Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sveučilište u Zadru pokreće hrvatsko nakladništvo

23.09.2011. 22:00
Sveučilište u Zadru pokreće hrvatsko nakladništvo


Istraživanje stanja u nakladništvu provest će Sveučilište u Zadru koje je nositelj cijele inicijative, na čelu s prorektorom Srećkom Jelušićem, a cilj istraživanja je vidjeti što čitatelji traže, tko najviše čita i odgovor na slična pitanja koja bi pomogla nakladnicima da svoju djelatnost usmjere u pravom smjeru


Prva Ljetna škola  nakladništva u Zadru, osim  što je okupila renomirane hrvatske nakladnike i struku,  donosi i pomak u rješavanju  problema u hrvatskom nakladništvu. Škola je trajala  od 19. do 23. rujna na  Sveučilištu u Zadru, a kao  gosti predavači sudjelovali  su predavači s prestižnih britanskih sveučilišta, te vodeći  nakladnici iz Slovenije. Paul  Richardson, Steve Probets,  Chris Armstrong, Miho Kovač samo su neki od predavača koji su za petnaest  polaznika škole, polaznika  doktorskog studija informacijskih znanosti Društvo  znanja i prijenos informacija  Sveučilišta u Zadru, govorili  o najnovijim trendovima u  nakladništvu. Prvog dana  škole organiziran je i okrugli  stol “Iskustva hrvatskih nakladnika i knjižara” na kojem  su sudjelovali predstavnici  hrvatskih izdavačkih kuća  (Profil, Naklada Ljevak, Algoritam, Fraktura, Antibarbarus…) , portala Modernavremena.info, sajmova knjiga i ostatka struke, a na kojem su doneseni i neki važni  zaključci za izlazak iz kroze  hrvatskog nakladništva.
– Hrvatsko nakladništvo  našlo se u velikim problemima, do sada ne postoji  sustavno istraživanje nakladničke struke i njenih potreba, a za vrijeme okruglog  stola razgovarali smo o  rješavanju tih problema. Doneseno je nekoliko važnih  zaključaka, dogovoreno je  da će se pristupiti sustavnom  istraživanju nakladničke  djelatnosti, a konzultant na  tom istraživanju bit će nam  profesor Paul Richardson,  dugogodišnji direktor  Oxford books Universityja.  Također ćemo pozvati i krovne udruge te Ministarstvo  kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa  da sudjeluju na ovom projektu. Dogovoren je i idući  sastanak i to početkom prosinca na Sajmu knjiga u Puli,  a vrlo je važno što smo uspjeli okupiti vodeće hrvatske  nakladnike koji u potpunosti  podržavaju ovakvu inicijativu i žele sudjelovati u njoj,  rekla je voditeljica škole dr.  sc. Nives Tomašević. Istraživanje stanja u nakladništvu provest će Sveučilište  u Zadru koje je nositelj cijele  inicijative, na čelu s prorektorom Srećkom Jelušićem, a  cilj istraživanja je vidjeti što  čitatelji traže, tko najviše  čita i odgovor na slična pitanja koja bi pomogla nakladnicima da svoju djelatnost usmjere u pravom smjeru.
Prva Ljetna škola nakladništva u Zadru je, može se  reći izuzetno uspjela, a organizatori se nadaju da će  postati tradicija.
– Polaznici škole, polaznici  doktorskog studija informacijskih znanosti Društvo  znanja i prijenos informacija  Sveučilišta u Zadru, ujedno  su i predstavnici struke, svi  rade na poslovima vezanim  uz nakladništvo i mislim da  su se u ovih nekoliko dana  uspjeli upoznati s novim  naslovima u literaturi te novim načinima istraživanja i  rada. Predavanja su bila različita, od dizajna, povijesti  nakladništva pa do najnovijih trendova vezanih uz digitalizaciju i novih medija, a  izuzetno korisne bile su i  radionice na kojima su izlaganja držali polaznici doktorskog studija, odnosno  škole. Nagodinu nastavljamo dalje, a kako se budu  javljali novi trendovi u nakladništvu tako ćemo i mi  pozivati nove predavače da  upotpune program uz dosadašnje, zaključila je Tomašević.
Osim Sveučilišta u Zadru  školi je potporu dalo i Ministarstvo kulture RH, a Dubravka Nemec Đurić, predstavnica Ministarstva, i sama je sudjelovala u radu škole kao gost predavač.