Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Predstavljene knjige o Stepincu i kršteno petero djece

23.09.2013. 22:00
Predstavljene knjige o Stepincu i kršteno petero djece


Prošlog vikenda u Bibinjama je gostovao dr. Juraj Batelja, promicatelj postupka za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. U župnoj crkvi u subotu su predstavljene knjige koje je o kardinalu Alojziju Stepincu u posljednjih 20 godina pripremila Postulatura bl. Alojzija Stepinca. Temeljem tih publikacija o blaženiku su govorili prof. dr. Zlatko Begonja, ravnatelj Instituta za povijesna istraživanja HAZU-a u Zadru, dr. Ante Gverić, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva u Zadru i dr. Juraj Batelja, promicatelj postupka za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.
Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca na čelu s mons. Bateljom izdala je 2010. godine trilogiju o Nadbiskupu Stepincu, pod naslovom »Blaženi Alojzije Stepinac – svjedok Evanđelja ljubavi«. Prva od te tri knjige nosi podnaslov »Životopis, dokumenti i svjedočanstva – prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskoga rata«.
Na gotovo 600 stranica predstavljen je život i rad nadbiskupa Stepinca od njegova rođenja 1898. godine do smrti 10. veljače 1960., uključivši i podnaslove Posmrtna slava i Poništenje sramotne presude 1992. godine.
Ante Gverić je naveo kako je Batelja koristio dokumente iz raznih arhiva: od crkvenih do Udbinih arhiva.
– I rekao bih da je upravo u tome, upravo u toj vjerodostojnosti kojom zrači ova knjiga, bitna razlika između ovog i ovakvog prikaza Stepinčeva djelovanja i onog »službenog«, režimskog do 1991. godine koje je gradilo krivu sliku o Stepincu, kazao je Gverić.
Ova knjiga koja je zapravo Stepinčev životopis, podijeljena je u četiri velika poglavlja: prvo o djetinjstvu i školovanju, drugo o Stepinčevom svećeničkom djelovanju, treće o njegovoj službi kao nadbiskupa koadjutora i četvrto, najveće poglavlje o Stepincu kao nadbiskupu. Mons. Batelja kao postulator i najbolji poznavatelj Alojzija Stepinca, u ovoj je knjizi sustavno i jasno, a slijedeći principe znanstvenog rada, prikazao Stepinčev život na zanimljiv i jednostavan način.
Mons. dr. Juraj Batelja u nedjelju je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama predvodio euharistijska slavlja u 8 i u 10.30 sati. Tijekom misnog slavlja u 10.30 sati kršteno je petero bibinjske djece, Melani, Ivano, Nediljko, Nikol i Ivano. Iako se demografska slika Hrvatske pogoršava, čini se kako Bibinje ne prati taj trend.