Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otočni sportski kampanel

23.07.2012. 22:00
Otočni sportski kampanel


Zabavno-sportski događaj pod nazivom Bijela noć petnaestu godinu zaredom u Preku je  okupila tisuće gostiju. Riječ je o  velikoj ljetnoj fešti koju organiziraju NŠK Sv. Mihovil i Turistička  zajednice Općine Preko. Za zabavni dio programa pobrinula se  klapa Kampanel, a u sportskom  dijelu predstavljena je povijest  otočnog nogometa. Bio je to podsjetnik na početke igranja nogometa na otoku Ugljanu.
Tako se  govorilo o prvim nastupima 50-ih  godina prošlog stoljeća, zatim  igranju tradicionalnog Kupa otoka  Ugljana, iz kojeg su izrasli brojni  sjajni nogometaši. U Sv. Mihovilu  su posebno ponosni na Ivu Jerolimova, koji je od 1960. do 1965.  godine igrao u prvom sastavu Hajduka te mlađeg Ive Jerolimova Vukasa, čija je sportska karijera dostigla vrhunac u Rijeci i Hajduku  od 1980. do 1990. godina.
U Hajduku je igrao i Makso Dundov…  Od aktualnog vodstva kluba treba  spomenuti Damira Korenova kao  trenera i jednog od osnivača kluba,  potom mladog i perspektivnog trenera Krešimira Jaklina, zatim Darija Korenova kao predsjednika  već u trećem mandatu…
Tijekom Domovinskog rata u  nekoliko navrata pokušalo se registrirati klub koji bi se natjecao u  Županijskoj ligi. To je otočnim entuzijastima i uspjelo 10. siječnja  1996. kada je počelo novo doba  Svetog Mihovila. Od tada do danas kroz klub je prošlo više od  tisuću djece s otoka Ugljana i  Pašmana.
Budući da zbog loših uvjeta na  igralištu na sutomiškoj Foši  otočanima nije dopušteno igranje  domaćih utakmica seniora, juniora i kadeta u Sv. Mihovilu su se  našli u brojnim problemima. Ipak,  i uz spomenute poteškoće nastavljen je rad s najmlađim uzrastima, koji su i dalje jedni od najuspješnijih u Zadarskoj županiji.
Kad je riječ o Bijeloj noći kapetani mlađih selekcija predstavili  su svoje momčadi, a njihova izlaganja pratila je projekcija fotografija. Bio je to podsjetnik da je Sv.  Mihovil danas mnogo više od –  nogometnog kluba.