Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jesen se ukazala na tlu crkvice sv. Križa

23.09.2016. 22:00
Jesen se ukazala na tlu crkvice sv. Križa


Jesenski ekvinocij, dan kada Sunce izlazi točno na istoku i zalazi točno na zapadu, kada Sunce prividno prelazi nebeski ekvator dolazeći sa sjevera, jučer su u “najmanjoj katedrali na svijetu”, crkvici sv. Križa u Ninu, obilježili učenici osnovne škole i polaznici dječjeg vrtića Morska vila, koji su, zajedno s turistima i starijim sugrađanima provjerili kakve to oblike crta sunce u središnjem dijelu crkve.
Crkva sv. Križa u prošlosti je služila kao sunčev sat i kalendar, a mnogi su mališani, na događanju prigodno nazvanom “Sunčev pozdrav jeseni” naučili kako ona, u suradnji sa suncem, određuje početak jeseni, tvoreći unutar crkvene građevine sunčeve simbole i pokazujući vrijeme, što se zbiva i na prvi dan jeseni, dan ravnodnevnice ili ekvinocija.
Uz djecu i turističke djelatnike festivalu su prisustvovali i posezonski turisti te istraživač koji je bilježio sve važno što se događa na dan ekvinocija.
– Sunčeve zrake, stvarajući ovalne oblike, uvele su nas u jesen, čime su okupljeni oko crkve ispratili ljeto i dočekali jesen, kaže Marija Dejanović, direktorica TZ Nin.