Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Završena izrada prve mreže

Autor: Siniša Klarica

23.09.2008. 22:00
Završena izrada prve mreže

Foto: Siniša KLARICA



Radi se o mreži plivarici, izgrađenoj za naručitelja borodogradilište Greben u Veloj Luci, a za ribarski obrt LIM vlasnika Nikice Oreba iz Vele Luke. Mreža je visoka 185 m, a duga 570 m. Sa svom armaturom i utezima, mreža je teška 5.500 kg, rekao je Labar
Jučer je u Tvornici mreža i ambalaže u Biogradu završena izrada prve mreže iz Nacionalnog programa poticanja proizvodnje i potrošnje ribe.
Prema riječima tehničkog direktora TMA Đina Labara uz gradnju novih plovila tri hrvatska ministarstva financiraju i nabavku alata i opreme za brodove. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture finaciraju nabavku ovakvih mreža do 30 posto njene cijene.
– Radi se o mreži plivarici, izgrađenoj za naručitelja borodogradilište Greben u Veloj Luci, a za ribarski obrt LIM vlasnika Nikice Oreba iz Vele Luke. Mreža je visoka 185 m, a duga 570 m. Sa svom armaturom i utezima, mreža je teška 5.500 kg, rekao je Labar, napominjući da je biogradski proizvođač zasigurno konkurentan japanskim i korejskim proizvođačima na svjetskom tržištu te je sposoban kako se kaže stručno, izgraditi svaku mrežu pa i one za ribarenje na oceanima.
Za otprilike mjesec dana bit će isporučena i druga, veća mreža, visoka 200 m i duga 600 m, što su otprilike mjere prilagođene ribolovnim uvjetima na Jadranu. Takve mreže teoretski mogu “zakalati” i do 2 vagona ribe. Ta mreža bit će isporučena po istom programu za tvrtku “Ugor” Rijeka.