Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slovenci kupuju umjetnine, Česi travaricu, a svi vole ljekovito

Autor: Ante Vidović

23.08.2013. 22:00
Slovenci kupuju umjetnine, Česi travaricu, a svi vole ljekovito


Svaka čast Pašmancima. Dok drugi trube kako treba povezati poljoprivredu i turizam, oni to ostvaruju kroz sajmove otočnih proizvoda. Uspješno njihovo organiziranje u Tkonu povuklo je i susjede iz Pašmana gdje je održan 1. festival otočnih proizvoda i spize i to u organizaciji Udruge pašmanske mladeži Dica, podršku najmlađeg načelnika Zadarske
– Slikam slike, minijature na kamenu, radim košarice punjene lavandom. Ovo mi je peti put da izlažem ovo ljeto. Zadovoljna sam. Stranci kupuju moje umjetnine, najviše Slovenci, kaže Nataša Burmeta iz Neviđana.
Do nje je benediktinac Bruno rodom iz Ogulina izlagao voćne džemove, likere, ljekovite masti i sokove koje skupa sa svojom braćom proizvodi tijekom cijele godine. Ljekoviti pripravci su na cijeni kod svih turista koji imaju puno povjerenje u ljekovite pripravke spremljene od prirodnih sastojaka.
Dok Slovence zanima umjetnost, svi turisti pokazuju zanimanje za ljekovitu mast, naši gosti primjerice iz Češke najviše pokazuju interes za domaćim žesticama.
– Kupio sam travaricu. Volim kupovati domaće žestice kako bi ih mogao usporediti s onima što ih imamo kod kuće, kaže Tomas iz Praga koji je na ljetovanje došao skupa sa suprugom i djecom.
Prvi pašmanski festival otočnih proizvoda i spize položio je ispit i organizatori planiraju nastaviti s njegovim održavanjem.