Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Santini express ide dalje

23.09.2011. 22:00
Santini express ide dalje


Zadar je dvoboj sa Zagrebom dočekao nakon što prethodnih pet kola nije pobijedio. Očekivalo se da će to biti dovoljan motiv igračima Dalibora Zebića u dvoboju sa Zagrebom. No, kako je utakmica počela Zadar je izgledao upravo onakav kakav je bio u prethodnim utakmicama. Sa suženim napadačkim mogućnostima, nedovoljno aktivnim bokovima i nekoliko izrazito nepreciznih pokušaja iz daljine „plavi” za Zagreb nisu predstavljali pravu opasnost. Nakon što je protiv Karlovca u Kupu 80 minuta sjedio na klupi, Ivan Santini dvoboj s „pjesnicima” počeo je od prve minute i brzo se pokazalo da momčad s njim i bez njega nikako nije ista. Druga je stvar što Zadar nakon odlaska Terkeša, dakle već pola godine, nema pravog drugog napadača.
Sveprisutni Santini
S druge strane, ni Zagreb na Stanove nije došao s računicom da je važnije postići gol više od protivnika. Gosti su se čvrsto držali u formaciji koju je posložio Luka Pavlović, trener, a u napadu su čekali zadarsku pogrešku. To su i dočekali u 26. minuti kada se Nikšić našao sam pred Ježinom, no u ključnom trenutku omeo ga je Pezo, koji je malo dodirnuo loptu pa je Ježina uspio reagirati ispred napadača Zagreba. Još jedan pokušaj Nikšića glavom bilo je sve od Zagreba u prvom poluvremenu.    
Konačno, nakon pola sata igre pravi potez. Slobodan udarac sa 18 metara malo s lijeve strane izveo je Mršić tako što je kratko gurnuo loptu za Santinija, koji je iz punog trka pogodio gredu. Santini je tako na kratko probudio zadarsku publiku je to tada malo vidjela od nogometa.
Santini je bio daleko najveća prijetnja za Zagreb i u svakom trenutku čuvala su ga dvojica igrača. No, u 42. minuti ni udvajanje na zadarskom napadaču Zagrebu nije pomoglo, pa je Santini i izborio i realizirao jedanaesterac. Bilo je to pravo olakšanje za domaće, koji su veći dio prvog poluvremena imali loptu u svojim nogama.
Ćurjurić povukao
U drugom poluvremena ista slika, igra se na polovici Zagreba, ali prave prilike su rijetkost. Dakako, jedina iznimka po tom pitanju bio je Santini. Nakon dodavanja Begonje u 60. minuti je s desetak metara pogodio lijevu vratnicu. U 73. minuti Šare je s lijevog boka prebacio na desnu stranu, odakle je Bilaver ubacio za Begonju koji je utrčao sam ispred Vidakovića. Zadarski je veznjak u odličnoj situaciji prebacio okvir gola.
Zadar je živnuo nakon ulaska Ćurjurića koji je u nekoliko akcija dobro povukao akcije domaćih i to duboko iz zadarske polovice igrališta. Do kraja utakmice domaći su uspjeli sačuvati vodstvo koji im je na kraju donijelo tri važna boda. Mogao je Zadar i do drugog gola. Mršić je u sudačkoj nadoknadi imo odličnu situaciju ispred Vidakovića, ali je vratar Zagreba stigao reagirati. No, Zadrani se zbog tog promašaja u konačnici neće previše buniti…


 ZADAR – ZAGREB 1:0


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 800. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 7. Pomoćnici: Menđušić (Vinkovci) i Pejić (Vukovar). Žuti kartoni: Santini, Jonjić, Bilen, Ćurjurić (Zadar); M. Pavlović, Jurendić, Vidaković (Zagreb). Strijelac: 1:0 Santini (43′ – 11 m).
ZADAR: Ježina 6, Pezo 6,5, Jonjić 6,5, Bilen 6,5, Bilaver 6, Surać 6, Banović 6 (od 62′ Ćurjurić 6,5), Begonja 6,5, Šare 6 (od 83′ Sarić -), Mršić 6, Santini 7,5 (od 90′ Ivančić -). Trener: Dalibor Zebić.
ZAGREB: Vidaković 5,5, Pelaić 5, M. Pavlović 5,5, Lapić 5, Štiglec 5, Jurendić 5 (od 63′ Abdurahimi 5,5), Štrok 5 (od 46′ Maleš 5), Šovšić 5, Celišćak 5, Nikšić 5,5, Medić 5 (od 74′ Mitrović -). Trener: Luka Pavlović.




 GOL


42′ – Šare je pokušao ubaciti s lijeve strane, ali se lopta odbila od prvog reda obrane gostiju do Banovića, koji je dobro vidio ubacivanje Santinija. Najbolji strijelac Prve HNL izbacio je varkom tijela Lapića, a kada se Santiniju otvorio put prema vrataru Igoru Vidakoviću s leđa ga je srušio Pelaić. Tihomir Pejin, sudac, nije dvojio da je to start za jedanaesterac. Santini je uzeo loptu i sa 11 metara precizno pogodio donji desni kut. Vidaković se bacio u pravu stranu, ali je udarac bio snažan, pa vratar Zagreba nije imao izgleda.


 IZJAVE


Dalibor Zebić, Zadar
– U prvom poluvremenu nismo odigrali kako smo očekivali. U takvoj igri imali smo i malo sreće da smo ipak postigli pogodak. U nastavku smo odigrali mudrije nego na nekim prethodnim utakmicama kada nismo znali sačuvati vodstvo.
Luka Pavlović, Zagreb
– Imali smo svoje šanse u prvom poluvremenu, ali ih nismo iskoristili. Primili smo nesretan gol i to se pokazalo odlučujućim. Znali smo da će Zadar fizički pasti u drugom poluvremenu. Međutim, bilo je previše otezanja i prekida te nismo uspjeli razviti našu igru.


 OSTALI REZULTATI


Osijek – Inter 1:0 (Prijić 73), Varaždin – Cibalia 0:1 (Prgomet 5), Šibenik – Split 1:2 (Krišto 43 – Ćapin 84, Golubović 90), Lučko – Karlovac 1:0 (Novak 18), Rijeka – Istra 0:0. Sinoć: Lokomotiva – Dinamo 1:2 (Škvorc 26 – Beqiraj 41, 50). Sutra: Hajduk – Slaven Belupo.