Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kovach: Prekrasan je doživljaj biti u zemlji svojih predaka

Autor: Siniša Klarica

23.09.2012. 22:00
Kovach: Prekrasan je doživljaj biti u zemlji svojih predaka

Foto: Vedran SITNICA



Kad sam joj rekla da idem u Hrvatsku, baka je odmah naručila nekoliko CD-ova dalmatinskih klapa i Olivera Dragojevića. Nažalost nigdje nisam mogla pronaći sarmu koju mi je baka pravila i o kojoj je toliko pričala


Među američkim vojnicima koji sudjeluju na vježbi Jackal Stone 12 je i bojnica Jessica Kovach (33). Jessica Kovach pripada trećoj generaciji Hrvata u SAD-u, otac joj je podrijetlom iz sjeverne Hrvatske dok joj je majka Kineskinja. U najvećoj vježbi specijalnih snaga u Europi, Jessica Kovach sudjeluje kao ugovorni časnik zadužen za nabavu i opskrbu američkih vojnika. Inače je završila prestižnu vojnu akademiju West Point.
– Za vojni poziv sam se odlučila jer je moj otac bio inženjer u američkom ratnom zrakoplovstvu. Ovo je moj drugi posjet Hrvatskoj o kojoj mi je pričala baka. Prvi put sam posjetila Plitvice, Split i Dubrovnik. Nažalost, ne govorim hrvatski jezik što bih rado naučila. Kad sljedeći put dođem željela bih malo bolje proučiti kraj odakle je došla moja baka, rekla je na početku obraćanja novinarima, mlada američka Hrvatica.
Jessica Kovach nije G.I. Jane, niti je pripadnica američkih specijalnih postrojbi, ali je tri godine služila u Iraku. Na Jackal Stone 12 je došla iz Džibutija u Sjevernoj Africi i to kao pripadnica američke kopnene vojske. Inače, matična baza joj se nalazi u Kaiserslauternu u Njemačkoj. Na pitanje kako ocjenjuje američke i hrvatske specijalne postrojbe, Jessica Kovach je rekla da joj je čast sudjelovati na vježbi koja pokazuje istinsko partnerstvo dviju vojski.
– Moja baka je bila oduševljena kad sam je nazvala i rekla joj da sam u Hrvatskoj. Odmah mi je naručila nekoliko CD-ova dalmatinskih klapa i Olivera Dragojevića. Iskreno, prekrasan je doživljaj boraviti u zemlji iz koje potječeš. Ljudi su prijateljski, hrana je odlična. Nažalost nigdje nisam mogla pronaći sarmu koju mi je baka pravila i o kojoj je toliko pričala. Nadam se da ću se uskoro vratiti, zajedno sa svojom mamom i bakom u zemlju odakle potječem, rekla je na kraju razgovora Jessica Kovach rekavši da će morati naučiti više hrvatskih riječi od bakinih “čekaj” koje je naučila kad je još bila mala.