Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tinejdžeri iz Podgradine napali srpske turiste, oca i dvojicu sinova

Autor: Suzana Bandić

23.07.2010. 22:00
Tinejdžeri iz Podgradine napali srpske turiste, oca i dvojicu sinova


Kako se ne bi ponovio incident i izazvale nove nevolje srpski turisti nisu željeli komentirati sukob, a tinejdžerima iz Podgradine njihovi su roditelji iz istog razloga strogo zabranili odlazak na plažu Duboka draga
Dan nakon sukoba između lokalnih stanovnika i srpskih turista na plaži Duboka draga kod Podgradine osim policije koja je navijestila kako će narednih dana nadzirati plažu, oglasili su se i iz Ministarstva turizma osuđujući takvo ponašanje. Riječ je o muškarcu koji je još 80-ih odselio u Njemačku i tamo zasnovao obitelj te dvojici njegovih sinova u dobi od 16 i 14 godina. Njih je, kako je izvijestila policija, u četvrtak oko 16.30 sati najprije verbalno napao 47-godišnjak koji je bio u alkoholiziranom stanju, da bi se kasnije incidentu priključio i 16-godišnjak koji je jednog od sinova ošamario, a drugog udario u lice, no dječaci su odbili liječničku pomoć. Sukob je razriješila policija nakon čega su 16-godišnjak i 47-godišnjak iz Podgradine kojem je izmjereno 2,8 promila alkohola u krvi, privedeni prekršajnom sucu u Zadru.
Nekolicina srpskih turista i jučer se kupala na plaži Duboka draga, no o incidentu se nisu željeli izjašnjavati kako ne bi potencirali nove nevolje.
Za razliku od njih, skupina tinejdžera iz Podgradine, koja se kupala na plaži Sveti Duh kako bi sa srpskim turistima izbjegli kontakte i mogućnost izbijanja novog incidenta, rado je ispričala svoju stranu priče.
– Naši su prijatelji došli u Duboku dragu, a među njima je bio i ovaj što je priveden prekršajnom sucu. Kad su došli do plaže, iz mora su izišli Srbi i počeli govoriti da što mi njima razbijamo njihove aute i što uopće dolazimo na tu plažu kad se zna da je ta plaža njihova bila i prije rata. Jučer ih je tamo bilo oko 50-ak
i svi su iz Islama Grčkog i Kašića. Tu je počela svađa i prepirka, a poletila je i pokoja triska – ispričali su podgradinski tinejdžeri u dobi od 15 do 16 godina, koji su nakon što su srpski turisti pozvali policiju došli svojim prijateljima u pomoć.
– Kad smo otrčali tamo, već je došla policija i u maricu potrpala njih sedam; jednog prijatelja od 19 godina, petoricu od 14 do 16 godina i ovog starijeg mještanina Žužu koji se nije ni približio Srbima. On se bio napio pa je spavao u borovoj šumi, a probudila ga je strka i galama kad je već došla policija. Tada je iz borove šume iznad plaže krenuo nizbrdo i pjevao “Srbijo znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj”. Tu ga je policija odmah zaustavila, strpala u maricu i odvezla u postaju u Zadar – ispričali su mladići kojima su njihovi roditelji jučer strogo zabranili odlazak na plažu Duboka draga, međutim, kazali su kako će unatoč policijskom nadzoru u nedjelju na tu plažu doći svi mještani Podgradine i da njih nitko neće otamo potjerati. No, tu priču nisu željeli potvrditi njihovi roditelji i stariji sumještani koji su jučer bili ljutiti i na novinare.
– Dogodila se dičija glupost zbog koje su naša dica završila u pritvoru, a ne njihova i vi novinari bi nam sada tu pravili još veće probleme – rekao je jedan mještanin Podgradine.
 


Svi turisti su dobrodošli u Hrvatsku


Nakon što su obaviješteni o incidentu iz Ministarstva turizma, odmah su se oglasili priopćenjem za javnost u kojemu stoji kako neovisno o tome što su svi sudionici hrvatski državljani s tog područja treba podcrtati da se incident dogodio u turističkom mjestu te da je vezan uz činjenicu da su napadnuti državljani srpske nacionalnosti.
– Stoga Ministarstvo turizma izražava žaljenje zbog napada i osuđuje takvo ponašanje, ali ujedno naznačuje da je pravna država odmah reagirala te da je policija pokrenula prekršajni postupak te je u tijeku današnjeg dana i privela počinitelje na Prekršajni sud. Time se daje jasna poruka da je Hrvatska ne samo lijepa i kvalitetna, već i sigurna turistička zemlja te da će se u slučajevima incidenata, kao što ministar Damir Bajs često naznačuje, čvrsto i energično reagirati prema počiniteljima – stoji u priopćenju na kraju kojega se navodi da svi turisti u našoj zemlji mogu očekivati jednaku zaštitu bez obzira radi li se o turistima iz Srbije ili iz Njemačke, Španjolske ili bilo koje druge zemlje.