Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oaza za dušu na Velom Ižu

23.07.2011. 22:00
Oaza za dušu na Velom Ižu


Na Velom Ižu već desetak godina uspješno njeguju turizam namijenjen ne samo onima koji žele s lakoćom smršavjeti već i onima kojima je filozofija života vezana uz vegetarijansku ishranu, očuvanje tjelesnog i psihičkog zdravlja, kao i za samorazvoj
Zeleno lišće nešpricane vinove loze, listovi blitve, divlji peršin, limun, banana i još poneki zeleni “detalj” dat će energetsku bombu zvanu zeleni kašasti sok koji će vam biti serviran za doručak. Za ručak to isto plus juha. Za večeru (opet) zeleni sok.
U međuvremenu najmanje sat, dva organiziranog brzog hoda protupožarnim putem oko malog otočnog mjesta, poneki uspon na Korinjak i u tjedan dana lakši ste za najmanje šest, sedam kilograma. Ukratko, želite li sretno mršavjeti ili smršavjeti sa smješkom dođite na Veli Iž. U hotelu Korinjak na Velom Ižu već desetak godina njeguju malo drugačiji turizam. Namijenjen je ne samo onima koji žele smršaviti već i onima kojima je filozofija života vezana uz vegeterijasku ishranu kao i za samorazvoj.
– Posebnost hotela uz koji se nalazi i kamp, pa gosti mogu kombinirati spavanje u kampu i prehranu u hotelu ili slično, je u tome da nudimo isključivo vegetarijansku prehranu, znači bez mesa, ribe i jaja. Hrana se priprema na mediteranskoj osnovi sa svježim namirnicama, bez konzervansa i aditiva. Osnov čine žitarice, tjestenine, orašasti plodovi, sezonsko voće i povrće uz dodatak ljekovitog začinskog bilja kojim otok Iž obiluje. Zeleni kašasti sokovi koje pripremamo po recepturu Victorije Boutenko namijenjeni su onima koji u hotel dođu isključivo s namjerom da smršave. Od ove smo godine po prvi puta uveli i kompletnu liniju uljno-proteinske vegetarijanske prehrane koja se pokazala uspješnom kao pomoć kod liječenja malignih bolesti. Obrazlaže nam to Ratko Vlahov, suvlasnik hotela Korinjak koji je ujedno osnivač i organizator ovog specifičnog načina ljetovanja koji se pod nazivom “Odmor za dušu” na Ižu provodi već desetu godinu.
Poticanje samorazvoja
I naravno, ima svoje stalne goste koji, šireći priču o malo drugačijem ljetovanju, temeljenom na posve drukčije meniju od onoga što ga njeguje tradicionalna hotelska ponuda, dovode svoje prijatelje, nove goste i zaljubljenike u opušteni odmor. Odmor koji uz to pruža i  mogućnost za poticanje svojevrsnog duhovnog samorazvoja ili barem širenje vidika o nestandardnim načinima stjecanja znanja o sebi i svijetu u kojem živimo. Jer svakodnevno hotel u svom sadržaju nudi brojne radionice na kojima polaznici imaju priliku uživati u raskoši gongove kupke i pritom iskusiti ozdravljujuće snage planetarnih gongova i uz to očistiti traumatska iskustva i potaći vlastitu kreativnost, primjerice.
Ovaj “Odmor za dušu”, a koji je obično programski koncipiran na bazi sedmodnevnog boravka, pruža i mogućnost pohađanja različitih radionica na kojima se mogu usvojiti i naučiti prakticirati, primjerice, jednostavne klasnične vježbe hatha joge, savladati osnove meditacije ili pak proći iskustvo preporađanja koja počiva na jednostavnoj i čudotvornoj moći životnog daha. U ovisnosti od toga za što je netko zainteresiran odabire se termin budući da u tri ljetna mjeseca svoja znanja i saznaja o različitim tehnikama ozdravljenja i iscjeljenja nudi tridesetak autora radionica koji pokrivaju različita područja. Od refleksne masaže stopala, tečaja Thai maseže, Tantra yoge, Trance dance rituala ili osnovnog seminara shiatsu tretmana… Tu su još i slikarske radionice kao i radionice svetih plesova. Predavači dolaze iz čitave Hrvatske, susjedne Slovenije ali i iz čitvaiog svijeta.
Čari Korinjaka i Rutnjaka
Priča o odmoru “po originalnom iškom receptu” ne bi bila potpuna bez dvaju točaka koje ga čine osobitim. Prvo je obližnji otočić Rutnjak s kojim hotel ima “redovnu liniju”. Rutnjak je, jasno, dobio ime po ljekovitoj biljci ruti s kojom obiluje, a  prelijepim plažama pogodan je i za bezbrižan nudistički doživljaj. Drugo opće mjesto je Korinjak po kojem je hotel i dobio ime. Korinjak je najviša točka otoka Iža. Poseban je doživljaj dočekati izlazak sunca na tih “visokih” 168 metara i pritom uživati u nezaboravnom pogledu na okolno točje: Kornate, Dugi Otok, Sestrunj, Rivanj, Ugljan i Pašman. Naravno, uz opojne mirise otočne makije i ljekovitog bilja na vrhu “planine” može se uživati u posebnom pogledu na čitav Iž.
Pa iako se mnogi Ižani, u usputnom razgovoru, rado prisjećaju boljih (turističkih) vremena kada je, primjerice, čuvena Iška fešta mjesto tri dana i tri noći držala živim i napučenim brojim turistima, a izbor “Iškog kralja” bio velika turistička atrakcija, a i ostali dio sezone je imao veći protok turista, u ovom času Iž je, promatrano sa strane, odabrao jedan sretan obrazac turizma. Primjeren miljeu u kojem se odvija.
Svi su kao – doma
Ovaj biser Srednje Dalmacije, uz tradicionalno usporen otočni ritam življenja, turistu nudi nešto drugačije ljetovanje. Kako u prehrani tako i u specifičnoj vrsti zabave. Naravno, mesnim i ribljim menijima obiluje nekoliko restorana u mjestu pa za mesoljupce kojima vege prehrana nije mila – nema problema.
Treba li još uopće dodati da nevelik i ljupko uređen hotel sa svojim salama Maslina i Lavanda odiše svim miomirisima ovdašnjih biljaka, da svaki trenutak odiše smirenošću ljubaznog osoblja koje brojna jela, od maneštrica, vege lazanja u pireu od mrkve ili pak pohanih tikvica u umaku od jogutra priprema s puno duše. Iako u naponu snage hotel zajedno s kampom može primiti i više od tristotinjak gostiju brojka posjetitelja uvijek se vrti oko toga da se ovdje svi osjećaju –  kao doma. I oni domaći, stalni, kao i oni koji redovito stižu iz susjedne nam Slovenije, Italije, pa sve do daleke Kine. A i paleta predavača sastavljena je po internacionalnom principu. A opet, sve je tako neposredno i toplo. Onako… za dušu.


 IZ KLASIKE U ALTERNATIVU


– Zaposlene smo u klasičnom sezonskom turizmu i ugrabile smo nekoliko slobodnih dana koje smo iskoristile za dolazak na Veli Iž. U hotelu nismo prvi put i ovaj nam način odmora savršeno odgovora. Osobno smatramo da vegetarijanska prehrana više nije neka “alternativa” već je to mnogima postao uobičajeni način prehrane. Sve više ljudi danas živi na način na vodi računa o svom psihičkom, fizičkom i duševnom zdravlju, pa je ovo mjesto za tu vrstu osviještenih turista idealno. Kazale su nam to Maja iz Zagreba i Asja iz Mostara koje smo zatekli kako uživaju u domaćem vegetarijanskom  meniju ojačanim aromatičnim čajem od otočnog bilja.




 IŠKA KERAMIKA


Iška keramika jedno je od prepoznatljivijih mjesta otoka Iža. Keramičkim posuđen Ižani su trgovali od Raba do Boke Kotorske mijenjejući ih za brašno, pšenicu, krumpir… Izradom tradicionalne keramike (replike) danas se, u umjetničkom smislu, bavi Predrag Petrović Pepi čija je izložba radova ovog ljeta otvorena i u Zadru.