Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nikolina mala zelena

23.08.2011. 22:00


POVIJESNI FALSIFIKATI
U subotnjem “Tv kalendaru” spominjalo se bivšeg predsjednika Franju  Tuđmana, a sve u kontekstu povijesnih falsifikata. Prikazali su nam  kako je Francek imao problema zbog  svoga hrvatstva, ali to smo već znali i  prije. Ovdje su nam pričali o tome  kako su ga na fotografijama retuširali  (novinar se slikovito i pogrešno izrazio – “sjekli škarama”), osobito na onoj  na kojoj je bio s drugom Titom, odmah uz lijevo rame  njegovo. Ono što je zanimljivo je činjenica da je u tom  “kalendaru” bio prilog i o Lavu Trockom kojeg su,  također, nemilo retuširali i brisali s fotografija toga  doba, ali naravno, čim je pao u nemilost političkih  struktura u kojima se do tada nalazio. Iz navedenog  možemo zaključiti da su Tuđman i Trocki kao dvije  svjetske povijesne ličnosti imali istih problema, iako  ih po svemu drugome dijeli jako, jako puno, samo što  o tome u ovom kontekstu nije bilo govora.
Osim toga, kada već govorimo o povijesti, prikazana je i ona čuvena fotografija skupine partizana  iz Hrvatskog zagorja gdje u prvom redu, na zemlji leži  i budući predsjednik Hrvatske s strojnicom u rukama.  Zanimljivost te slike je u tome da je to prvi i jedini put  da je u ratu Tuđman uzeo pušku u ruke i to za potrebe  slikanja s obzirom da je u partizanima imao položaj  “polit-komesara” ili kako se to već onda zvalo, a takvi  su pucali riječima, a ne mecima. Nije nešto jako  važno, ali kada već govorimo o mijenjanju povijesti,  spomenimo i taj podatak.
LUDO HRABRA BLANKA
Pravi su ljubitelji sporta (a takve treba jako  razlikovati od razularene rulje) ovih dana jako  zabrinuti jer je naša (i ne samo naša) najbolja  atletičarka Blanka Vlašić ozlijedila skočni mišić i ne  zna se hoće li nastupiti na predstojećem natjecanju.  Ona je pak na konferenciji za tisak, susprežući suze,  rekla da će ipak pokušati pa što bude. Koliko mi je  god Blanka draga i simpatična, mislim da je to  nepametno, a reći ću vam i zašto. Zadnjih je godina  ova hrabra djevojka osvojila sve osim olimpijskog  zlata (a i to će uskoro) i toliko nas navikla na pobjede  da jedno pauziranje nećemo ni primijetiti. Osim toga,  bolje je da se dobro zaliječi nego da se još više ozlijedi  pa adio i Olimpijada i sve ostalo. Branka! Pamet u  glavu!
VODITELJICA SUMNJIVE BOJE KOŽE
Iskreno, kada gledam ove naše tv-voditeljice (koje  su ujedno i ljepotice), ne samo da me ne uzbuđuju,  već za razliku od mnogih Hrvata uopće ne smatram  da su lijepe. Istina, imaju uredne i pravilne crte lica,  ništa nepotrebno ne strši, ali nemaju šarma, ne zrače,  jednostavno, izgledaju kao barbike, kao plastične  lutke. U “In magazinu” voditeljica je Nikolina Pišek,  koja taj posao radi solidno, ništa posebno dobro, ali ni  posebno loše. Ono što je prošlog tjedna jako upadalo  u oči, to je bila boja njene kože. Istina je da se  voditelji i nazovimo ih tako, javne ličnosti vole malo  kvarcati i raditi slične stvari, ali ovo je zbilja bilo  čudno. Nikolinica je, umjesto da bude divno preplanula izgledala avetinjski zeleno i nezdravo i to ne  samo licem, nego i svim udovima koji su virili iz  oskudne odjeće. To je boja trupla koje je provelo  dvadesetak dana u nekoj vrućoj i vlažnoj šumi gdje se  sve ubrzano odvija. Nemojte reći da sam morbidan,  ali takve stvari možete vidjeti u onim američkim krimi  serijama koje nam naše televizije serviraju svaku  večer. Pomislio sam da mi crkava ekran i da sve  postaje zelenkasto pa sam pohitao kod susjeda,  uspješnog privatnika koji zarađuje na tuđoj nesreći pa  si može priuštiti najnovije i najmodernije tv-prijemnike, ali Nikolinica je i kod njega bila zelenkasta.  A možda je to takva moda? Ne bi me čudilo.
“ONA KOJA PRIČA S ŽIVOTINJAMA”
Da ljetne reprize mogu biti i ugodne uvjerili smo se  prošlog četvrtka na HRT-u u ciklusu pod nazivom  “Kulturna baština”. Odmah možemo zaključiti da  postoji i “nekulturna baština”, ali u tu skupinu  svakako ne spada ovo što smo vidjeli. Radi se dakle o  jednoj simpatičnoj i mladoj ženi koja je nakon smrti  bake i djeda odlučila preuzeti njihovo seosko domaćinstvo i brinuti se o životinjama raznih vrsta. Ona  brine o kozama, o kravama, krmači, tu su i dva psa i  jedino što joj nedostaje, a što joj ozbiljno zamjeram,  je jedna dobra, ugojena kućna mačka. Ova je dama  vrlo elokventna, mogli smo čuti da joj “lovci i nisu baš  najomiljenija vrsta”, ali i druga kulturološka razmatranja, a sve bez suvišnih riječi i filozofiranja. Sve  vrlo kratko i jasno, kao što bi to trebalo i biti. A da li  ona zbilja priča sa svojim životinjama to nije toliko ni  važno. Važno je da se vole i razumiju.
[email protected]