Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za dobrim konjima prašina se diže (FOTOGALERIJA)

Autor:

23.08.2009. 22:00
Za dobrim konjima prašina se diže (FOTOGALERIJA)

Foto: Filip BRALA



Grad Benkovac je konačno prepoznao potrebe za razvoj ovoga prostora te će u bliskoj budućnosti učiniti iskorak da se ova površina “za ništa” u prostornom planu predvidi i za sportske sadržaje, na čemu zahvaljujem vodstvu Grada Benkovca, rekao je Bobanović
Na tradicionalnim 12. međunarodnim konjičkim utrkama u Polači pod nazivom “Oluja 95” skupilo se nekoliko tisuća posjetitelja koji su uživali u jedinstvenom spektaklu. Po prvi puta ove godine natjecalo se više stranih država među kojima su bili konji i džokeji iz Mađarske, BiH, Slovačke, Bugarske, Srbije, Slovenije, Češke, Engleske, Italije i Poljske. U većini od osam održanih utrka pobjedili su favoriti, a iznenađenje večeri dogodilo se na samom kraju – u najvažnijoj međunarodnoj galopskoj utrci, kupu “Oluja 95”, pobjedu je odnio konj Trinitrotoluol iz Srbije čiji je vlasnik Dušan Jelinčić, trener Duško Pajić, a jahač Jan Havlik.
– Osjećam se sjajno, ovo je prva pobjeda, a trebali smo pobjediti još prije 15 dana, rekao je Jelinčić.
10 tisuća posjetitelja
Predsjednik Konjičkog kluba i organizator natjecanja Radoslav Bobanović bio je zadovoljan jer se utrke organiziraju već 12 godina, na samom kraju rekao je kako vjeruje da ga je posjetilo čak 10 tisuća posjetitelja.
– Ovih osam međunarodnih utrka je hrvatsko bogatstvo i po prvi put ovdje je desetak stranih država, konji su većinom u partnerskom vlasništvu Hrvata i stranaca, kazao je Bobanović ističući kako je zadnja pobjeda konja Trinitrotoluola koji je samo odgojen u Srbiji, a vlasnik Dušan Jelinčić je iz Sinja.
Međunarodne galopske utrke u Polači organizirali su Konjički galopski klub Oluja 95 i Hrvatski galopski savez, a pokrovitelji su i ove godine bili Zadarska županija te mnoga turistička i trgovačka društva. Svake godine u Polaču uz mještane stižu i razni gosti, a ove godine ih je bilo čak i s Islanda. Manifestacija uz utrke posjetiteljima nudi i gastronomske užitke praćene proizvodima iz Ravnih kotara. Mnogi posjetitelji nadaju se kako će sljedeće godine biti organizirana i kladionica, jer su utrke konja bez klađenja nezamislive, a u tome vide i način na koji bi se lakše skupio novac za infrastrukturu hipodroma.
Problemi s vlasništvom zemljišta
Pozicija hipodroma je na zemljištu koje djeli Općinu Polača i Grad Benkovac, a prikladno je uređeno za konjičke priredbe i cjelogodišnji boravak konja. U njegovom okružju nalaze se brojni vinogradi i nekoliko spomenika povijesne baštine. Prostor na kojemu se nalazi je u vlasništvu Republike Hrvatske, s njim gospodare Hrvatske vode, a administrativno upravlja Grad Benkovac.
– Činjenica da je ovakva situacija oko vlasništva imala je uzrok da se u proteklih 12 godina nije do kraja rješio mogući dugogodišnji status hipodroma pa i svega onoga što bi kroz infrastrukturu trebalo izgraditi da prostor dobije svoj cjeloviti sportski i tehnički značaj. Grad Benkovac je konačno prepoznao potrebe za razvoj ovoga prostora te će u bliskoj budućnosti učiniti iskorak da se ova površina “za ništa” u prostornom planu predvidi i za sportske sadržaje, na čemu zahvaljujem vodstvu Grada Benkovca, rekao je Bobanović ističući kako se tom izmjenom otvaraju vrata ubrzanijeg razvoja cjelovitog centra u ove ili slične svrhe, a Hrvatske vode na sve su to dale svoj blagoslov još davno.
O budućnosti ovoga sporta i jedinstvene manifestacije, u ime organizacijskog odbora Radoslav Bobanović rekao je kako vjeruju da će budućnost pokazati da su bili dobri vizionari.
“Hvala i onima koji nas nisu podržali”
– Vjerujemo kako će konjička natjecanja biti pozivnica u ulozi prepoznavanja i ubrzanijeg razvoja Ravnih kotara, a time i Zadarske županije. Blizina Biograda na Moru, Šibenika i Zadra te okružje četiri nacionalna parka, dva parka prirode i gospodarstvenici ove županije, daju nam za pravo da pozitivno razmišljamo o uspjehu ove manifestacije, rekao je Bobanović na kraju zahvaljujući svima koji su podržali konjičke utrke, a i onima koji nisu.
Kako već dugo nema kiše za konjima se dizala velika prašina, no publika je to razumjela jer je normalno da se za dobrim konjima i prašina diže. U publici su bili brojni uglednici i političari, saborska zastupnica Nevenka Marinković, mnogi načelnici Općina, neki župani te alajčauš Ivan Zorica, slavodobitnik sinjske alke Ante Zorica i njegov momak Ivan Marić. Za zabavu su se pobrinuli članovi KUD-a “Nadin”.


 POBJEDNICI I VLASNICI


1. GALOPSKA UTRKA KUP “VELEBIT”
Tisha (HUN)
vlasnik: GK Vaga – Varaždin
trener: Gabor Maronka
jahač: Sandor Nemeth
2.KASAČKA UTRKA, KUP “RAVNI KOTARI”
Regina Sugar
vozač: Matija Petrović
klub: KK Dijamant
3. UTRKA ARAPSKIH KONJA
Mundhir ibn mahtub
vlasnik: Željko Vukelić
jahač: Stanislav Georgijev
4. GALOPSKA UTRKA, KUP “POLAČA”
Sophora (GER)
vlasnik: Cios d.o.o.
jahač: Jan Havlik
5. KASAČKA UTRKA, KUP “ILIRIJA”
Santa Maria (DE)
Vozač: Boris Vukosavljević
Klub: KK Daruvar
6. GALOPSKA UTRKA “KUP ZADARSKA ŽUPANIJA”
Freshman (GER)
Vlasnik: Grdak/Mraović
Jahač: Jan Havlik
7. REVIJALNA KASAČKA UTRKA POD SEDLIMA
Dalia (HUN)
Vozač: Davor Giacometti
Klub: KK Daruvar
8. GALOPSKA UTRKA, KUP “OLUJA 95”
Trinitrotolul (SRB)
Vlasnik: Dušan Jelinčić
Jahač: Jan Havlik