Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prosvjed pirotehničara sutra u Zadru

Autor: Hina (H)

23.08.2012. 22:00
Prosvjed pirotehničara sutra u Zadru

Foto: Zvonko KUCELIN



Novi sindikat – sindikat pirotehničara upozorio je danas na neodrživost stanja u razminiranju Hrvatske, posebno na nedostatak financijskih sredstava, a Vladu prozvao da nema sluha za rješavanje problema, najavljujući za sutra ‘tiho’ prosvjedno okupljanje pirotehničara u Zadru.
Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković na današnjoj konferenciji za novinare kazao je kako je ove godine proračunom predviđeno oko 250 milijuna kuna za razminiranje, no kako za tu svrhu još nedostaje 80 do 100 milijuna kuna “kako bi kapaciteti mogli normalno funkcionirati”. Istaknuo je da bi mjesečno do kraja ove godine trebalo osigurati 20 milijuna kuna kako bi kako bi se nastavilo razminiranje koje je stalo u ljetnim mjesecima.
Iveković je kazao kako je Sindikat već kod izglasavanja proračuna upozorio premijera Vlade Zorana Milanovića da će razminiranje zbog nedostatka sredstava stati u ljetnim mjesecima, dodavši kako ova Vlada i dalje nema sluha za probleme pirotehničara čime, ocijenio je, pokazuje nemar i neodgovornost.
Podsjetio je da ne rade 23 od 30 tvrtki koje se u Hrvatskoj bave humanitarnim razminiranjem. “Posljedica toga je da je 50 pirotehničara završilo na Zavodu za zapošljavanje”, ustvrdio je.
Kao ciljeve prosvjednog okupljanja “bez govorancije” u Zadru istaknuo je zadržavanje postojećih radnih mjesta u sustavu razminiranja te poštivanje prava zaposlenih, ponovno zapošljavanje otpuštenih pirotehničara, izrada novog zakona o razminiranju kao i pripadajućeg pravilnika, zaštitu pirotehničara od negativnih posljedica “tržišne utakmice” te uspostavu kvalitetnog socijalnog dijaloga u sustavu razminiranja.
Najavio je i daljnje prosvjede ako zadarski ne izazovu reakcije.
Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš upozorio je da je u Hrvatskoj ostalo još 700 četvornih kilometara za razminiranje te da se sadašnjim tempom godišnje razminira 30 do 35 četvornih kilometara. Ako se nešto ne poduzme, trebat će još 20 godina da se Hrvatska razminira, upozorio je.
Pirotehničari će sutra u Zadru na Narodnom trgu u 10 sati započeti s dijeljenjem letaka, a u 10,30 sati tamo će biti organizirana konferencija za novinare.
U sklopu “tihe” prosvjedne akcije, oko 40 pirotehničara dijelit će letke građanima i turistima i na Zelenom trgu te na Trgu tri bunara.
Letci koje će dijeliti sadržavat će podatke o nerazminiranim površinama, broju poginulih pri razminiravanju te kartu s Hrvatske s označenim minskim poljima.