Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstavljanje Zadra studentima nomadima

23.08.2010. 22:00
Predstavljanje Zadra studentima nomadima


Projekt Nomadskog sveučilišta koji će se ovog tjedna odvijati u gradu Zadru i na Kornatskom otočju otpočeo je jučer s radom, dolaskom i registracijom sudionika te uvodnim predstavljanjem projekta koje se održalo u Rektoratu Sveučilišta u Zadru. Okupljene sudionike je u ime Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja pozdravio Robert Bacalja prikazavši im dugu povijest zadarskog sveučilišnog života od 14. stoljeća do naših dana.
Josip Zanki govorio je ovogodišnjim ključnim riječima projekta: memories (uspomene), identity (identitet), archipelago (arhipelag) i njihovom odnosu s onim što opažamo i spoznajemo. Bengt Kristensson Uggla s Abo Akademy University iz Turkua iskazao je divljenje kulturnom nasljeđu koje su sudionici zatekli u Zadru i o čemu će biti poželjno učiti i razgovarati te je upoznao okupljene s brojem svih sudionika na ovome projektu koji je od 2006. narastao na preko četiri stotine.
Sudionike je potom u Gradskoj vijećnici primio dogradonačelnik Dražen Grgurović izrazivši posebno zadovoljstvo s ovim projektom koji se nakon deset drugih gradova danas događa i u Zadru, te je istaknuo trud Roberta Bacalje i Josipa Zankija kazavši kako je posebno vrijedno u ovome svijetu prepunom različite digitalizirane informatičke tehnologije vidjeti ljude koji se fizički nalaze da bi u pravom smislu riječi razgovarali i raspravljali o svojim područjima interesa. Kristensson Uggla i Grgurović su ovom prigodom razmijenili darove pri čemu je zadarski dogradonačelnik dobio i simbol nomadskog sveučilišta, alademslu prijenosnu sjedalicu koju svaki sudionik Nurope ponosno nosi sa sobom, a njegova je pod rednim brojem 478. Kristensson Uggla je dobio monografiju Zadra i suvenir od zadarskog stakla, dok su svi sudionici dobili zastavicu grada Zadra.
Ispred kina “Pobjeda” sudionici su poslušali rad o urbanoj kulturi u Zadru koji je napisao Nenad Pepić, a potom je uslijedio obilazak gradskih spomeničkih znamenitosti pod vodstvom Karmen Travirke.