Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svi se ogradili od ograđenih stanara

Autor: Suzana Bandić

23.08.2012. 22:00
Svi se ogradili od ograđenih stanara

Foto: Adam VIDAS



Na blagdan Velike Gospe i tog vikenda u ulici Don Amosa Rube Filipija izgrađen je dvedesetak metara dug i četiri metra visok zid. Iako je riječ o bespravnoj gradnji, nitko iz nadležnih institucija nije pokazao interes niti je na poziv stanara okolnih kuća izišao na teren barem kako bi se njihova prijava evidentirala
Da u našem gradu svatko može graditi što ga  je volja i proći bez ikakvih  sankcija, pokazalo se na  primjeru bespravne gradnje  dvadeset metara duga i četiri  metra visoka zida u Ulici don  Amosa Rube Filipija na  predjelu Crvenih kuća. Tamo  je na blagdan Velike Gospe,  15. kolovoza, stigao kamion  s građevinskim materijalom,  desetak radnika i nekoliko  članova obitelji Šuša, inače  vlasnika zemljišta na kojem  se nalazi devastirana obiteljska katnica nakon čega je  započela intenzivna gradnja.  Kad su stanari okolnih desetak obiteljskih kuća vidjeli  što se zbiva, nakon prvotnog  šoka da je takvo što uopće  nekome palo na pamet, pokušali su stupiti u kontakt s  vlasnikom zemljišne parcele  koji inače posljednjih dvedesetak godina živi u Austriji.
Zid gradili stranci?
– Pitali smo ga što to radi i  negodovali, ali on je samo  kratko prokomentirao da je  to njegova zemlja i da na njoj  može raditi što god poželi.  Radovi su trajali cijeli dan, a  zid je iz sata u sat postajao  viši i duži. Razmišljali smo  što ćemo i odlučili predvečer  pozvati policiju, ali su odbili  doći zbog bespravne gradnje, govoreći nam da to nije  njihova nadležnost –  međusobno se nadopunjujući ispričali su nam Mario  Tikvić, Rafael Lipovac, Marko Kozina i Borislav Franić  koji su nakon izgradnje spornog zida ostali ograđeni kao  u kakvom getu. Gradnja zida, međutim, nastavljena je  sve do kasno uvečer pa su se  stanari zbog buke koju su  radnici stvarali, odlučili pozvati policiju zbog narušavanja javnog reda i mira, ali i  sumnje da na tom gradilištu  rade strani državljani s obzirom na to da su uz gradilište bili parkirani automobili srbijanskih i austrijskih  registarskih oznaka.
– Ništa od svega toga nije  bilo, a kad je gradnja nastavljena i u dane vikenda,  jednostavno smo shvatili da  nam nema drugog nego se u  ponedjeljak uputiti u Ured  državne uprave i sve prijaviti  građevinskoj inspekciji –  prisjeća se Tikvić, dodajući  kako su on i tri susjeda to i  učinili. Po naputku zaposlenice koja ih je dočekala u  uredu za inspekcijske poslove, sektor građevinske inspekcije, sačinili su kratki  pismeni dopis koji im je potom ovjeren i zaprimljen u  protokol. No nakon toga stanari kuća u ograđenoj ulici  doživjeli su novi šok i razočaranje. Djelatnica im se,  kažu, zahvalila i gotovo rustinskim pokretom ruke uputila ih prema vratima.
Ne znaju tko im je  glasnogovornik
– Krenuli smo, a onda onako zbunjeno prije izlaska iz  ureda upitali je što sada, kad  će netko doći na teren i vidjeti što se događa, pa na  koncu i ukloniti taj zid, djelatnica nam je nevoljko odgovorila da ona ne zna, da  imaju pun ormar spisa i pune  ruke posla i da je to tako –  kaže Lipovac, a njegov susjed Mario Tikvić dodaje kako  je on sa svojom šesteročlanom obitelji u Zadru samo  ljeti jer inače živi i radi u  Austriji te da mu nije jasno  kako je ovakvo što moguće, a  niti kome dalje se uopće  može obratiti.
– Imam četvero djece.  Osim što nas je taj čovjek  ogradio i što je to zaista  ružan osjećaj, ne znamo ni  koliko je to kvalitetno izgrađeno. Tko jamči da se  neće neki betonski blok odvaliti ili srušiti čak i dio zida  pa nekoga ozlijediti ili što još  gore – ističe Tikvić, a s njim  se slažu i svi njegovi susjedi.
– Za taj problem stanari će  se morati obratiti inspekciji  za građevinske radove – rekao je Mario Drašković, komunalni redar, no iz Ureda  za inspekcijske poslove uputili su nas da odgovor za  nastalu situaciju potražimo  kod glasnogovornice u Ministarstvu za graditeljstvo i  prostorno uređenje u Zagrebu.
– Obratite se našoj glasnogovornici Kati Gojević,  rekla je djelatnica koja se  javila na naš telefonski poziv  ističući da ima previše posla,  a uz to i da nema ovlasti za  davanje izjava medijima,  očito ne znajući ni kako gospođa Gojević nije glasnogovornica tog ministarstva  još od svibnja ove godine  kada je na to mjesto imenovana Đurđica Čočić.