastite koncepcije afro-američke glazbe u kojoj ima mjesta za blues, mainstream, balade, standarde i, naravno, puno swinga.
Koncerti su prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću. Sextet čine dva vrsna solista: kubanski trubač Gendrickson Mena Diaz i trombonista iz Perua- Humberto Amesquita.