Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Santini za prolaz među 32

23.08.2011. 22:00
Santini za prolaz među 32


Utakmica za zaborav, kazalo bi se u novinarskom žargonu, no predstavu Zadra protiv drugoligaša Dugopolja drugačije se ne može ni okarakterizirati iako je izboren dugo čekani prolaz među 32 najbolja kluba u Hrvatskom kupu. Svi koji su pohodili Stanove po velikoj sparini (otprilike 200-tinjak gledatelja) nisu mogli biti zadovoljni po završetku dvoboja s Dugopoljem iako će se pisati da je ostvaren prolaz u daljnu fazu Kupa, prvi put nakon 2008. godine.
Begonja iz drugog pokušaja
Bljedilo Zebićevog sastava najbolje je oslikavala situacija na terenu u prvih 30 minuta. Unatoč blagoj inicijativi “plavih”, koji su sve svoje akcije pokušavali kreirati preko bočnih pozicija, gosti su se orijentirali na udarce izvana, pa je tako najopasniji bio onaj Barača s vrha šesnaesterca u 9. minuti kad se Ježina morao dobro ispružiti da obrani svoja vrata. Udarci Obšivača u 19. i Caktaša u 23. minuti ipak nisu bili tako opasni, no statistika udaraca na gol je debelo bila na njihovoj strani, jer su Zadrani još uvijek bili na nuli. Ipak u 34. minuti je bio dovoljan prolaz Mršića po lijevoj strani kad je jedan njegov prizemni ubačaj pronašao put do usamljenog Begonje na pet metara od vratara Dugopolja. Desetka Zadrana je situaciju koja je bila teža za promašiti nego pogoditi uprskala gađanjem gostujućeg vratara Bečića u rame, lopta se odbila do Santinija koji nije također uspio probiti blok Dugopoljaca, ali na njihovu nesreću lopta se ponovno odbila do Begonje koji iz drugog pokušaja nije imao milosti. Lopta je završila preko Bečićeve glave u gornjoj mreži i na semaforu je osvanulo olakšavajućih 1:0 po Zadrane. Do kraja prvog poluvremena gosti su uspjeli upisati u statistiku još dva udarca i to Žuljevića koji je bio neprecizan sa ruba šesnaesterca te sa istim epilogom Brnadićev pokušaj glavom iz kornera u posljednjoj minuti. Neprepoznatljivi Zadrani su tako uspjeli ostvariti kapitalnu prednost za nastavak iako su tek jednom uspjeli stvoriti gužvu ispred gola Dugopolja.
Dva gola u četiri minute
Povratak iz svlačionica donio je nakon samo četiri minute izjednačenje rezultata. Nakon slobodnog udarca Dugopolja zadarska obrana je uspjela izbaciti loptu izvan svog kaznenog prostora, no brza povratna lopta preko zadarske obrane koja je ostala na spavanju isturila je Barača u mrtvu priliku koju nije mogao promašiti. Ježina je pokušao blokirati usamljenog Barača koji je imao previše vremena i prostora da uspije loptu progurati iza njegovih leđa. Veselje gostiju ipak nije potrajalo dugo, jer su Zebićevi igrači uspjeli zahvaljujući Vasilju u 53. minuti izboriti novo vodstvo. Lijevom beku Zadra uspio je bijeg preko lijeve strane skroz u dubinu gostujućeg kaznenog prostora gdje je natjerao Bečića na rušenje. Sudac Krečak nije se dvoumio te je pokazao na bijelu točku s koje je Santini bio precizan.
Taj drugi gol dao je naznaku da će “plavi” ipak do pobjede, a tu zadovoljštinu novim vodstvom potvrdio je i Zebić koji je u 61. minuti mijenjao svoje prve napadačke opcije Santinija i Mršića koje su zamijenili Gerc i Ivančić. Upravo je Gerc mogao minutu nakon ulaska na najbolji mogući način zahvaliti treneru, no njegov pokušaj loba s deset metara je odsjeo na vratnici, a specijalac za odbijance u posljednje vrijeme, Begonja, nije uspio pogoditi prazan gol već mu je lopta završila na vanjskom dijelu gola gostiju. Imao je i najmlađi Gržan koji je ušao umjesto Suraća lijepu prigodu u 78. minuti za potvrdu pobjede, no uspio je tek pogoditi vanjsku mrežu Bečića. U posljednjih 10 minuta gosti su se otvorili u želji za novim izjednačenjem što domaći nisu uspjeli kapitalizirati još kojim pogotkom. No, najvažnije za Zadrane je da se nakon dugo čekanja ostvario prolaz u daljnu fazu Hrvatskog kupa.


Split prošao Marsoniju


Osim Zadra plasman u šesnaestinu finala Kupa jučer su izborili Split i Rudar iz Labina. Split je u Slavonskom Brodu pobijedio Marsoniju 1909 2:1, a Labinjani su kod kuće bili uvjerljivi protiv Slavije iz Pleternice. Završilo je 5:1 za Rudar. Preostale utakmice pretkola igraju se danas.




ZADAR – DUGOPOLJE 2:1


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 200. Sudac: Ivo Krečak (Šibenik). Pomoćnici: Goran Perica (Šibenik) i Danijel Storić (Vodice). Strijelci: 1:0 Begonja (34′), 1:1 Barač (49′); 2:1 Santini (11m – 53′). Žuti kartoni: Radošević (Dugopolje).
ZADAR: Ježina 6, Sarić 6, Bilen 6, Con 6, Jonjić 6, Vasilj 6,5, Banović 6, Surać 6 (od 73′ Gržan 6), Begonja 7, Mršić 6 (od 61′ Ivančić 5,5), Santini 6 (od 59′ Gerc 6). Trener: Dalibor Zebić.
DUGOPOLJE: Bečić 6, Radošević 5,5, Brnadić 5,5, Čerina 5,5, Šunjić 5,5, Obšivač 5,5, Barač 6,5, Kovač 5,5, Caktaš 5,5 (od 56′ Balić 5,5), Žaja 5,5 (od 56′ Guć 5,5), Žuljević 5,5. Trener: Ante Miše.