Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Neće biti bitnih promjena u kvaliteti slike i tona

23.08.2011. 22:00
Neće biti bitnih promjena u kvaliteti slike i tona


Problem je što je Mala Glava niža kota i daleko otvorenija prema talijanskim odašiljačima. To bi mogli osjetiti ponajviše građani s područja Novog Bokanjca, Bilog briga pa i Plovanije – Rade Punoš


Do kraja godine RTV  odašiljač Ugljan smješten u  tvrđavi Sv. Mihovil iznad Preka,  trebao bi se izmjestiti na vrh Mala  Glava. Paralelno s izmještanjem  RTV odašiljača, iz mletačke  tvrđave građene u 13. stoljeću,  trebali bi se izmjestiti i ostali  korisnici kao što su MUP, HP,  vatrogasci, radio amateri koji u  istom prostoru, također, imaju  svoje odašiljače i repetitore. Izmještanje odašiljača Ugljan najavljivano je više godina, ali se  do sada nije realiziralo. Najprije, odašiljač je trebao biti  izmješten na kotu Velika Glava, ali se vlasnici i „Odašiljači  i veze” nisu uspjeli dogovoriti  oko otkupa zemljišta. Na Velikoj Glavi je tijekom rata bio  centar veze i prema mišljenjima stručnjaka je prava lokacija za izmještanje iz prostora tvrđave Sv. Mihovil. Za  nedavnog posjeta Općini Preko, pomoćnik Uprave za strategijski kontroling u  „Odašiljačima i vezama”  Zvonko Glavaš rekao je da  neće biti bitnih promjena u  kvaliteti slike i tona te da će u  najvećem dijelu područja biti  jednak ili bolji kao sa Sv.  Mihovila. Jedino će dio otoka  Molata i dalje ostati samo  dijelom pokriven s Ugljana.  Međutim,  Molaćani imaju  mogućnost gledati i slušati  programe preko odašiljača  Ćelavac, Pag i Učka. Stoga je  na Maloj Glavi otkupljeno  oko 4.600 metara zemljišta  od privatnih vlasnika parcela.  Prema nekim informacijama, vlasnici zemljišta na Velikoj Glavi nisu  htjeli pristati na ponudu  “Odašiljača i veza” u iznosu 5 eura  za metar četvorni.
No, preseljenje na Malu Glavu  koja je u ratu bila rezervni položaj  centra veze nije i najbolja solucija.  To potvrđuje telekomunikacijski  stručnjak Rade Punoš.
Nije to toliko loša solucija, ali  problemi koji su se javili i u radu  sa Sv. Mihovila će se povećati.  Gledajući iz Zadra, antene će se  morati pomaknuti nekih 15  stupnjeva ulijevo što je manji problem. Veći problem je  što je Mala Glava niža kota  i daleko otvorenija prema  talijanskim odašiljačima. To  bi mogli osjetiti ponajviše  građani s područja Novog  Bokanjca, Bilog briga pa i  Plovanije.  Te su gradske  četvrti na višoj nadmorskoj  visini, pa tako i otvorenije  talijanskim smetnjama, tim  više što odašiljač Ugljan  radi na višim frekvencijama,  rekao je Rade Punoš.
Nedavno je koordinator u  Općini Preko za aktivnosti  za izmještanje antenskog  sustava sa Sv. Mihovila  Mladen Lucin odveo na  teren djelatnike Upravnog  odjela za provedbu dokumenata prostornog  uređenja i gradnje Zadarske  županije kako bi izvidili  situaciju zbog izdavanja lokacijske dozvole za izmještanje antenskog sustava. Lucin kaže da je izmještanje na Malu Glavu  jeftinija inačica nego na Veliku  Glavu.
Mala Glava je svega 15 metara  manji vrh od  Velike Glave. To se  može anulirati izgradnjom dviju  dodatnih etaža za odašiljač. Uz to,  izgradit će se pristupni put kraći  za 150 metara nego predviđeni put  do Velike Glave, rekao je Lucin.