Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Premijerka Kosor istakla projekt izgradnje Luke Zadar

23.08.2011. 22:00
Premijerka Kosor istakla projekt izgradnje Luke Zadar


Premijerka Kosor njemačkom gospodarstvu ponudila je prvenstveno investicijske mogućnosti u sektoru energetike i izgradnje infrastrukture, podsjetivši da je u izgradnju Luke Zadar već investirano 236 milijuna eura


Njemački mediji opširno  su izvijestili o  posjetu kancelarke Angele  Merkel Hrvatskoj, a naslovi  članaka  poput Focusovog  “Kancelarka se sastala sa sestrom blizankom”, “Merkel  hvali Hrvatsku” N-tva, Handelsblattov “Merkel želi uže  veze s  Hrvatskom” ili RP-ov  “Merkel primila uzornog  EU-kandidata Hrvatsku u  odabrano  društvo” jasno  odražavaju  njihovu ocjenu  posjeta.
U člancima se naglašava   kako se kancelarka izjasnila   za jači angažman njemačkog   gospodarstva u Hrvatskoj.   “Težimo dubljem povezivanju”, citira Deutsche Welle   kancelarku Merkel uz najavu da će se ove jeseni Istočni   odbor Njemačkog gospodarstva “pobrinuti za produbljenje gospodarskih odnosa”.
Pritom se podsjeća da su   poglavito njemački koncerni   poput Deutsche Telekoma i   RWE-a snažno prisutni u  Hrvatskoj. U kontekstu  energetike i infrastrukture se  navodi kako je Merkel naglasila  “enormno zanimanje”  Njemačke za dobrim gospodarskim odnosima. Upozorava  se, međutim, da Hrvatska sa  svoje strane “mora  nastaviti  borbu protiv korupcije i krimanala”, jer su  “važni transparentni uvjeti  investiranja  i pouzdan pravni okvir”.
N-tv piše kako su se njemačka kancelarka i hrvatska   premijerka Jadranka Kosor   dogovorile da će produbiti   bilateralnu gospodarsku suradnju, ističući pritom pohvale kancelarke Merkel reformskim naporima Zagreba   koje Hrvatska “mora nastaviti i nakon pristupanja u   EU”.
Međutim, citira se kancelarkina ocjena kako je Hrvatska postigla “ogromne uspjehe” u borbi protiv korupcije i kriminala, zbog čega   “povjerenje u Hrvatsku raste”. Navodi se kako je premijerka Kosor njemačkom   gospodarstvu ponudila prvenstveno investicijske mogućnosti u sektoru energetike i izgradnje infrastrukture, podsjetivši da se u Hrvatskoj zajedno s njemačkim   partnerima radi na vjetroelektranama, čija je investicijska vrijednosti 70 milijuna eura, te da je u izgradnju   Luke Zadar već investirano   236 milijuna eura.
Handelsblatt u svom članku težište stavlja na deklariranu želju njemačke kancelarke za užim vezama s   Hrvatskom i proširenjem gospodarskih odnosa, ali i ističe čestitke kancelarke Merkel hrvatskoj premijerki Kosor i predsjedniku Ivi Josipoviću na “velikom uspjehu”  koji je Hrvatska postigla tijekom godina pregovaranja.  Merkel će Hrvatsku, piše  Handelsblatt, i  dalje podupirati u provedbi  usvojenih  reformi. “Stroži  pregovori s  novim sustavom  mjerila, kao  posljedica dosadašnjim iskustava u  širenju EU-a, po  mišljenju  njemačke vlade  služe kao  uzor za kasnije  pregovore s  ostalim balkanskim zemljama”, navodi  Handelsblatt.
Nadregionalni list Frankfurter Allgemein Zeitung u   svom izvještaju uz naglasak   na “ogromnom zanimanju   Njemačke” za proširenje gospodarske suradnje ističe i   poziv kancelarke Merkel Hrvatskoj da se, s obzirom na   svoja iskustva i svoje uspjehe, angažira u rješavanju   sukoba u regiji, posebno problema u Bosni i Hercegovini   te sukoba na relaciji Srbija-Kosovo.
Tiražni politički tjednik   Focus u svom online izdanju   piše kako je kancelarka u   posjetu “sestri blizanki” u prtljazi donijela čestite na   predstojeći pristup EU i nekoliko domaćih zadaća za   Hrvatsku. Ističe kako šeficu   hrvatske vlade “ne zanima   samo Europa birokrata i detalja europskih regulacija,   nego Europa kao postignuće   mira s gospodarskim perspektivama”.
Gošća iz Njemačke neuvijeno je pozvala na nastavak napora u reformama i   borbi protiv korupcije, piše   list. “Više pravne sigurnosti   dat će onda uzleta i gospodarskim odnosima”, citira   list kancelarku, ali i primjećuje kako kancelarka Merkel svoju kolegicu cijeni kao   pouzdanu partnericu i otvoreno govori kako se “unaprijed raduje njihovoj suradnji u EU”.