Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odana počast žrtvama bačenima u jame Smiljevka i Golubinka

23.08.2016. 22:00
Odana počast žrtvama bačenima u jame Smiljevka i Golubinka


Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza, tradicionalno je jučer obilježen organiziranim posjetom dvjema najvećim masovnim grobnicama zapadnog dijela Zadarske županije. Radi se stratištu Smiljevka smještenom u gustoj hrastovoj šumi u blizini Žerave te jami Golubinka koja se nalazi nadomak Vrsima.
Počast žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća došli su odati članovi obitelji žrtava te njihovi daljnji rođaci s šireg područja Nina, Vrsi, Poljica i Privlake, potom izaslanstvo Grada Nina predvođeno predsjednikom Vijeća Davorom Ćurjurićem, članovi Udruge Hrvatski domobran iz Zadra s tajnikom Josipom Budimirom i članovi Udruge 9. Bojne HOS-a Zadarske županije.
 Komemoracija je počela okupljanjem kod jame Smiljevke oko lanjske godine podignutog velebnog križa s hrvatskim pleterom. Obraćajući se nazočnima Davor Ćurjurić rekao je kako je ova masovna grobnica dokaz bezumlja i nečovječnosti.
– Grad Nin je poduzeo niz radnji da se primjereno i s dužnim pijetetom obilježi ovo mjesto stradanja, na čemu ne planiramo stati. Oni koji su u onim nedavnim sumornim vremenima gazili hrvatskog čovjeka, ne miruju ni danas, ali mi ćemo im se itekako odupirati, dok smo živi mi i naša djeca. Nećemo dozvoliti nikakvo pljuvanje po hrvatskom čovjeku, ni ne daj Bože po našoj domovini Hrvatskoj. Danas smo dočekali da možemo naglas kazati što se to događalo hrvatskom čovjeku u vrijeme komunizma i u bivšoj državi Jugoslaviji. Najbolji nam je primjer tome slučaj Perković- Mustač, koje je čitav svijet osudio i ne samo njih, već i sustav u kojem su djelovali. Svima umorenim i ubijenim hrvatskim rodoljubima, ne samo bačenim u Smiljevku i Golubinku, već i diljem Hrvatske, neka je vječna slava, a nama i našim mladim naraštajima opomena da se život u slobodnoj i zajedničkoj nam Hrvatskoj i Europi mora i treba graditi u ljubavi, zajedništvu i toleranciji, rekao je uz ostalo Ćurjurić.
 Obilježavanju je bio nazočan i Ante Matijević, koji je o ova dva stratišta napisao i izdao dvije knjige pod nazivom ¨Komunističke hijene¨. Kazao je kako je tragajući za istinitim i autentičnim kazivanjima još preživjelih svjedoka obišao 30-tak sela zadarskog zaleđa.
 – Partizani i njihovi pomagači su tijekom Drugog svjetskog rata, a naročito nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943. godine te nakon 1. studenog 1944. godine, kad se njemačka vojska preko ovog područja povlačila sa istoka, počinili brojna zvjerstva. Najprije su umorili, a zatim u jamu Smiljevku bacili više od 450 hrvatskih, njemačkih i talijanskih vojnika i civila, ne samo s ninsko-vrškog područja, već čak s predjela od Šibenika preko Paga do Like. Druga jama Golubinka duboka 45 metara, koju je narod zvao ¨jama bezdanka¨, veće je stratište od čuvene jame Jazovke. Žrtve Golubinke ubijane su i bacane pojedinačno i grupno, ističe Matijević, dodajući kako su zločine u Golubinki počinili izvršitelji iz Vrsi, Ražanca i Nina, njih oko 60, koji su prema njegovim podacima u jednom danu bacili 52 osobe, 50 muškaraca i dvije žene.
– Svjedoci iz Ljupča i Vrsi su mi kazivali kako je Ljubačka vala bila puna krvi i leševa, koji su plutali morem. Ovakve svirepe radnje i mi smo mogli raditi za vrijeme Domovinskog rata, kad smo zatvorili kanjon u Srbu u Lici i mogli smo pobiti sve neprijateljske vojnike i civile, kad su se povlačili. Mi to nismo učinili i na taj način smo dokazali dostojanstvo ne samo hrvatskog vojnika, već i hrvatskog naroda u cjelini. Želim se u svoje osobno te ime rodbine ubijenih, umorenih i u jame bačenih zahvaliti vodstvima grada Nina i općine Vrsi, gradonačelniku Emilu Ćurku i načelnici Sandri Vukić, što su se od prvog dana stavili na raspolaganje u realizaciji ovog projekta, zaključio je ovaj mještanin Poljica.
 Počast svim nedužnim žrtvama na kraju su sudionici jučerašnjeg križnog puta odali molitvama te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.