Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počinje sezona opasnog življenja

Autor: Andrija Dešpoja

23.07.2010. 22:00
Počinje sezona opasnog življenja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nadam se da ćemo u Varaždinu izgledati kao što smo izgledali u Sloveniji protiv jakih suparnika – najavljuje Zebić
Nešto više od dva mjeseca trajalo je zatišje na prvoligaškim travnjacima koji se od danas ponovno aktiviraju za vjerojatno najzanimljivije prvenstvo u posljednjem desetljeću. Razlog tome je činjenica da će trećina prvoligaša na kraju sezone postati drugoligaši, a to je ono što bi najmanje htjeli u Zadru, koji svoju premijeru ima danas u Varaždinu protiv istoimenog suparnika. Nekad Varteks, danas Varaždin, tako da će Zadar biti gost na službenoj premijeri novog imena varaždinske momčadi.
Nakon mjesec dana priprema koje su teklo u tri faze, dojmovi su da će spašavanje prvoligaškog statusa biti u najmanju ruku “čupavo”, a za dobre prognoze bitan je početak koji bi mogao ukazati u kakvom stanju se nalazi momčad Dalibora Zebića. I on sam se slaže da je bitno krenuti s pozitivnim rezultatom, pogotovo protiv momčadi koje su nominalno podjednake sa Zadrom. Jedna od takvih je upravo Varaždin.
– Svi znamo što nas čeka u ovom prvenstvu. Kao rijetko dosad ovo donosi veliku tenziju i tešku borbu za svaki bod. Praktički trećina lige ispada u niži rang tako da smo obavezni već od prvog kola tražiti dobar rezultat, pa makar to bilo gostovanje u Varaždinu. U prva četiri kola igramo s protivnicima koji su al pari s nama i te utakmice će biti pravi pokazatelj gdje smo i što smo – naznačio je u uvodu Zebić koji ima neskrivenu želju da njegovi igrači izgledaju na onu momčad koja je briljirala u slovenskom dijelu priprema u Moravskim Toplicama.
– Nadam se da ćemo u Varaždinu izgledati kao što smo izgledali u Sloveniji protiv jakih suparnika (Nafta, ZTE, Kaposvar i Sigma). Tada smo pokazali da možemo biti brzi, drski i jaki u duelu te i efikasni. Trebamo smanjiti taj stres koji će vjerojatno biti prisutan već od prvog kola i nadam se da će momci igrati na gornjoj granici mogućnosti.
Zebićeva momčad u odnosu na prošlu sezonu izgleda relativno nepromijenjeno. Otišla su šestorica: Piškor, Šiklić, Čuljak, Mitrović, Anić te Maruna dok su pristigla petorica igrača: Con, Gospić, Peraić, Gregov te Pezo.
– Imamo potentnu momčad s dosta potencijala, ali je uz to i premlada što može prouzročiti određene oscilacije. Naravno, prva želja svakog trenera je da nema problema sa sastavljanjem početne jedanaestorke, a to podrazumijeva što manje povreda i kartona. Nemamo širok kadar i široku klupu te ne možemo dopustiti da upadamo u probleme takve vrste kao što je prevelik broj kartona i česte ozljede. Stoga nam je plan već danas napraviti pravi rezultat protiv domaćina koji je isto tako mlad kao i mi. Mislim da će biti jedna ravnopravna utakmica i neka igramo kao prošle sezone kad smo doduše izgubili, ali imali tri do četiri stopostotne prilike koje nažalost nismo iskoristili. Ovog puta želja je da igramo na tragu te utakmice, ali s drugačijim rezultatom na kraju – kazao je Zebić.
 


Bez Peza i Gospića


Prvo kolo nije moglo proći bez standardnih izostanaka koji se kao po nekom uobičajenom receptu pojavljuju pred svaku utakmicu Zadra. Tako i pred gostovanje u Varaždinu, Zebić ne može računati na dvojac koji bi vrlo vjerojatno bio u početnih jedanaest. Marko Gospić stasiti napadač nema pravo nastupa zbog tri žuta kartona još iz Treće lige dok je nastupao za Raštane, dok je Hajdukov Toni Pezo ostao bez prilike za premijerom u dresu Zadra zbog zatezanja mišića pa neće otputovati u Varaždin. Izvan momčadi je i Ferdo Milin, a svi ti izostanci su otvorili prostor juniorima Torbarini, Begonji i Franku Bilaveru koji će se naći u zapisniku. Dakako, možda i više od toga jer Zebić bi neke od njih mogao i ubaciti u igru.
Vjerojatni sastav: Gluić – Puljić, Skočibušić, Con – Peraić, Banović, Mršić, Begonja, Šare – Terkeš, Santini.




 


Prva HNL


Subota (20)
VARAŽDIN: Varaždin – Zadar. Sudac: Danijel Trampus (Osijek). Pomoćnici: Pejić (Vukovar) i Živković (Vukovar).
RIJEKA: Rijeka – Split. Sudac: Andrej Burilo (Osijek). Pomoćnici: Conjar (Osijek) i Barišić (Osijek).
SPLIT: Hajduk – Istra 1961. Sudac: Mario Zebec (Cestica). Pomoćnici: Premužaj (Varaždin) i Hudika (Varaždin).
KARLOVAC: Karlovac – Inter. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek). Pomoćnici: Mergeduš (N. Gradiška) i Pataki (Đakovo).
ZAGREB (20.15, HTV 2): Dinamo – H. dragovoljac. Sudac: Ivo Krečak (Šibenik). Pomoćnici: Gabrilo (Split) i Perica (Šibenik).
Nedjelja (20)
KOPRIVNICA: S. Belupo – Šibenik. Sudac: Domagoj Vučkov. Pomoćnici: Volf i Kezele (svi Rijeka).
VINKOVCI: Cibalia – Osijek. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb). Pomoćnici: Novosel (Vrbovec) i Krmar (Zagreb).