Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najveći dio kredita usmjeren na izvoz i turizam

23.09.2013. 22:00
Najveći dio kredita usmjeren na izvoz i turizam


Jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar održan HBOR – Info dan. Nazočnim gospodarstvenicima na raspolaganju je bila Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Dalmaciju. Krneta je predstavila kreditnu aktivnost HBOR-a u Hrvatskoj, u četiri dalmatinske županije, a posebice u Zadarskoj županiji.
– Najvažniji program je »Poduzetništvo mladih« ili kreditiranje mladih poduzetnika do 30 godina koji pokušavaju pokrenuti vlastito poslovanje ili posluju ne duže od dvije godine. HBOR tu može kreditirati ulaganje u obrtna i osnovna sredstava. Ako je iznos do 700.000 kuna onda trebaju samo HAMAG INVEST – ovo jamstvo, rekla je u uvodu Mira Krneta, dodavši kako za program »Početnici«, Ministarstvo poduzetništva i obrta odobrava subvenciju od dva postotna boda, pa je kamatna stopa za krajnje korisnike u konačnici dva posto.
Prva osoba regionalne razvojne banke, rekla je da je HBOR do kraja kolovoza ove godine plasirao 78 milijarda kuna kredita na području cijele države. U Zadarskoj županiji to iznosi 4,4 milijarde kuna u 1.350 pojedinačnih odobrenja za kredite. Najveći dio, 45 posto, kredita usmjeren je na izvoz i turizam. Unutar izvoza prema turizmu je plasirano 38 posto kredita.