Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadrani u Haagu: Naše žrtve nisu dobile pravdu (FOTOGALERIJA)

23.09.2011. 22:00
Zadrani u Haagu: Naše žrtve nisu dobile pravdu (FOTOGALERIJA)


Više od 150 Zadrana i članova braniteljskih udruga iz cijele Zadarske županije, sudjelovalo je  danas na velikom prosvjednom skupu na trgu Plein u Den Haagu. Zajedno s oko tisuću prosvjednika iz cijele Hrvatske i dijaspore, sudjelovali su u prosvjedu protiv nepravedno osuđenih hrvatskih generala čija su imena ispisana na praznim stolicama na bini s koje su se skupu obratili mnogobrojni govornici.
Organizator skupa Hrvatski svjetski kongres nazvao je skup „Pravda je izgubila ravnotežu”, a predstavnik HSK-a Mijo Marić rekao je da se s ovog skupa cijelom svijetu poručuju dvije poruke. Jedna je nezadovoljstvo presudama hrvatskim generalima a druga  ocjenom Oluje kao zločinačkog poduhvata. Stoga je točno u 14 sati diljem svijeta gdje žive Hrvati objavljena je kaže Marić, glasna minuta šutnje, a hrvatske zastave su se zavijorile od Kristosa ponad Rio De Janeira pa sve do Šangaja u Kini.
Prije nego što je održao riječ molitve za hrvatske uznike, biskup gospićko-senjski Mile Bogović rekao je da je Hrvatska u Haag došla po svoju parnicu.
– Osjećamo ne samo da nismo obranjeni, nego smo nepravedno i optuženi. Nisu samo optuženi hrvatski generali nego smo optuženi kao narod. Došli smo u Haag s boli u duši zato što na slobodi nisu oni koji su nama dali slobodu, rekao je prije zaziva božje milosti biskup Bogović.
Zadrani su u Haag došli ujedinjeni, a među predstavnicima sviju udruga iz Domovinskog rata bili su članovi stranaka na vlasti, ali i oporbe. Svi su oni, kaže Ante Martinac inače jedan od organizatora skupa, pokazali ponovno jedinstvo svog naroda u obrani pravde i istine o Domovinskom ratu. Njegov kolega iz udruge Zavjet koja je u Hrvatskoj pomagala u Hrvatskom svjetskom kongresu u organizaciji skupa Boris Mužanović rekao je da je sve učinjeno kako bi Hrvati na dostojanstven način ponovno svijetu ukazali, kao i 1991. na nepravdu koja joj se nameće. Dolazak Zadrana u Haag, rekao je otvoreno Mužanović, koštao je oko 100.000 kuna a mnogi sponzori nisu htjeli da se njihovo ime ističe. Važnije je da se svijetu pošalje poruka istine da su na ovaj skup došli Hrvati bez političkih podjela potpuno isto kao što su se u Domovinskom ratu odazvali na poziv Domovine.
Koliko je krvava cijena slobode, najbolji je pokazatelj Katarina Pavičić, čiji je otac ubijen u masakru u Škabrnji. Njene pjesme „Moja voljena” i „San” odzvanjale su haškim trgom Plein kao potresno svjedočenje djeteta koje nije samo izgubilo oca nego i manoge članove svoje obitelji. Posebno emotivno Haag je po osmi put doživio ratni zapovjednik Škabrnjskom bataljuna Marko Miljanić. Miljanić je u Hagu svjedočio dva puta u procesima protiv Slobodana Miloševića i Mile Martića, te u procesima protiv prvih ljudi srspke tajne policija Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića te protiv nekadašnjeg predsjednika Krajine Milana Babića.
– Nažalost, pravda za kojom žudimo ne postoji. Naše žrtve u Vukovaru, a napose u Škabrnji nisu dobile pravdu, a naša istina sve se manje čuje i čuje, govorio je Miljanić.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA