Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar – zvijezda Mediterana u usponu

Autor: Ivana Burica

23.09.2012. 22:00
Zadar – zvijezda Mediterana u usponu

Foto: Adam VIDAS



Ove je godine broj dolazaka stranih novinara možemo reći buknuo, a godina je prošla u znaku francuskih novinara čemu su zasigurno doprinijele i izravne avionske veze s Parizom i Marseilleom. Francuski novinari su se pokazali izuzetno kvalitetnima i vrijednima, a tekstovi koje su objavljivali o Zadru odrazili su se na porast broja turista iz Francuske, kaže Stjepan Felber


Zadar zadnjih nekoliko godina posjećuje sve više stranih novinara, a ove je godine broj predstavnika sedme sile koji su ime Donatovog grada pronijeli medijima na raznim stranama svijeta veći nego ikada.
– Prihvat stranih novinara je jedna od aktivnosti koje Turistička zajednica grada Zadra i Turistička zajednica Zadarske županije provode u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom. Ta je aktivnost prepoznata kao izvrstan način kako besplatno, odnosno za relativno mala sredstva, doći do izvrsne promocije destinacije. Da bi se stekao barem nekakav približan dojam navest ću podatak da stranica oglasa u primjerice francuskom časopisu Geo Magazine stoji 29.500 eura! A mi smo ugostivši francuske novinare dobili izvrsno plasiran tekst s fotografijama na dvije stranice koji o Zadru govori kao o zvijezdi Mediterana u usponu, kazao je Stjepan Felber, suradnik za promidžbu i odnose s javnošću Turističke zajednice Grada Zadra.
 Tisuće Fracuza više
Felber nam pokazuje raspored tzv. studijskih putovanja za 2012. godinu, a riječ je o novinarima, predstavnicima touroperatora i raznih agencija koji su Zadar posjetili ili će ga posjetiti do kraja ove godine. Nabrajamo ih čak 37! 
– Ove je godine broj dolazaka stranih novinara možemo reći buknuo, a godina je prošla u znaku francuskih novinara čemu su zasigurno doprinijele i izravne avionske veze s Parizom i Marseilleom. Francuski novinari su se pokazali izuzetno kvalitetnima i vrijednima, a tekstovi koje su objavljivali o Zadru odrazili su se na porast broja turista iz Francuske. U srpnju smo tako imali 12, a u kolovozu 46 posto francuskih turista više nego u istim lanjskim mjesecima. U apsolutnim brojkama je to oko 2.500 francuskih turista više, kaže Felber te dodaje da o nemjerljivom utjecaju svih tih tekstova govori i podatak da je od siječnja do sredine rujna na web stranicama TZ Grada Zadra bilo čak 300 posto više klikova iz Francuske nego u istom lanjskom razdoblju!
Ove su godine, pripovijeda Felber, Zadar prvi put posjetili novinari iz Danske, a već u veljači su tu bili i novinari iz japanske televizijske kuće TBS koji su snimili prilog o Zadru, Morskim orguljama i zalasku sunca.
Grannies on Safari
U ožujku je Zadar posjetilo 15 predstavnika njemačkih agencija specijaliziranih za MICE business.
Novinari ruske televizije NTV Zadar su posjetili u travnju, a u istom je mjesecu u našem gradu bila i ekipa španjolske TV3. U travnju su Zadar posjetile i novinarske ekipe iz nizozemskih, francuskih i danskih magazina te novinarka latvijskog izdanja časopisa Forbes. Ne smijemo zaboraviti ni grupu od 60-ak novinara iz Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske, Rusije, Srbije, Slovenije i Hrvatske koji su bili na svečanosti otvorenja Falkensteiner Hotel i Spa IADERA. Glavni urednik web stranice Le guide de Routard Jean Philippe Damiani Zadar je posjetio u svibnju. Damiani priprema dva teksta od kojih se jedan odnosi na opširnu reportažu o Zadru s naglaskom na okolne nacionalne parkove.
Ove stranice, ističu u TZ Grada Zadra, imaju znatan utjecaj na donošenje odluka o izboru destinacija u Francuskoj, a posjećuje ih 1.8 milijuna posjetitelja godišnje uz 250.000 newsletter pretplatnika.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU