Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ugljan – bogatstvo prostora i idiličnih plaža

23.07.2011. 22:00
Ugljan – bogatstvo prostora i idiličnih plaža


Turistička patrola Zadarskog lista nastavlja s obilaskom atraktivnih turističkih odredišta na otocima zadarskog arhipelaga, a sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i gra”d. U ovom broju turističkog priloga Eko 023 predstavljamo vam mjesto Ugljan na istoimenom otoku. Kratko rečeno Ugljan je mjesto sasvim drugačije o drugih, s najviše sunčanih sati u zadarskom akvatoriju, s neograničenim prostornim potencijalima i krunskom ponudom od dvadeset kilometara obale koja obiluje skrivenim uvalama i plažama za kupanje, mjesto koje se ne uklapa u tipičnu šablonu otočnih mjesta već ga čini devet malih zaselaka. Radi se o Čeprljandi, Lučino Selo, Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guda, Fortoštini i Varoši.
Ljepotu i privlačnost Ugljana odavno su otkrili domaći i strani gosti pa tako u mjesnoj turističkoj zajednici bilježe impresivne rezultate iz godine u godinu. Lani je zabilježeno preko 100.000 noćenja, a i pokazatelji ove godine najavljuju uspješnu sezonu.
– Ove godine u lipnju evidentirali smo 1.283 dolaska i 8.225 noćenja, dok smo lani u istom razdoblju imali 777 dolazaka i 5.226 noćenja, kaže direktorica TZ Ugljan Dražena Strihić.
Turistička patrola Zadarskog lista tijekom svog posjeta uvjerila se u postojanje svih bitnih elemenata u mjestu koji turistima boravak u njemu čine ugodnijim, ljepšim i sigurnijim. Na ulazu u Ugljan nalazi se tabla dobrodošlice, a table smeđe signalizacije koje vode do svih važnijih i atraktivnih mjesta, postavljene su na svim frekventnijim mjestima. Ured turističke zajednice otvoren je svakog dana, ljubaznost djelatnika koji rade u njemu već je poznata. Ovdje treba spomenuti da je u mjestu kao što je Ugljan turistička zajednica pokretač života, centralno mjesto gdje svi dolaze po odgovore na pitanja bez obzira bila ona vezana uz turizam ili ne. Bez obzira na vrstu postavljenog pitanja svaki posjetitelj dobit će pravi odgovor ili će biti upućen na adresu gdje ga može dobiti.
Tijekom obilaska patrola se uvjerila u visoku razinu čistoće. Za to su uz komunalne djelatnike i članove ekopatrole zaslužni i sami mještani koji njeguju takav odnos prema svom mjestu. Također vidljiva je briga za hortikulturnim uređenjem javnih površina, posebno na mjesnoj šetnici koja se s pravom može nazvati mjesnom ljepoticom. Opremljena je svim potrebnim sadržajima, ali pravi štih joj njeno okruženje i pogled na plažu Mostir smještenu uz samostan sv. Jeronima, a koju mnogi veličaju kao jednu od top deset plaža hrvatskog Jadrana. Uopće može se reći da su plaže najveće ugljansko blago. Na dvadeset kilometara razvedene obale nađe se plaža za svačiji ukus. Uz već spomenuti Mostir jedna od atraktivnih plaža jest Južna luka u Mulinama – idilična pjeskovita plaža koju turisti opsjedaju tijekom ljeta. Nije samo plaža u Mulinama na udaru posjetitelja. Mjesno pristanište u večernjim satima je puno, s vremenom se pretvorilo u jedno od omiljenih okupljališta nautičara zadarskog arhipelaga.
Za kraj se može reći da je Ugljan još jednom pokazao da je mjesto koje radi na svom turizmu, a ne mu prilazi kao nešto što se događa stihijski, samo od sebe.


 MJESTO SA ŠUG-om


Kao i svake godine, tako i ove, TZ Ugljan organizira bogati ŠUG – Šetemoni ugljanskih guštov. ŠUG ponovno obiluje atraktivnim kulturnim, zabavnim i sportskim događajima. Od kulturnih istaknimo koncert splitskog gudačkog kvarteta, koncert klasične glazbe Jurica Goja i Ilijana Korać, izložbu nakita autorice Božice Kliman koja počinje danas. Tijekom ljeta održavaju se različiti drugi događaji namijenjeni svim uzrastima, a glavan fešta je za Veliku Gospu koju će ove godine uz već tradicionalni spektakularni vatromet obogatiti mažoretkinje otoka Ugljana, promenadni nastup žonglera s vatrom te koncert Maje Šupu s bandom All Stars.