Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Policija tvrdi da je košnice razrušio medo, Dragičević siguran da je ipak bio lopov

Autor: Suzana Bandić

23.08.2012. 22:00
Policija tvrdi da je  košnice  razrušio medo, Dragičević siguran da je ipak bio lopov

Foto: Filip BRALA



Pčelaru Ivici Dragičeviću prije nekoliko dana napravljena je šteta u pčelinjaku. Policija je očevidom utvrdila da je počinitelj medvjed, dok je vlasnik koji iza sebe ima 30 godina iskustva procijenio kako je sve to ipak ljudskih ruku djelo
Pčelar Ivica Dragičević (63) iz Zadra policiji je prije četiri dana prijavio da mu je netko razrušio tri košnice s pčelama na predjelu Gubavčevog polja kod Gračaca. Dragičeviću, koji se pčelarstvom bavi već punih 30 godina, pričinjena je šteta, a kako sam kaže, nije to ni prvi put.
– U posljednjih pet godina to mi se često događa. Policajac je napisao u izvješće da je to napravio medvjed, međutim, ja ipak imam razloga vjerovati da je to djelo ljudskih ruku – kaže Dragičević napominjući kako mu je medvjed u nekoliko navrata upadao u pčelinjak, ali da su tragovi koje je ostavio bitno drugačiji od ovih od 20. kolovoza.
– Jedna je košnica razrušena, a okviri iz nje su pobacani uokolo. To medvjed ne bi učinio. Mi koji se bavimo ovim poslom znamo da se na takav način može izazvati nemir kod pčela i da se one u takvim situacijama znaju okrenuti jedna na drugu. Ishod bude strašan, a šteta neprocjenjiva – kaže Daragičević ističući kako pčelarstvo za njega nije posao već ljubav koju je naslijedio od svog sada već 95-godišnjeg oca.
– Moj otac se ovim poslom bavio 80 godina. Sada je već oslabio pa više ne može, ali razgovaramo o svemu, pa tako i o ovoj zadnjoj šteti koja nam je učinjena. Rekao mi je odmah “Ma kakav medvjed, čovjek! Sušna je godina.” – kaže Dragičević dodajući kako je za štetu u pčelinjaku doznao od žene koja živi u Gubavčevom polju te mu povremeno obilazi košnice. Slično je je doživio i nedavno, a i tada je, kaže, sve učinjeno kako bi se posumnjalo na medvjeda. “Medvjedu na dvije noge” stoga je ostavio i poruku na kartonu na kojoj je napisao kako zna da je sve to ljudskih ruku djelo, a ne medinih šapa, međutim, slučaj se ponovio. Zato je ostavio i novu poruku na kojoj je napisao “Hvala. Radi što god hoćeš, ali ja neću otići odavde”.
– I neću se povući. To je obiteljski, tradicionalni posao i ja nemam namjeru odustati. Štetu ću nadoknaditi kao i do sada. Imao sam jedne godine zbog suše veliku štetu, ali sam obnovio pčelinje kolonije jer znam kako. Tako će biti i sada – poručuje Dragičević dodajući još kako se u njegovoj kući nikada nije kupovao med i da će tako i ostati dokle god on bude mogao odlučivati.
Za razliku od dugogodišnjeg pčelara zadarska policija izvijestila je kako je očevidom utvrđeno da je štetu od oko 400 kuna počinio medvjed koji je napravio nered, najeo se i otišao.