Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Konkurentnost pronaći u izvornosti

23.09.2013. 22:00
Konkurentnost pronaći u izvornosti


Odavno u Zadru nije održan skup na kojem se konkretno i stručno govorilo o mogućnostima razvoja hrvatske poljoprivrede i problemima koje treba riješiti kao što je to bila jučerašnja radionica u Gradskoj knjižnici Zadar. Radionicu je organiziralo Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar u suradnji s TV Slovenijom u sklopu projekta »Rasti! Hrana za budućnost – Village Folk«.
Moderator događaja i urednik priloga Plodovi zemlje i mora u Zadarskom listu Nedjeljko Jusup zajedno s kolegicom novinarkom iz Slovenije Barbarom Zrimšek poveo je u priču o hrvatskoj poljoprivredi struku i praksu.
– Izlazimo na tržište od pola milijarde ljudi na kojem treba biti konkurentan. Konkurentnost moramo tražiti u našoj izvornosti, pri čemu se treba voditi Gligorinim naputkom da smo svi mi poniknuli na autohtonosti, ali da se pravi proizvod ne može stvoriti bez struke. Stari je to recept za uspjeh domaće poljoprivrede i opstanka hrvatskog sela, kazao je Jusup.
O problemima u poljoprivrednoj proizvodnji govorili su prof. dr. sc. Ante Kolega, Gordana Dragun, prva žena Poljoprivredne savjetodavne službe Zadarske županije, rukovoditelj PZ Maslina i vino iz Polače Rade Bobanović, agronom mr. sc. Marijan Tomac i predsjednik Udruge Maraška Josip Ražov.
– Nedostaje nam udruživanja i adekvatna poljoprivredna infrastruktura. Danas u Hrvatskoj imamo 120.000 poticanih gospodarstava. Moramo osigurati opstanak 80.000 njih. Ako se to ne učini mi idemo natrag, posebno u ostvarivanju naših društvenih ciljeva od kojih je jedan opstojnost sela, kaže Kolega.