Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dio roditelja ni ove godine neće djecu slati na zdravstveni odgoj

Autor: Valentina Mlađen

23.08.2013. 22:00
Dio roditelja ni ove godine neće djecu slati na zdravstveni odgoj

Foto: Vedran SITNICA



Čini se kako će rezultat prve utakmice ipak biti 1:0 za ministra Jovanovića i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Naime, zdravstveni odgoj od 2. rujna vraća se u školske klupe, iako u ponešto izmijenjenom izdanju. Tako je izbačen dio sporne literature 4. modula spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, a pojedine teme poput pornografije i homoseksualnosti koje su ponajviše zasmetale roditelje prebačene su u više razrede osnovne i u srednju školu. O transrodnosti bi se pak trebalo učiti tek u četvrtom razredu srednje škole.
Iako se ovoga puta pazilo da se ispune zahtjevi Ustavnog suda, a to je da se poštuje procedura u donošenju odluke o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, odnosno da se u proces donošenja uključe roditelji putem rasprave i tribina – četvrti, sporni modul i dalje je zadržan.
Roditelji, koji još uvijek čekaju detaljnija objašnjenja o novom programu i pojašnjenja iz Ministarstva prate situaciju, a ako uvide da promjene ne zadovoljavaju njihova stajališta i dalje ostaju pri odluci da roditelj treba zadržati pravo izbora hoće li ili ne svoje dijete slati na sate zdravstvenog odgoja.
– Prošle godine nismo puštali djecu na sate zdravstvenog odgoja, jednostavno bismo došli po njih u školu, a za ovu godinu suprug i ja još uvijek se nismo dogovorili jer ne znamo što nas čeka. U svakom slučaju do sada smo bili protiv i ako se radi o istom programu ostajemo pri svojoj odluci, kaže Sanja Kardum, majka četvero školaraca.
Bez obzira što je anketa Agencije po školama pokazala da većina učenika i roditelja jesu za zdravstveni odgoj, ne treba zanemariti snagu onih koji se neće složiti s odlukom Ministarstva. A da ministru ni ove jeseni neće biti lako najavljuju i iz GROZD-a.
– Tek trebamo vidjeti što će Ministarstvo učiniti, ali ako budu išli prokušanim putem nametanja koristit ćemo sve alate koje nam osigurava demokratsko društvo kako bismo postigli svoj cilj, kaže Ladislav Ilčić.