Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Predložen odstrel jednog vuka

23.09.2011. 22:00
Predložen odstrel jednog vuka


Povjerenstvo za praćenje populacija velikih zvijeri Ministarstvu kulture je predložilo da se dopusti izlučenje 22 jedinke od 1. listopada 2011. do 28. veljače 2012. i to po pet u Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Šibensko-kninskoj te po jednog vuka u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, općina Dvor, i Zadarskoj županiji na prostoru općina Poličnik, Posedarje i Ražanac
U Zadarskoj županiji je tijekom kolovoza zabilježeno 35 napada vuka na stada ovaca i koza, što je u zadnjih deset godina najveći broj napada. Zbog toga je na nedavno održanom proširenom sastanku Povjerenstvo za praćenje populacije velikih zvijeri Ministarstvu kulture predloženo da se u našoj županiji odstrijeli jedna jedinka.
Problemi s vukom za stočare nisu nikakva nepoznanica. Štete od vuka su velike, mnogi se žale da ih je teško naplatiti ili da su male. U pomoć u obrani od vuka stiže im država koja im donira pse tornjake. Jednog takvog treba dobiti Milan Grozdanić iz Nadvode na obrovačkom području.
– Prije dvije godine vukovi su mi zaklali jedanaest ovaca, a ove godine mi se izgubilo jedno janje. Mislim da ga je vuk zaklao. Vuk je prepredena životinja, on prati pastira s blagom, sakrije se u grm i prije nego što išta primijetite, zgrabi životinju i zakolje je, priča Grozdanić.
Inače, na proširenu sastanku Povjerenstva za praćenje populacija velikih zvijeri, koji je o temi “Stanje populacije vuka u Republici Hrvatskoj u 2011. i određivanje zahvata u populaciju” održan u Ministarstvu kulture, utvrđena je prosječna brojnost populacije vuka od 194 jedinke u ovoj godini.
Također je predloženo da ukupna prihvatljiva godišnja smrtnost vukova uzrokovana čovjekom iznosi najviše 15 posto od procijenjene veličine populacije, pod uvjetom da se vučja populacija održava u povoljnu stanju očuvanosti.
Ujedno je utvrđeno da se zakonit zahvat u populaciju vuka kao strogo zaštićene divlje svojte u Hrvatskoj provodi u slučajevima učestalih i velikih šteta na domaćim životinjama na određenu području, dokazana neprihvatljiva utjecaja na divlje životinje, zaraznih bolesti (bjesnoća) ili neuobičajena (devijantna) ponašanja jedinki ili ugrožavanja ljudi, izvijestilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.
“Budući da je od 15. rujna 2010. do 15. rujna 2011. dokazana smrtnost od osam jedinki vuka, za izlučenje je preostala još 21 od ukupno 29 jedinki vuka”, navodi Ministarstvo.
Također se dodaje da je povjerenstvo predložilo da Ministarstvo dopusti izlučenje 22 jedinke od 1. listopada 2011. do 28. veljače 2012. (po pet u Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Šibensko-kninskoj te po jednog vuka u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj (općina Dvor) i Zadarskoj županiji (općine Poličnik, Posedarje i Ražanac).
Utvrđeno je da je na temelju rješenja Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture i rješenja Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva od 1. listopada 2010. do 28. veljače 2011. od ukupno dopuštena izlučenja 24 vuka izlučeno 19 (po pet u Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj, tri u Šibensko-kninskoj i jedan u Sisačko-moslavačkoj županiji (općina Dvor), a da nije izlučeno pet jedinki vuka (dvije u Šibensko-kninskoj te po jedna u Dubrovačko-neretvanskoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji (općine Poličnik, Posedarje i Ražanac).
Na sastanku je predstavljeno izvješće o stanju populacije vuka u 2011., koje je izradio Državni zavod za zaštitu prirode, a nazočili su članovi povjerenstva za praćenje populacija velikih zvijeri, vještaci Ministarstva kulture, članovi interventnog tima za vuka i risa, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva kulture, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Hrvatskoga lovačkog saveza i županijskih lovačkih saveza, Hrvatske poljoprivredne agencije i nevladinih udruga.