Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Limeni kontejneri odlaze u povijest

Autor: Velimir Brkić

23.07.2013. 22:00
Limeni kontejneri odlaze u povijest

Foto: Velimir BRKIĆ



Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća Grada Benkovca u ponedjeljak navečer, protekla je u radnom raspoloženju, neubičajeno mirno. Iako Vijeće u novom sazivu broji 17 vijećnika, a odnos snaga je u omjeru 10:7, svih 13 točaka dnevnog reda od 14 donesene su jednoglasno. A nakon dopune s još dva člana u Stožeru zaštite i spašavanje i četrnaesta točka dnevnog reda je izglasana jednoglasno.
Sjednicom Vijeća je predsjedala Maja Brkljača, nositeljica pobjedničke koalicijske liste HDZ-HSP AS-HSU. Nazočilo je 15 vijećnika, nedostajao je po jedan vijećnik vlasti i oporbe, Marko Sakić (HDZ) i Josip Cerovac (SDP).
– Trgovačko društvo Benković koje je u vlasništvu Grada Benkovca, putem javne nabave dobit će novo komunalno vozilo, kamion smećara za prikupljanje komunalnog otpada procijenjene vrijednosti od 1,654.000 kuna, obznanila je dipl. iur. Marina Plenča Alibašić, pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne i kadrovske poslove.
Grad Benkovac je jedinica lokalne samouprave koje se prostire na površini većego od 516 kilometara četvornih, što je ukupno 14 posto ukupne površine Zadarske županije s čak 40 naselja. Po zadnjem popisu stanovništva grad Benkovac ima 11.100 stanovnika. 
– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kamion smećara će sufinancirati s 80 posto, ili ne više od 1,323.000 kuna, a Grad Benkovac s 20 posto, ili ne više od 331.000 kuna, objašnjavala je pročelnica.
Kako dosadašnja praksa prikupljanja komunalnog otpada u metalnim kontejnerima, zapremnine 1.100 litara, nije dala dobre rezultate, a iz jednostavnog razloga što mještani u kontejnere bacaju sve i svašta, od građevinske šute do životinjskih strvina, uvode se PVC kante koje već čekaju u skladištu Benkovića.
Radi se o dvije tisuće kanti zapremnine 120 litara i 500 kanti zapremnine od 240 litara.
– Umjesto prvotnih 550 metalnih kontejnera na terenu će biti više od dvije tisuće kanti i kontejnera što će znatno povećati posao, puno više zaustavljanja i vremenski obujam posla za što će biti potrebno uvođenje još jedne ‘posade’ od dva djelatnika, stoji u obrazloženju direktora Ivice Erlića.