Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uspješna zadarska misija gasit će afričku žeđ

23.07.2012. 22:00
Uspješna zadarska misija gasit će afričku žeđ


Svi ste vi ovdje jer imate na pretek ljubavi i želite vidjeti kako žive djeca u zemljama Trećeg svijeta. Budite stoga naša potpora bilo duhovna, bilo materijalna, pozvala je Nuše Zadrane
Zadrani su još  jednom pokazali da imaju  veliko srce. Na otvorenju  izložbe fotografija “Žedan  sam” udruge Zdenac, otvorenoj u ponedjeljak navečer  u zadarskom Arsenalu okupio se veliki broj Zadrana  koji su došli podržati ovu  humanitarnu inicijativu.
Fotografije na kojima je  prikazana svakodnevica žedne Afrike  snimili su volonteri  Zdenca na svojim misijama  u ovoj prekrasnoj, ali siromašnoj zemlji. Namjera i cilj  izložbe bilo je prikazati  stvarnu svakodnevicu  afričke djece. Fotografije su  snimljene 2011. i 2012. godine, a prikazuje surov život  ljudi uz oskudicu vode.
Uz otvorenje izložbe priređen je i program kako bi se  Zadranima predstavio rad  udruge Zdenac te ova humanitarna akcija. U sklopu  programa nastupala je ženska klapa “Kondura”, a volonterke Zdenca podijelile  su svoja iskustva iz afričkih  misija.
Članica Zdenca Nives  Muše predstavila je ukratko  udrugu koja djeluje od 2003.  godine i od tad neprestano  raste. Mnogi su prepoznali  vrijednost rada volontera  udruge te su se i sami priključili, a danas djeluju u  domovini i svijetu.
– Imamo mnogo suradnika, a još više volontera i želimo da nam se pridružite i vi i  da taj zdenac bude još veći.  Svi ste vi ovdje jer imate na  pretek ljubavi i želite vidjeti  kako žive djeca u zemljama  Trećeg svijeta. Budite stoga  naša potpora bilo duhovna,  bilo materijalna, pozvala je  Nuše Zadrane.  Nešto kasnije podijelila je svoja iskustva s  misija u Ekvadoru i Africi.
Na izložbi su uz fotografije  iz Afrike bili izloženi i misijski predmeti. Iako nisu bili  namijenjeni za prodaju zainteresiranih je bilo te su posjetitelji izložbe i na taj način  pridonijeli humanitarnom  radu udruge. Sama izložba  fotografija je prodajnog karaktera. Na njima je prikazan  uglavnom život djece u Africi. Prizori su to djece koja se  raduju mjerici riže, nose  teške posude s vodom iz dalekih i dubokih  bunara, čuvaju stada ili pišu  domaću zadaću na kamenu,  sva su mršava i oskudno odjevena, no na njihovim licima uglavnom je osmijeh.  Unatoč svim životnim poteškoćama oni nisu izgubili  vjeru u ljudsku dobrotu. A  upravo djeca razlog su što se  volonteri udruge uvijek iznova vraćaju na misije.
– Prije tri godine moj se  život promijenio, ostvario mi  se dugogodišnji san da odem  u misiju, pomažem djeci. Svi  su se čudili mojoj odluci, no  nikome nisam mogla objasniti što osjećam. Zatim sam  došla u Ekvador gdje je sve  bilo tako drugačije. Radila  sam s malom djecom, Indijancima koji su bili zaista  siromašni. Puno toga sam  tamo naučila, počevši od  španjolskog jezika pa do  drugih stvari, jednostavnijeg, mirnijeg načina života,  tamo sam opet pronašla  Boga, zaključila je mlada  volonterka Nikolina Babić.
Izložba je u Arsenalu  otvorena do 30. srpnja te  je prodajnog karaktera.  Sve informacije o radu udruge Zdenac i na koji način im  možete pomoći u njihovu radu mogu se dobiti na internet adresi www.zdenac.org.