Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

»Vile su moja prva ljubav«

Autor: Ante Rogić

23.07.2013. 22:00
»Vile su moja prva ljubav«

Foto: Vedran SITNICA



Tijekom studija crtala je portrete, a posljednjih godinu i pol dana izrađuje figure od fimo mase. Uglavnom je riječ o hobiju koji, zasad, nema namjeru unovčiti. Marija Vukoša autorica je izložbe pod nazivom Vilinski svijet, postavljene u ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar. Na svojoj prvoj izložbi predstavlja 13 skulptura od fimo mase, mali vilinski svijet.
– Primijetila sam da se u Zadru nitko ne bavi ovime, pa sam odlučila pokazati kako to izgleda. Obično imamo izložbe slika, fotografija ili eventualno nakita. I ja sama sam na ovakve figure naišla jedino na internetu, pa sam na ovaj način htjela da se javnost upozna s ovim načinom izrade, kaže Marija Vukoša koja je upravo na jučerašnji dan dobila pripravnički posao u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Dok je bila u potrazi za poslom, nakon diplomiranja u listopadu prošle godine, Marija se imala vremena intenzivnije baviti izradom figura. Naime, za izradu jedne figure potrebno je vremena.
Marija se još bavi izradom narukvica, koje je dosad i prodavala. Figurice bi prodavala, ako se pokaže interes. Izložba traje dva tjedna, do 3. kolovoza, a figure se mogu pogledati u vitrini pored ulaza na dječji odjel Gradske knjižnice. Cijena ovakvih figura se, inače, na internetu kreće od 80 do 200 dolara.
– Radi se o tome da je materijal skup, za jednu figuricu vam treba 100-tinjak kuna. Kosa košta 25 kuna, iako se ona može upotrijebiti za nekoliko figura, kaže Marija. Budući da počinje raditi izradom će se nastaviti baviti u slobodno vrijeme. Vile su joj bile prva ljubav.
– Volim vile, najdraže knjige su mi o vilama, kaže Marija Vukoša.