Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Kase moraju štimati«

Autor: Suzana Bandić

23.07.2013. 22:00
»Kase moraju štimati«


Dan nakon što su inspektori Porezne uprave u Zadru na pet dana zapečatili kafić Macho kraj crkve sv. Šime, a vlasnica Sanja Baka optužila porezne inspektore za bešćutnost kojom ju tjeraju natrag u Njemačku, iz Ministarstva financija i Porezne uprave priopćili su kako ne mogu komentirati postupke koji su u tijeku, pa tako ni porezni postupak vezan uz ovaj ugostiteljski objekt.
Napomenuli su, međutim, da zakonskim propisima nije propisan iznos dopuštenog manjka, odnosno viška gotovine u blagajni.
– To znači da iznos gotovine u blagajni mora odgovarati iznosu evidentiranog prometa putem izdanih računa. U svakom trenutku je bitno dokumentirati poslovne događaje zbog svih propisa koji determiniraju zakonitost poslovanja – istaknuli su iz Porezne uprave čiji su inspektori u redovitoj kontroli još koncem prošlog tjedna u blagajni kafića obitelji Baka pronašli 128 kuna više nego je kontrolna traka pokazala da je izdano računa.
Iz Porezne uprave dodali su kako je u vremenu od 1. siječnja pa do 22. srpnja 2013. godine obavljeno ukupno 22 tisuće nadzora u provedbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovim novcem.
– Od ukupnog broja obavljenih nadzora njih 1.656 je bilo na području Porezne uprave, Područnog ureda Zadar. Od ukupnog broja obavljenih nadzora na području Porezne uprave, Područnog ureda Zadar utvrđeno je 153 nepravilnosti te izrečeno 16 zabrana obavljanja rada – izvijestio je Marko Nadinić, glasnogovornik Porezne uprave uz napomenu kako je 15.126 nadzora obavljeno nad ugostiteljima te da je ukupno na području RH utvrđeno 2.257 nepravilnosti, izrečena 471 zabrana obavljanja rada te izrečeno novčanih kazni u iznosu od 3.470.026,24 kune.
Budući da ovaj u narodu nazvan »Linićev zakon« kod dijela poslovnih ljudi nije naišao na odobravanje iz resornog ministarstva odlučili su se razračunati s takvima te su poslali priopćenje.
– Zbog učestalog iznošenja neistina o radu Ministarstva financija, Porezne uprave, od strane pojedinih poreznih obveznika, odlučeno je da će se sukladno članku 8. stavku 12. Općeg poreznog zakona, ubuduće objavljivati pravo činjenično stanje o postupcima kod takvih obveznika.
Slijedom navedenog, objavljujemo da su inspektori Porezne uprave u slučaju privremene zabrane obavljanja djelatnosti zadarskom kafiću »Macho« vlasnice Sanje Bake, postupili ispravno, s obzirom na to da su u blagajni zatekli višak novca, odnosno neevidentirani promet – izvijestili su uz naznaku kako nepravilnosti u poslovanju kakva je pronađena kod ugostiteljske obitelji Baka, poreznim obveznicima nisu dopuštene po važećim propisima.
Kako su Sanja Baka i njezine kćeri Jessica i Sara do prošle godine živjele u Njemčkoj te na dan pečaćenja lokala izjavile medijima da se takvo što »nikada ne bi dogodilo u toj zemlji« iz poreznici su se očitovali i na te prozivke te kazali:
– Usporedbe radi, u europskoj praksi, moramo istaknuti, postupanje poreznih vlasti daleko je rigoroznije nego u Hrvatskoj i upravo je željezna disciplina rezultat daleko veće odgovornosti poreznih obveznika. Na temelju vjerodostojnih dokumenata i novčanog iznosa koji se u trenutku nadzora nalazi u blagajni, utvrđuje se evidentirani promet. Ukoliko se u blagajni zatekne bilo kakav višak novca, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje će se smatrati neevidentiranim prometom te će se postupati na isti način, čak i ako je riječ o samo 10 kuna viška – stoji u izvješću ministarstva financija, Porezne uprave uz upozorenje kako će i dalje nastaviti provoditi ovaj, kod jednog dijela građana nepopularan, ali kod drugih s odobravanjem dočekan zakon.
S obzirom na to da su tijekom nadzora ustanovili da pojedini porezni obveznici usprkos donošenje zakona o fiskalizaciji i dalje ne izdaju račune, a posebno stranim turistima, sve takve zamolili su da pripaze na koji način posluju te da se pridržavaju propisa, kako ne bi ugrozili svoje poslovanje u jeku turističke sezone.