Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Šesto izdanje škole hrvatskog jezika okupilo 26 polaznika

Autor: Krešimir Bukvić

23.07.2013. 22:00
Šesto izdanje škole hrvatskog jezika okupilo 26 polaznika

Foto: Marin GOSPIĆ



Prigodnim programom, izvedbom predstave »Bez trećega« u režiji Vinka Radovčića te protokolarnim obraćanjem uzvanicima predstavnika Grada, Županije i Sveučilišta, jučer je počela ljetna škola hrvatskog jezika i kulture »Zoranićeva Arkadija«.
Prva je govorila voditeljica škole, koja ove godine bilježi svoje šesto izdanje, doc. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić s Odjela za kroatistiku i slavistiku zadarskog sveučilišta.
Naglasivši kako joj je drago da i ovog ljeta imaju priliku biti domaćini ljudima iz cijelog svijeta, Kuvač-Levačić je uobičajeno zahvalila svim gradskim i županijskim dužnosnicima koji su se založili za odvijanje škole.
– Ove je godine Hrvatska ušla u Europsku uniju, no svojom kulturnom baštinom Hrvatska je oduvijek zapravo bila dio Europe. A upravo iz europskih zemalja je najveći broj naših polaznika kojima želim srdačnu dobrodošlicu, da se dobro osjećaju u gradu Zadru, gradu otvorenih vrata, gradu najljepšeg zalaska sunca, rekla je Kuvač-Levačić.
Okupljenima se obratio i prorektor sveučilišta Robert Bacalja koji je, pozdravivši najprije sve okupljene, posebice ovogodišnje polaznike, njih 26, spomenuo kako 2013. godina pohvalno bilježi povećan broj polaznika.
– Zadar je grad koji je imao prvo sveučilište u Hrvatskoj, grad gdje su izdane prve novine na hrvatskom jeziku, grad bogate povijesti i kulturne ostavštine. Siguran sam da će polaznici to znati prepoznati, istaknuo je Bacalja, zahvalivši prije svega profesorima koji su omogućili svojim angažmanom rad škole, također i gradskim i županijskim dužnosnicima koji su prepoznali Arkadiju.
U ime Grada nekoliko riječi okupljenima uputio je pročelnik Upravnog odbora za kulturu i sport Radovan Dunatov, istaknuvši kako je zadarsko sveučilište oduvijek čuvalo hrvatski jezik, zaželjevši svim polaznicima puno uspjeha.
U ime županije govorio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić. On je rekao kako je hrvatski jezik od ove godine jedan od službenih jezika EU, no i prije toga, hrvatski je jezik bio dio kulturne baštine Europe. Izrazivši nadu da će ljetna škola hrvatskog jezika »Zoranićeva Arkadija« zaživjeti i narednih godina, Šimunić je službeno proglasio školu otvorenom.