Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Zadar stižu najbolji filmovi Berlinala, Cannesa, Pule, Sarajeva…

Autor: Valentina Mlađen

23.08.2013. 22:00
U Zadar stižu najbolji filmovi Berlinala, Cannesa, Pule, Sarajeva…


Večeras u 21 sat filmom otvorenja “Veliki meštar” slavnog redatelja Wong Kar-Waia otvara se Avvantura festival film forum Zadar


Večeras počinje Avvantura festival film forum Zadar, a na zadarskom Forumu, nakon kratkog svečanog otvorenja s početkom u 21 sat bit će prikazan kung-fu spektakl The Grandmaster (Veliki meštar) slavnog redatelja Wong Kar-Waija koji je ujedno bio film otvaranja 63. Berlinala, a prikazuje se u prisustvu slavnoga japanskog kompozitora Shigeru Umebayashija koji se na zapadu proslavio upravo radom za ovog redatelja.
Ove godine tijekom festivala na različitim lokacijama u Zadru bit će prikazano stotinjak igranih, kratkih i dokumentarnih filmova, od kojih i brojni premijerni naslovi.
Slavni gosti festivala
Avvantura festival film forum Zadar, koji to ime nosi od prošle godine, uspješno je ostvario zadarsku filmsku priču koja je naš grad označila na karti poznatih svjetskih filmaša i glumaca – spomenimo samo pokojnog redatelja Bigasa Lunu ili glumca Mata Dillona koji su u Zadru boravili upravo kao gosti ovog festivala.
Ove godine u tjedan dana, do 31. kolovoza, prikazat će se brojni nagrađivani filmovi, također debitantske filmove iz cijeloga svijeta zainteresirani će moći besplatno pogledati u online inačici festivala na tportalu, tu su zatim najbolji kratki europski filmovi, u Klasicima na Jadranu slijedi retrospektiva renomiranog francuskog redatelja i estetičara Roberta Bressona čija se dva filma mogu pogledati već večeras s početkom u 21 sat na Poljani Branka Stojakovića.
U glavnom programu našao se i zadarski film “Mali div” koji će premijerno biti prikazan sutra u 21 sat na Forumu, a radi se o prvom, u potpunosti zadarskom, igranom filmu redatelja Igora Goića te scenarista i idejnog začetnika Branimira Čakića. Glumačka ekipa sastavljena je od zadarskih glumaca, a a u glavnim ulogama su Enio Meštrović i mlada Zadranka koja je nedavno došla s Akademije Paola Slavica. Priča je to o malom čovjeku velika srca, lokalnom ridikulu koji je ismijavan zbog svoje nježnosti prema svim živim bićima, a kada mu se kćer razboli kreće na putovanje koje će promijeniti ne samo njega već i sve koji ga sretnu. Film je sniman na zadarskim loakcijama, ali i na Velebitu, Plitvičkim jezerima i slično. Traje 95 minuta i stvoren je na potpuno volonterskoj bazi. Nakon Malog diva, u 23 sata bit će prikazan “Borgman”, film o skitnici koja dolazi u život obitelji iz visoke klase i okreće njihov svijet naopačke.
“Obrana i zaštita” u Zadru
Već trećeg dana bit će prikazan ovogodišnji apsolutni pobjednik Pula film festivala, film “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića. Također ovaj film otvorio je natjecateljski dio Sarajevo film festivala u kojem je izazvao veliko zanimanje publike i kritike. Jelčić se bavi još uvijek aktualnim pitanjima poput onoga kako u podijeljenom gradu i odlazak na sprovod starog prijatelja može prouzročiti problem sa susjedima ili čak mjesnim političarima. Nakon “Obrane i zaštite” na Forumu će igrati film “Like father, like son” redatelja Hirokazu Kore-eda, dobitnika specijalne nagrade canneskoga žirija, u kojem obitelj saznaje da je njihov šestogodišnji sin zamijenjen s biološkim djetetom u rodilištu.
Utorak je rezerviran za film “Layla Fourie” koji je prikazan u ovogodišnjoj konkurenciji Berlinala njemačke redateljice Pie Marais, nakon čega će biti prikazan film “Deep” Baltasara Kormakura. Dan poslije Zadrani će imati priliku pogledati “No” Pabla Larraina, film koji tematizira Pinochetovu diktaturu izazvao je mnogo polemika u Čileu. Ovaj film bio je među kandidatima za Oscara u kategoriji stranoga filma. A u Zadru se premijerno prikazuje i kontroverzna “Pieta” Kim Ki-duka, film o izopačenoj ljubavi koji je u Veneciji dobio Zlatnoga lava.
Veliki Michael Hanke u Dominiku
Pretposljednjeg dana festivala u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se festivalski hit Richarda Linklatera “Before midnight” koji europska kina proglašavaju najboljim filmom. Na zadarsko platno stiže i film “Heli” redatelja Amata Escalantea koji je u Cannesu nagrađen za najbolju režiju. Festival će zatvoriti u idući petak “Broken circle breakdown” belgijskog redatelja Felixa Van Groeninga koji je nagradila publika berlinskoga festivala, a na Tribeca festivalu dobiva nagradu za najbolji film i scenarij.
Na festivalu će se prikazati i film “Floating skyscrapers” redatelja Tomasza Wasilewskog, nazvanog “prvim poljskim LGBT filmom”, a pobijedio je u sekciji East of the West, festivala u Karlovym Varyma, a mladi redatelj također stiže na Avvantura festival. Očekuje se i hrvatska premijera dokumentarnoga filma “Okupacija, 27 slika” redatelja Pave Marinkovića o kontroverznome redatelju Loradanu Zafranoviću. Film stiže sa sarajevskog filmskog festivala, kao i dokumentarac Arsena Oremovića “U braku sa švicarcem”. Prvi će biti prikazan u Sv. Dominiku u ponedjeljak u 21 sat, a drugi u Kazalištu lutaka Zadar u utorak u 13.30 sati. Prije njega, s početkom u 11.30 bit će prikazan film Oscarovca Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza”.
Austrija je “zemlja partner” festivala, pa u sklopu toga festival podsjeća na velikog Michaela Hanekea prikazujući “Ljubav” i “Bijelu vrpcu”, kao i najnoviji dokumentarac o slavnome redatelju. “Soldate Jeannette” režirao je mladi austrijski redatelj Daniel Hoesl i dobio nagradu na rotterdamskom festivalu. Pripremljen je i izbor austrijskih kratkih filmova.
 


 DANAŠNJI PROGRAM




Forum (u slučaju kiše HNK Zadar)
20.30 ceremonija otvorenja
20.45 The Secret mysteries of the
zadar sea organ, Veit Helmer
21.00 Grandmaster, Wong Kar-wai (123′)
Kazalište lutaka Zadar
11.00 Kratki filmovi Avvantura
Poljana Branka Stojakovića (Sv. Dominik)
21.00 Bresson: Les anges du peche,1943. (96′)
23.00 Bresson: Les dames du Bois de Boulogne, 1945. (84′)
Ulaznice za sve festivalske projekcije na Forumu koštaju 15 kuna, dok su sve projekcije u Kazalištu lutaka Zadar besplatne.