Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za slučaj Nikpalj odgovarat će samo pravnica

23.09.2011. 22:00
Za slučaj Nikpalj odgovarat će samo pravnica


– Tužiteljstvo je odbacilo optužbe protiv T. O. (61) osumnjičenog zbog nesavjesnog rada u službi, napominjući kako je istovremeno protiv T. Č. (36) podnesen optužni prijedlog pred Općinskim sudom u Zadru zbog istog kaznenog djela


Pravnica zadarskog Centra za socijalnu skrb, 36-godišnja T.Č. uskoro će sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru zbog optužbi za nesavjesno obavljanje posla. Nakon tromjesečne istrage Općinsko državno odvjetništvo protiv pravnice je podnijelo optužni prijedlog zbog sumnje da je nesavjesnim obavljanjem posla u slučaju 46-godišnjeg Nenada Nikpalja počinila kazneno djelo. Istraga se istovremeno vodila i protiv bivšeg ravnatelja Centra, T.O. (61), no odbačena je.
– Tužiteljstvo je odbacilo optužbe protiv T. O. (61) osumnjičenog zbog nesavjesnog rada u službi iz čl. 339. Kaznenog zakona i to zbog nepostojanja osnovane sumnje na učin djela – izvijestili su iz nadležnog odvjetništva napominjući kako je istovremeno protiv T. Č. (36) podnesen optužni prijedlog pred Općinskim sudom u Zadru zbog istog kaznenog djela.
Podsjetimo, teški invalid koji je zbog celebralne paralize i nepokretnosti bio pod skrbi Centra, dvije godine ležao je mrtav u potleušici na Ričinama, a da to nitko nije znao. Njegovo tijelo pronašla je policija nakon dojave susjeda da se u prizemnici bez struje, vode i sanitarnog čvora nešto čudno događa. Njegova majka je policajcima tvrdila kako je mislila “da joj sin spava”, a brat je susjedima i socijalnim radnicima godinama branio da uđu u kuću, vičući i gađajući ih kamenjem. Na sve to socijalni radnici nisu reagirali.
Nakon što je stravična priča otkrivena inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provela je nadzor u zadarskom Centru za socijalnu skrb i utvrdila nedvojbenu odgovornost djelatnika te ustanove u slučaju Nenada Nikpalja, koji je zbog bolesti bio prikovan za krevet cijeli svoj život, a više od 30 godina nije izlazio vani. U neuvjetnoj potleušici bez struje, vode, sanitarnog čvora i kuhinje živio je s 86-godišnjom majkom i 49-godišnjim bratom, dok mu je otac preminuo 25 godina ranije. Na njihova vrata godinama nije dolazila ni rodbina, ni prijatelji, a ni sestra koja živi u Splitu. Iz svega što je uslijedilo kasnije pokazalo se da to nisu običavali ni djelatnici Centra za socijalnu skrb koji su to bili dužni činiti, pa čak i ukoliko bi i bila istinita njihova pritužba da im stariji brat nije dopuštao ulazak u kućicu govorivši im da Nenad spava ili pak, kako ne želi da ga uznemiravaju. Nikada nisu zbog navedenih problema zvali policiju, niti su pokušali doznati u kakvom je zapravo stanju. Nitko se nije zamarao ni činjenicom što nije imao dokumente i što čak nije bio ni evidentiran u PU zadarskoj. Iz Centra za socijalnu skrb, revni su bili jedino kod uplate pomoći od 500 kuna koja je godinama isplaćivana na ruke majke. Zbog svih tih propusta i velike životne tragedije obitelji Nikpalj, pravnica koja je već neko vrijeme na porodiljskom dopustu na koncu će biti jedina koja će pred pravosudnim organima snositi odgovornost za sudbinu te nesretne zadarske obitelji.