Na tržištu ima već dosta maslinovih ulja koja se ni po čemu ne razlikuju, dok smo mi na terenu suočeni s interesom turista upravo za našim tradicionalnim uljem kao originalnim otočnim proizvodom pogotovo s obzirom na iznimnu tradiciju koje maslinarstvo ima na otoku Ugljanu, ističe Mladen Lucin
U organizaciji Turističke zajednice Općine Preko predstavljen je originalni suvenir, rimska svjetiljka na maslinovo ulje iz četvrtog stoljeća, replika arheološkog nalaza s lokaliteta Dvorine u Preku. Ovom prigodom prikazana je i nedavno izrađena turistička karta otoka Ugljana na kojoj su prvi put obilježene mocire-suhozidi u dužini od 2.500 kilometara, rimska parcelacija zemljišta u centurije (710 m) te maslinski putovi kojih je i danas prohodno 100 km, što uz još nekoliko elemenata čini otok Ugljan otokom ulja, otokom maslina kako je i predstavljen u projektu koji zajednički provode TZ Preko i Turistička zajednica Zadarske županije.
Bio je ovo povod i da se progovori o statusu tradicionalnog načina proizvodnje maslinova ulja, koje na otoku Ugljanu ima korijene još u rimskim vremenima. Može li tradicionalno proizvedeno maslinovo ulje imati budućnost u suvremenim gospodarskim i tržišnim zbivanjima? Mladen Lucin, začetnik projekta “priješka uljenica”, uvjeren je da može.
– Na tržištu ima već dosta maslinovih ulja koja se ni po čemu ne razlikuju, dok smo mi na terenu suočeni s interesom turista upravo za našim tradicionalnim uljem kao originalnim otočnim proizvodom pogotovo s obzirom na iznimnu tradiciju koje maslinarstvo ima na otoku Ugljanu, ističe Lucin.
Mulinski tijesak
Tradicija maslinarstva i proizvodnje ulja vezana je uz rimsko poljoprivredno dobro u Mulinama, gdje je izumljen “mulinski tijesak” koji je znatno unaprijedio proizvodnju u odnosu na dotadašnje postupke. No izuzetni prirodni uvjeti za uzgoj maslina pridonijeli su tolikom urodu koji se nije uspijevao čitav obraditi. Stoga je u antičkim Mulinama u maslinarsku proizvodnju uvedena još jedna novost koja se očuvala do naših dana.
– Nakon berbe ubrane su masline istresali u bazen i potopili morskom vodom. Kako bi doprema morske vode do bazena bila što jednostavnija, bazen je bio sagrađen nedaleko od morske obale. Morska sol nije samo prirodni konzervans, već je i osnovni hranidbeni začin. Prešanje maslina koje su dulje vrijeme odstajale u morskoj vodi kao salamuri na samo da je sačuvalo masline od truljenja i propadanja, već je i smanjilo prirodnu gorčinu masline i poboljšalo okus. Privlačnim mirisom i ugodnim okusom maslinovo se ulje iz ondašnjih Mulina sve više prodavalo širom Sredozemlja, naveo je u znanstvenom radu “Rimsko poljoprivredno dobro na otoku Ugljanu”, dr. sc. Boris Ilakovac koji je upravo u ulju iz Mulina prepoznao u rimsko doba toliko hvaljeno liburnsko maslinovo ulje da su postojali i recepti za njegovo krivotvorenje.
Jedini na Mediteranu
Važno je naglasiti da su ostaci rimskog poljoprivrednog dobra u Mulinama očuvani u takvom stanju da bi se uz određena ulaganja, tamo mogla ponovno pokrenuti proizvodnja na originalan, liburnski način. Kad bi došlo do provedbe tog projekta na kojem se radi u Općini Preko, bio bi to jedini in situ (na originalnoj lokaciji) očuvan takav proizvodni pogon u čitavom sredozemnom bazenu i, bez imalo sumnje, svjetska atrakcija.
– Takvu tradiciju moramo sačuvati i ne smijemo je izgubiti, kazao nam je Mladen Lucin koji navodi da su mnogi dugovječni ljudi kojih na otoku Ugljanu ne manjka, cijeli život rabili tradicionalno pripremljeno maslinovo ulje, o čemu u nekim slučajevima postoji i dokumentacija, što baca novo svjetlo i na njegove prehrambene vrijednosti.
Toliko dobro da su ga krivotvorili
O popularnosti liburnskog maslinova ulja govori i recept za njegovo krivotvorenje koji je objavio rimski pisac Apicije koji je živio u 3. i 4. stoljeću:
– Ovako ćeš napraviti liburnsko ulje. U španjolsko ulje stavi oman, silj (zob) i svježe listove lovora, sve istucano, prosijano da bude fini prah pa pečenu i istucanu sol i ostavi tri dana i duže, miješajući pažljivo s vremena na vrijeme. Poslije toga pusti da miruje neko vrijeme i svi će misliti da je to liburnsko ulje.
najnovije
najčitanije
Nogomet
NOGOMET
Abecedini kadeti pobijedili Solin
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Ostali sportovi
Taekwondo turnir u Visokom
Donat ekipno drugi i treći
Ostali sportovi
JIU JITSU
Zadranin Leo Žuža: Nastavljam raditi još više i nadati se Svjetskom prvenstvu
Zadar
HEP JAVLJA
DONOSIMO VELIKI POPIS LOKACIJA Više ulica u Zadru i županiji sutra ostaje bez struje
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Crna Kronika
NAPAD