Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tri dana jazz & blues poslastica

25.07.2017. 10:00
Tri dana jazz & blues poslastica


Treći po redu Zadar jazz & blues festival započinje 26. srpnja  u organizaciji HNK Zadar i Turističke zajednice Grada Zadra uz potporu  Grada Zadra. Tri dana vrhunske glazbe u prekrasnom prostoru Muzeja  antičkog stakla zasigurno će i ove godine privući mnogobrojnu publiku,  kako domaću tako i stranu.  Ulaznice po cijeni od 70 kuna su u prodaji na  blagajni HNK u vremenu od 11 do 13 sati i od 19 do 20.45 sati te pola sata  prije početka koncerta na mjestu održavanja programa. Svi koncerti započnju u 21.30 sati.
Čast otvorenja festivala u srijedu, 26. srpnja, pripala je američkoj pjevačici Joyce Elaine Yuille koja po prvi put nastupa u Hrvatskoj, iza koje su  brojni nastupi na jazz i blues festivalima u Europi te diljem svijeta. Surađivala je s brojnim poznatim svjetskim umjetnicima, a bila je i prateći  vokal slavnoj disco divi Gloriji Gaynor s kojom je na turneji provela šest  godina. Utjecajem različitih glazbenih stilova, a nadahnuta divama poput Sarah Vaughn, Nine Simone, Ette James, Carmen McCrae, Elle Fitzgerald te njoj najdraže pjevačice Phyllis Hyman, Yuille je razvila osobni  stil koji njezina publika iznimno cijeni i voli.  Nastupit će s bendom JAM  JSR.
U četvrtak, 27. srpnja, slijedi nastup Josefa Wawau Adlera, međunarodno priznatog gitarista iz obitelji Sinta koji spada danas među najtraženije romske jazz glabenike na svijetu i Damira Kukuruzovića, jednog od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta uz pratnju njegovog  kvarteta Django group.
U petak, 28. srpnja, trodnevni festival završava s pravom glazbenom  poslasticom, nastupom jednog od najznačajnjih afričkih puhačkih orkestara- Gangbe Brass Band iz Benina  koja je zahvaljujući svojoj kvaliteti  i originalnosti postala svjetski poznata, a nedavno je primila i dvije prestižne nagrade: za "najboljega afričkog izvođača moderne glazbe tradicionalnog nadahnuća" na All African Music Awards u Nigeriji u studenome 2015. te nagradu žirija i publike na Danima glazbe u Kartagi u Tunisu  u travnju 2016.